duminică, 25 iulie 2010

Cu privire la HOTĂRÂREA pentru aprobarea metodologiei de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor

Astazi, 23.07.2010, in calitate de jurnalist TVRM si de istoric militar, am participat la manifestarile legate de implinirea a 90 de ani de existenta a arhivelor militare, organizate de catre Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Istorice Militare de la Pitesti. De aici am aflat ca au fost “”divulgate””, in sfarsit,  Normele de aplicare ale legii de desfiintare a statutului de militar (Legea 119/2010) – un cadou otravit pentru lucratorii de la arhive, de ziua lor…

Militarii au avut nu legi si pensii speciale ci legi si pensii de stat, adica de serviciu (militare, de urmas, de boala).

Legea noastra de pensionare a fost insusita cu 4 ani in urma de catre magistrati, dupa care, acestia ne-au eliminat pe noi, titularii!...

Singurul efect benefic al Normelor care instituie haosul generalizat si printre specialisti, este acela ca desfiinteaza pentru totdeauna minciuna ca pensiile de peste 3000 de lei nu vor scadea. Cifra 3000 nu apare nici in Lege si nici in Norme. A fost si va ramane un procedeu de intoxicare, de pacalire a celor slabi de minte, pentru a se evita reactia legitima a militarilor in rezerva si in retragere, furati, umiliti, batjocoriti. Conform Legii 119/2010 si Normelor sale de aplicare, nimeni nu va avea o pensie mai mare de 1,9 puncte.

Cine vrea sa mai castige 2-3 lei in plus, fata de cele 900 – 1400 lei, pe care cu generozitate ni le ofera de acum inainte, ca pomana si nu ca drept, comandantul nostru suprem, prin intermediul slugilor Boc, Seitan, Videanu si altii, nu are decat sa se duca, 3ani si 5 luni de acum inainte, pentru a face coada la arhive la Pitesti, ca sa obtina inutilul: statele de plata de acum 60 de ani si care, fara ordinele de zi pe unitate si celelalte documente financiare nu valoreaza doi bani.

Dar daca va duceti inseamna ca acceptati prevederile discriminatorii ale Legii, adica descalificarea domniilor voastre ca militari.

SCMD a pregatit procesul in justitie, pe motiv de discriminare, deoarece pensia nu poate fi asimilata, potrivit legilor europene si Constitutiei Romaniei, drept bun patrimonial dobandit si inalienabil doar pentru magistrati si pentru cei pensionati pe Legea 19. Ori este pentru toata lumea, deci si pentru noi, ori pentru nimeni. In plus, cuantuml de pensie a fost stabilit si pentru magistrati si pentru noi si pentru altii, prin legi organice si nu prin Constitutia care face referire in egala masura si la structurile militare si la Curtea Constitutionala.

Impotriva unei legi strambe si a unor norme cinice si aberante, vom actiona in justitie atat noi, SCMD, cat si sindicatele din justitie, cele ale pilotilor civili si altele.

Atragem atentia totodata ca eventualele scapari (neaparitia la sfarsitul legii Basescu-Boc-Seitan a precizarii privind abrogarea legilor “”speciale””) nu sunt scapari!... Sunt masuri calculate, menite sa sporeasca haosul legislativ si deruta noastra, deoarece “”LEGEA SISTEMULUI UNITAR DE PENSII PUBLICE””, care trebuia votata in Camera in prima decada a lunii iunie, este pe teava si va fi votata si promulgata in situatia in care ne vom afisa prematur asii din maneca.

Oricum, o alta lege diversionista ne va abate atentia – aceea a impozitarii cu 16% a tuturor pensiilor. Adversarii nostri si cei ai natiunii romane actioneaza premeditat, urmarind haosul generalizat, iesirea necontrolata a flamanzilor in strada si, pe fondul declararii statului roman falimentar si neguvernabil, “”salvarea”” noastra se va face pe bucati, adica desfiintarea Romaniei ca stat national unitar. Declaratiile recente ale pastorului Laszlo Tokes fac parte din plan.

In concluzie, pentru salvarea noastra ca structura socio-profesionala, coloana vertebrala a statului, si pentru salvarea Romaniei, propun urmatoarele masuri, in acord cu cele stabilite la convocarea de la Alba Iulia:

  • Nimeni sa nu dea girul, prin cereri semnate, aberatiilor legislative ale Basescului si compania;
  • SCMD sa declanseze rapid in justitie cele 3 procese stabilite la Alba Iulia;
  • Pe data de 25.10.2010, impreuna cu aliatii nostri in uniforma si cu cei din structurile de justitie, vom picheta Palatul Cotroceni, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Justitie. Vom face astfel incat atasatii militari straini si canalele media straine, invitate la mascarada anuala a “”cinstirii”” sangelui varsat de catre martirii neamului, sa constate pe teren situatia reala;
  • Prin toate mijloacele vom alerta sindicatele militarilor activi si ONG-urile militarilor in rezerva din toate statele membre UE si NATO, atragandu-le atentia ca un precedent creat in Romania va deschide larg poarta umilirii si batjocoririi lor intr-un viitor apropiat.

Solicitam tuturor membrilor si simpatizantilor SCMD sa raspunda chemarii noastre pentru 25 Octombrie.

Derobarea inseamna sinucidere. Vremea principiului “”apa trece, pietrele raman”” a trecut. Adoptam principiul german “”mai bine un sfarsit cu groaza decat o groaza fara de sfarsit””.

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

HOTĂRÂRE pentru aprobarea metodologiei de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor

Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, publicata în Monitorul Oficial nr.441 din 30 iunie 2010
în temeiul art.108 din Constitutia României, republicata,
Guvernul României adopta prezenta hotarâre.

 Art. 1 - Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate în plata, se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, într-o perioada de 5 luni de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri.
Art. 2 - (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art.1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si a punctajelor medii anuale  pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei  pensii.
 (2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale în vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute în anexele nr. 1 si 2.
(3) Pentru perioadele în care beneficiarii si-au desfasurat activitatea în Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia  prin centrele militare judetene/zonale/de sector, sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.
(4) Pentru perioadele în care beneficiarii si-au desfasurat activitatea în celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia, de la ultima unitate din care au facut parte sau la structura de resurse umane a Inspectoratelor Generale/similare, în situatia în care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis în misiune permanenta în strainatate, sau, dupa caz, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual, se vor lua în calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost încadrat în tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute în conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din  Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor precum si Serviciul Român de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
          (7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza în ordinea înregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar în lipsa acestora,  începând cu cele mai vechi dosare aflate în plata, în functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.
Art. 3 - La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea  punctului de pensie valabil la data încheierii procesului de recalculare.
Art. 4 - (1) Stagiul de cotizare reprezinta vechimea în serviciu si dupa caz vechimea în munca  prevazuta de legislatia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine, la data începerii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8-10 din Legea 119/2010.
 (2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atât pentru femei cât si pentru barbati.
Art. 5 - Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010  se considera a fi îndeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6 - (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente în pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Român de Informatii.
 (2) In situatia în care, în dosarele de pensionare sunt înscrise perioade care constituie vechime în serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decât cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile, realizate lunar, sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) În perioada 1 aprile 2001- 1 august 2007 punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public în vigoare în perioada respectiva.
Art. 7 - În situatia pensiilor de invaliditate, stagiul potential acordat la stabilirea drepturilor de pensie pâna la data intrarii  în vigoare a Legii nr. 119/2010, se mentine si pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 8  - Pensia de urmas  se stabileste procentual din pensia recalculata  la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9 - (1) Daca din documentatia de pensionare rezulta perioade de vechime în munca exprimate în saptamâni de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma în stagiu de cotizare exprimat în ani si luni de cotizare.
  (2) În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile medii brute pe economie, din perioadele respective.
(3) Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamânilor de cotizare în cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.
Art. 10 - (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr.119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, întocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea în munca sau la vechimea în serviciu care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin.(1) se acorda, astfel:
a)  de la data de întâi a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea împreuna cu documentele doveditoare a fost depusa în termenul general de prescriptie.
b) din prima zi a lunii urmatoare celei în care cererea împreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Art. 11 - Pensiile de serviciu ale caror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotarârilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata, se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei hotarâri.
Art. 12 - (1) În vederea aplicarii prevederilor prezentei hotarâri Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarâri, gratuit, aplicatiile informatice specifice.
(2) Aplicatiile informatice prevazute la alin.(1) urmeaza sa fie adaptatespecificului propriu de catre institutiile care efectueaza recalcularea.
Art. 13 - (1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisã de structurile de pensii, care va cuprinde în mod obligatoriu temeiurile de fapt si de drept care au stat la baza recalcularii, precum si termenul în care poate fi introdusã contestatia.
          (2) Deciziile de pensie recalculata se comunica în scris beneficiarului, în termen de 30 de zile de la data emiterii.
Art. 14 - (1) Împotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestatie în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care functioneaza în cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Român de Informatii.
(2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate în instanta, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000.
Art. 15 - Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art.1, se autorizeaza entitatile implicate în acest proces din cadrul institutiilor  din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa încheie  contracte de prestari servicii/ conventii civile.
Art. 16 - În aplicarea prezentei hotarâri, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Român de Informatii, pot emite instructiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Art. 17 - Anexele nr.1 si nr.2 fac parte integranta din prezenta hotarâre.

PRIM – MINISTRU
EMIL BOC

Bucuresti, 20 iulie 2010


Anexa nr. 1 a
 (pensionar titular)

Directorului Casei de Pensii a .............................


Subsemnatul/a........................................................................................................................
(gradul,numele,iniţiala tatălui şi prenumele)

domiciliat/ă în ......................................................................................................................
(se menţionează adresa celui în cauză)

telefon....................., pensionar militar în plată la..............................trecut în rezervă/încetat activitatea la data de ................................, în vederea recalculării pensiei 
                                                              (ziua,luna,anul)
în condiţiile Legii nr.119/2010, menţionez următoarele:

-          Numărul deciziei de pensie........................................................................................
                                                 (se trece numărul deciziei/data emiterii)

-          Numărul mandatului de plată a pensiei.....................................................................

-          Codul numeric personal  ..........................................................................................

-          Unitatea militară din care am trecut în rezervă..........................................................

din localitatea ..........................................
    
-          Anexez în original următoarele documente:
-
-

Data................................                                                Semnătura...........................


NOTA: - Se vor anexa copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi a cărţii / buletinului de identitate.
              - Se completează obligatoriu toate datele.

                        
                                                    Anexa nr. 1 b
                                   (pensionar de urmaş)

Directorului Casei de Pensii a .............................


Subsemnatul/a........................................................................................................................
(numele,iniţiala tatălui şi prenumele)

domiciliat/ă în ......................................................................................................................
(se menţionează adresa celui în cauză)

telefon....................., soţul/soţia defunctului/defunctei.................................................trecut
                                                                        (gradul, numele şi prenumele soţului/soţiei)
în rezervă/încetat activitatea la data de ...............................................pensionar/ă de urmaş
                                                                       (ziua,luna,anul)
în nume propriu cât şi pentru .........copii în plată la ......................................, în vederea
                                                                                       (ziua,luna,anul)
recalculării pensiei  în condiţiile Legii nr.119/2010, menţionez următoarele:

-          Numărul deciziei de pensie........................................................................................
                                                               (se trece numărul deciziei/data emiterii)

-          Numărul mandatului de plată a pensiei.....................................................................

-          Codul numeric personal  ..........................................................................................

-          Ultima unitate în care a lucrat soţul/soţia defunct/ă..................................................

din localitatea ..........................................

-          Anexez în original următoarele documente:
-
-



Data................................                                                Semnătura...........................


NOTA: - Se vor anexa copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi a cărţii / buletinului de identitate.
              - Se completează obligatoriu toate datele.



           Anexa nr. 2
         ROMANIA
Unitatea _____________
Nr.________ din_________



A D E V E R I N Ţ Ă


     Prin prezenta adeverim veniturile brute/nete lunare individuale realizate de (nume, iniţiala tatălui, prenume) ____________  născut în.............., la data de..........., CNP.....................,      în  perioada ___________________.



P E R I O A D A
VENIT LUNAR INDIVIDUAL

OBS.
ZZ.LL.AA.
ZZ.LL.AA.










     Prezenta adeverinţă a fost eliberată la cererea susnumitului/susnumitei, pe baza datelor cuprinse în arhiva aflată în păstrarea noastră, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.


COMANDANTUL/ŞEFUL UNITATII,
                                                                               






NOTA:  *) Se completează lunar; în situaţia în care veniturile sunt identice pe mai multe luni, se completează un singur rând, cu întreaga perioadă.

miercuri, 21 iulie 2010

În sfârşit militarii români din Afganistan vor putea beneficia de trasportoare adecvate misiunilor

Cu toate că atât Preşedintele cât şi ministrul român al Apărării au anunţat răspicat că sunt preocupaţi de asigurarea unei protecţii adecvate militarilor români care execută misiuni în Afganistan, iată că acest lucru este asigurat prin bunăvoinţa partenerilor americani şi nu prin achiziţiile făcute de MApN.

Ambasada SUA a anuntat miercuri 21 iulie că Statele Unite ale Americii oferă spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre române desfăşurate în Afganistan.

Într-un comunicat al misiunii diplomatice americane se precizează ca primele 40 de vehicule vor sosi în Afganistan în scurt timp, celelalte 20 urmând a ajunge în toamnă. După verificare, vehiculele vor fi predate trupelor române, urmând a fi folosite de acestea pentru antrenament şi misiuni în teatrul de operaţiuni, pe durata prezenţei în Afganistan.

“Asigurarea protecţiei tuturor aliaţilor noştri este una dintre priorităţile noastre. România este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre române luptând alături de noi în provincia Zabul şi în alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. “Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldaţilor români în misiunile lor de patrulare, protejându-i de bombele improvizate plasate pe drumuri”.

Ambasada SUA precizează că vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite să reducă numărul de răniţi şi să asigure supravieţuirea soldaţilor în urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate şi a atacurilor cu armament de calibru mic.

marți, 20 iulie 2010

25 IULIE-ZIUA RADIOLOCATIEI

ÎNTREBĂRI DE ZIUA RADIOLOCAŢIEI

Aniversarea Zilei Radiolocaţiei din acest an marchează şi împlinirea unei „vârste“ care, la prima vedere, pare a unui adolescent, în comparaţie cu armele de îndelungată tradiţie ale Armatei Române.
La o analiză în cunoştinţă de cauză se poate constata un salt evident în evoluţia radiolocaţiei, ca armă prin excelenţă tehnică, de la înfiinţare – 25 iulie 1955 – până în zilele acestea, când împlineşte 55 de ani.
Primele radare care au funcţionat pe teritoriul ţării noastre au fost de producţie germană - „Freya“ şi „Wurzburg“ -, fiind instalate în timpul celui de-al doilea război mondial pentru apărarea litoralului Mării Negre.
După război au apărut radarele sovietice P-3 şi P-8, dotarea Armatei Române de-a lungul anilor fiind, de regulă, în urmă cu două-trei generaţii faţă de ceea ce era în funcţiune la producător. Cu paşi mai mari sau mai mici, în funcţie de ceea ce ni se oferea pe bani grei şi trenuri întregi cu produse agricole, radiolocaţia a evoluat de la posturile de pândă şi ascultare a avioanelor care survolau spaţiul aerian al ţării, la un sistem de cercetare bine pus la punct, organizat pe subunităţi, unităţi şi mari unităţi radiotehnice, raza de descoperire a unui radar făcând saltul de la 60 km în anii 50 la peste 600 km în anii ’80. Acest salt uriaş pentru posibilităţile noastre de înzestrare a fost posibil într-o perioadă relativ scurtă datorită faptului că tehnica de radiolocaţie încorporează realizările la zi în domeniul radioelectronicii, saltul în distanţa de descoperire fiind echivalent cu cel de la simpla triodă la procesor.
Serviciul de luptă se desfăşura zi şi noapte, aviaţia militară executa zboruri din zori până după miezul nopţii, iar radarele trebuiau să fie în parametri şi datele despre situaţia aeriană transmise permanent la înştiinţare. Operatorii şi navigatorii, umăr lângă umăr, dirijau prin radio, cu ochii în ecranele luminiscente, vânătorii la ţinte şi raportau cu satisfacţie îndeplinirea misiunii. An după an, indiferent de timp şi anotimp, zi sau noapte, echipajele de radiolocatorişti s-au călit în efort, au dobândit calităţi de adevăraţi lideri, profesionişti, oameni de echipă. Cu mândrie şi în acelaşi timp nostalgie afirm răspicat că radiolocatoriştii sunt obişnuiţi cu privaţiunile acestei arme atât de tinere şi atât de … altfel pentru cei care o slujesc.
Vieţi întregi de OM, cu adolescenţa petrecută în cazarmă, tinereţea şi maturitatea dedicate slujirii ţării sub drapel, în uniformă, în dispozitive de luptă, cu mutări la ordin în diferite garnizoane. Drapelul, cu sau fără stemă, cu sau fără gaură la mijloc, este al ţării în care s-au născut, iar radiolocatoriştii au jurat sub faldurile lui să-l apere „ca pe lumina ochilor“, indiferent de politicieni şi politica pe care aceştia o fac. În zecile de ani petrecuţi în armată, în arma RADIOLOCAŢIE, colegii mei s-au pregătit şi au devenit ceea ce şi-au propus – militari, ofiţeri de carieră, despre care S. Scheletti spunea ceva în care, culmea, ei şi cred: „…De energia şi valoarea corpului ofiţeresc depinde onoarea şi independenţa tării“.
Sunt din ce în ce mai rare momentele când la întâlnirile cu foştii colegi derulăm cadru cu cadru secvenţe din filmul devenirii noastre ca oameni şi profesionişti: curse contra cronometru în remedierea unor deranjamente pe timpul asigurării zborului de instrucţie al unităţii de aviaţie exact când „ vânătorii“ erau dirijaţi la interceptarea „ţintelor“, temperaturile de peste 40 de grade Celsius din cabina cu indicatori de unde transmiteam ore în şir, fără întrerupere, date despre puzderia de aeronave pe timpul antrenamentelor cu ţinte aeriene marcate, semiîntunericul cabinelor în funcţiune exact la trecerea dintre ani, când ne simţeam mândri că NOI eram cei care vegheam la graniţa cerului albastru pentru liniştea ţării…
În aceste zile cu adevărat de neconceput pentru noi, cei care am fost (şi rămânem) radiolocatorişti, vorbim cu tristeţe despre colegi relativ tineri care dispar răpuşi de cancer din cauza mediului iradiant în care au lucrat, ne gândim cu îngrijorare la ziua de mâine când în urma recalculării pensiilor (proprietatea noastră, ca şi gradul, pe care le-am dobândit cu sacrificii îndeplinind cerinţele jurământului prin care am executat necondiţionat ordinele primite) vom suferi împreună cu întreaga familie şi ne simţim umiliţi de modul în care guvernanţii autişti din fruntea ţării îi tratează pe militarii activi şi în rezervă.
Gândindu-mă la aceşti 55 de ani de existenţă ai armei pe care am slujit-o timp de 30 de ani, mă întreb cu oarecare nelinişte ce se va întâmpla cu puţinele subunităţi de radiolocaţie care au mai rămas, cu personal insuficient, în care tehnica a rămas la nivelul anilor 70-80, funcţionând din ce în ce mai greu din lipsa resurselor şi unde plutesc în aer din ce în ce mai multe întrebări fără răspuns. Se vor găsi oare răspunsuri potrivite la aceste întrebări legate de … existenţa radiolocaţiei ? Văzând care este cruda realitate pe care au creat-o politicienii aflaţi de douăzeci de ani în fruntea bucatelor, este din ce în ce mai clar că răspunsurile vor fi dezamăgitoare.
Scoaterea din funcţiune a tehnicii cu resursa regulamentară de funcţionare epuizată, cu un anumit grad de uzură fizică şi depăşită de performanţele tehnice actuale este un proces obiectiv şi de înţeles în anumite circumstanţe. Problema care se pune este însă următoarea: ce se pune în loc? Resurse financiare pentru achiziţionarea unor radare performante nu vor fi mulţi ani de acum încolo, şi prin dezafectarea unui număr însemnat de radare din sistemul de supraveghere a spaţiului aerian rămân zone întregi neacoperite.
În acelaşi timp, de ani buni nu mai există limite în spolierea armatei de bunurile care i-au aparţinut. Radiolocaţia nu avea cum să scape. Mii de hectare de teren şi sute de clădiri şi puncte de comandă subterane cu toate amenajările aferente au trecut în proprietatea Consiilor locale, de unde „băieţii deştepţi” cu carnet de partid (nu contează care, pentru că operaţiunea de spoliere a armatei şi a ţării întregi este transpartinică) îşi rotunjesc cu acte măsluite averile dobândite cu neruşinare de când sunt în politică, ei fiind aleşi de popor pentru a aduce în ţară democraţia şi pentru a face ca „tot românul să prospere”. Nenorocirea este aceşti inşi fără Dumnezeu prostesc poporul cu minciuni în care nici ei nu cred, dar pe care le asezonează cu mită electorală de doi lei, rămânând astfel la butoane mandat după mandat, perioadă de timp în care nu se mai satură de dobândit averi care să le ajungă pentru câteva generaţii. Concomitent, ca să se vadă cum au devenit ei brusc inteligenţi odată cu dobândirea statutului de demnitar al statului, aleşii împreună cu găştile lor cumpără licenţe şi doctorate din competenţa cărora au dus o ţară şi-un popor credul de râpă.
La acest ultim punct al raţionamentului îmi amintesc celebra frază rostită de J.F.Kennedy într-un moment de cumpănă pentru ţara tuturor posibilităţilor: „Nu vă întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţară“. La partea a doua a întrebării foştii radiolocatorişti pot răspunde că au dedicat ţării treizeci-patruzeci de ani din viaţa lor ţării sub drapelul căreia au jurat credinţă. Sunt oare îndreptăţiţi militarii care-şi trăiesc viaţa întreagă executând ordine primite în numele celor au condus destinele statului român să se întrebe la rândul lor dacă nu cumva a venit şi rândul ţării lor să facă ceva pentru ei? Bineînţeles că sunt îndreptăţiţi, dar… Unde eşti tu Ţepeş Doamne?

LA MULTI ANI

"LA MULTI ANI" TUTUROR AVIATORILOR DE ZIUA LOR.

luni, 19 iulie 2010

HOTĂRÂRE privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevăzute la art.1 lit. c)- h) Legea nr.119/201

HOTĂRÂRE privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevăzute la art.1 lit. c)- h) Legea nr.119/2010
HOTĂRÂRE privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevăzute la art.1 lit. c)- h) Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, acordate în baza unor legi speciale


Având în vedere prevederile art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010 în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 – În înţelesul prezentei hotărâri, prin sintagma “pensie de serviciu” se înţelege oricare dintre categoriile de pensii prevăzute la art.1 lit. c)- h) din Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, acordate în baza unor legi speciale, derogatorii de la prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pensiile de serviciu, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual conform prevederilor Legii nr.19/2000.

Art.3 – (1) În cazul persoanelor cărora, la data acordării pensiei de serviciu, li s-a calculat şi punctaj mediu anual în sistemul public, conform legii, li se atribuie acest punctaj mediu anual în cadrul procesului de recalculare şi, implicit, li se acordă cuantumul corespunzător pensiei din sistemul public.
(2) Pensiile de serviciu care, conform legii speciale în baza cărora au fost stabilite au regimul unei pensii anticipate sau anticipate parţiale şi pentru care, la data acordării acestora, s-a calculat punctaj mediu anual în sistemul public, devin pensii pentru limită de vârstă şi se recalculează în conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000, respectiv prin eliminarea diminuării, după caz, precum şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.

Art.4 –(1) În situaţia persoanelor cărora, la data acordării pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual în sistemul public întrucât nu erau îndeplinite condiţiile de vârstă şi/sau de stagiu de cotizare prevăzute de Legea nr. 19/2000, recalcularea se efectuează considerându-se a fi îndeplinite aceste condiţii.
(2) În cazul pensiilor de serviciu prevăzute la alin. (1) se calculează punctajul mediu anual corespunzător categoriei de pensie stabilită în baza legii cu character special.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) pensiile de serviciu anticipate care devin pensii pentru limită de vârstă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr.119/2010, şi pentru care se calculează punctajul mediu anual corespunzător acestei categorii de pensie.

Art. 5 – (1) Recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii.
(2) La calculul punctajului mediu anual se utilizează:
a) stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, aşa cum este detaliată în Anexa nr. 9 din Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare
b) stagiile de cotizare prevăzute la art. 43 sau, după caz, la art. 47 din Legea nr.19/2000.
c) stagiile totale de cotizare necesare prevăzute în anexele nr. 4 şi 5 din Legea nr.19/2000, în situaţiile prevăzute la art. 44 din această lege.
(3) În cazul în care la stabilirea pensiei de serviciu s-au avut în vedere perioade realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, punctajul mediu anual se va calcula ţinând cont de prevederile art. 194 din Legea nr.19/2000.
(4) La determinarea punctajului mediu anual se valorifică numai perioadele realizate până la data stabilirii sau, după caz, a recalculării pensiei de serviciu în baza legii speciale.

Art. 6 - (1) În vederea recalculării pensiilor de invaliditate, stabilite doar în baza unor legi cu caracter special, şi pentru care nu s-a calculat punctaj mediu annual în sistemul public, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea nr.19/2000, stagiul potenţial se determină respectându-se prevederile art. 59 sau art. 60 din Legea nr.19/2000.
(2) În cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decât jumătate din stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, prevăzut în tabelul nr. 3 de la art. 57 din Legea nr.19/2000, stagiul potenţial se determină ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare necesar.
(3) Stagiul potenţial rezultat conform prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invalidităţii până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în Anexa nr. 3 la Legea nr.19/2000, aşa cum este detaliată în Anexa nr.9 din Ordinul nr.340/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Data ivirii invalidităţii este cea prevăzută în decizia medicală iniţială de încadrare în grad de invaliditate.
(5) Perioada în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, numai în baza legii cu caracter special, şi căreia nu i s-a calculat punctaj mediu anual în sistemul public, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000, nu constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în înţelesul prevederilor art. 38 alin.(1) lit. a) din aceeaşi lege.

Art. 7 – Pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii speciale se recalculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă, recalculată conform prevederilor prezentei hotărâri;
b) pensia de invaliditate gradul I, recalculată conform prevederilor prezentei hotărâri, în cazul în care, la data decesului, susţinătorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad;
c) pensia de invaliditate gradul I, stabilită conform Legii nr.19/2000,considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare ale acestei categorii de pensie, în cazul pensiilor de urmaş stabilite conform prevederilor art. 68 alin. (10) din Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.8 – Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotărâri se acordă pe baza deciziei de recalculare emisă de către casele teritoriale de pensii.

Art. 9 – (1) Conform dispoziţiilor art. 12 din Legea nr. 119/2010, prevederile prezentei hotărâri se aplică şi în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc începând cu data intrării în vigoare a acestei legi.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), casele teritoriale de pensii emit atât decizia de pensie de serviciu în baza legii speciale, cât şi decizia de recalculare a acesteia.
(3) Decizia prin care se stabileşte pensia de serviciu, nu produce efecte sub aspectul acordării cuantumului pensiei rezultat din aplicarea prevederilor legii speciale.
(4) Drepturile de pensie de serviciu sunt supuse automat procesului de recalculare prevăzut de Legea nr. 119/2010 şi de prevederile prezentei hotărâri. Cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării este cel care se acordă şi se plăteşte beneficiarului, cu respectarea prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, dacă legea specială nu dispune altfel cu privire la plata drepturilor.

Art. 10 - Modelul deciziei de recalculare se aprobă prin Ordin al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

Art. 11 – Pensiile de serviciu care au fost stabilite în baza unor hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit prevederilor Legii nr.119/2010 şi ale prezentei hotărâri.

Art. 12 - Pensiile recalculate conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotărâri devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000, ale cărei reglementări le sunt aplicabile.
Prim- Ministru,
Emil Boc

CONDUCEREA MApN SE DOVEDESTE, DIN NOU, AIURITOARE !

Cititi si va cruciti! Iata o decizie ciudata a MApN-ul , aceea de a mai toca niste bani (ca tot e criza, si tot se taie din veniturile militarilor!). Cautand sa-si faca curat prin rafturi ( oricum, altceva mai important nici nu ar fi avut de facut !), MApN-ul a decis sa trimita peste Prut, la fratii nostri din R.Moldova, carti si manuale de specialitate.Nu orice carti ci unele... vechi de aproape 100 de ani!

Concret, Ministerul Apararii va trimite (nu se stie exact cand) omologilor moldoveni un numar de 329 de carti de specialitate din domeniul militar. Printre manualele care vor fi donate se numara si titluri precum “Karate-Do-autoapararea”, “Alpinism militar”, “Conceptia educatiei fizice si sportului in Armata Romana” sau “Razboi si antirazboi”...
De asemenea, pe lista MApN se regasesc si carti privind cunoasterea aruncatorului calibru 120 mm, model 1942 si 1982, folosirea si intretinerea pistolului mitraliera 7,62 mm (AKM), model 1963, 1964 si 1966, a pistolului calibru 9 mm Makarov sau a tunului antitanc, model 1977.
Cea mai scumpa carte pe care MApN o va dona este “Transmisia autovehiculelor pe senile”, care valoreaza 46,72 de lei, ar cea mai ieftina este un manual privind “Teoria tragerilor artileriei terestre”
, care a costat doar 0,01 lei. De asemenea, MApN precizeaza ca o parte dintre aceste carti vor ajunge in Republica Moldova doar in format electronic, copiate pe CD-uri si DVD-uri.
Acum ca v-ati format o idee despre valoroasele materiale, destinate sa contribuie la procesul de reforma al armatei moldovene, mai auziti una :transportul va costa MApN-ul de 7 ori mai mult decat manualele!!!
Potrivit unei hotarari de Guvern, transportul, manipularea si paza cartilor in Moldova se vor face cu mijloace si forte asigurate de Ministerul Apararii din Romania, in acest sens fiind autorizata Compania Nationala Romtehnica SA pentru asigurarea formalitatilor aferente livrarii manualelor.
De asemenea, predarea-preluarea bunurilor se face pe baza unui proces verbal incheiat intre parti, in termen de 90 de zile de la data intarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern.
In acelasi document preluat de ziare.com se precizeaza ca “transportul va si asigurat de trei militari din MApN, care vor primi o diurna de 38 de dolari, pentru doua zile, adica 228 de dolari in total”.
Totodata, “cei trei militari au asigurati fiecare cate 100 de euro pe zi pentru cazare, adica 600 de euro, in timp ce cheltuielile cu benzina au fost calculate de MApN la 600 de lei, pentru traficul intern si 110 de euro pentru cel international”.
In total, cei trei militari vor cheltui in cele doua zile de deplasare, conform estimarilor MApN, suma de 4.360 de lei, in conditiile in care cartile pe care le transporta valoreaza 671 de lei.

Daca asa stau lucrurile, jos palaria ministerabililor aparatori ai natiei...oricum nu prea are ce sa protejeze in cazul Dumneavoastra ! 
Alo , Romanica , e cineva ,,acasa,, ...treaz ?!

LUMEA VORBESTE CA...


Pe această clădire vrea sa pună mâna Deputatul Florin Iordache împreună cu şmecheraşi lui de Caracal. Clădirea sau Policlinica Miliară şi-a închis porţile de mai bine de 10 ani, iar acum a sosit momentul prielnic ca deputatul să-şi rotunjească puţinel bugetul propriu.
Singur, singurel şi-a luat tălpăşiţa şi s-a oprit direct la Ministerul Apărării Naţionale pentru a pune mâna pe clădire. Fără nici-o delegaţie sau act la mână din partea Consiliului Local deputatul Florinel şi-a jucat cartea binenţeles ieşindu-i pasenţa ( numai el ştie cum...) şi a adus-o în PATRIMONIUL LOCAL, iar în puţin timp va pune lejer mâna pe ea...DAR PENTRU CE? simplu... pentru DOMNUL DOCTOR GHIŢĂ (doctorul care rupe şpaga' n două) pentru a o transforma în Cabinet Medical particular... OARE cu cât o va cumpăra ? pe câteva sute de milioane? NORMAL... că ŞPAGA a fost SUBSTANŢIALĂ...

OARE CÂT O SĂ MAI DORMIŢI LINIŞTIŢI?... TÂLHARILOR!!!

DAŢI-LE MILITARILOR CEEA CE ESTE AL LOR...!!!!

AL CUI ESTE ACEST TEREN DOMNULE DEPUTAT IORDACHE?...

Peste 20 de hectare de teren intravilan care au aparţinut Primăriei au fost direcţionate "indirect" către "amărâtul - sărac" deputat de Olt Florin Iordache.....DAR CUM?...simplu...PRIMĂRIA, care este condusă de ăl mai mare tovarăş care a existat vreodată, TOVARĂŞUL PRIM GH. ANGHEL l-a scos la LICITAŢIE ( adevărată vrăjeală), licitaţie câştigată tot la vrăjeală de nimeni altul decât DAN DIOŞTEANU (socrul Deputatului nostru drag)...OARE Primăria nu mai avea nevoie de terenul ăsta, sau are prea mult ..!?!?!?...

NE-AŢI FURAT DESTUL...!!! CÂT NE MAI FURAŢI...????

 sursa: http://smecheridecaracal.blogspot.com/2010/07/interese-personale-iii.html

Mai sa fie...Asa sa fi stat lucrurile ?! Cine or fi frate cei care posteaza aici , intrucat merita sa fie facuti cunoscuti militarilor !




 

O INTREBARE PE ZI/ NOAPTE 2

Daca acum nu prea mult timp, un mare bogatas si mustacios roman , era cat p-aci sa aduca o mare marca germana de camioane, la Brasov, iar acum cateva zile , un mare ,, barbos,, transportat  minstru roman,  vrea sa aduca aceeasi productie germana de avioane de transport aici pe plaiuri mioritice , nu credeti ca,  mai degraba , azi este timpul sa aducem in Romanica noastra greu incercata , un guvern german ?!

duminică, 18 iulie 2010

,,ACTIVI,, SI REZERVISTI, IATA UNDE VA ,, ATING,, MARIILE LOR BASESCU, BOC SI SEITAN...

MASURI PENTRU RESTABILIREA ECHILIBRULUI BUGETAR

Cele doua legi au fost publicate in MONITORUL OFICIAL nr 441 din 30 iunie 2010 si au intrat in vigoare.

Legea nr.118 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede că se diminuează cu 25% cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii cadru
nr. 330/2009 şi ale OUG nr. 1/2010. În situaţia în care, din aplicarea diminuării, rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.
Dintre prevederile care se aplică în cazul personalului MApN – cadre militare, soldaţi/ gradaţi voluntari şi personal civil – incepînd cu data intrării în vigoare a legii, se reduc cu 25% următoarele:
�� cuantumul drepturilor specifice pentru activităţile desfăşurate în instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prevăzute în Anexa nr. IV/2 la Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pct.3 alin. (1) si (2),4 alin.(1), 6, 8, 10, 11 şi 12.

(Punctele menţionate se referă la:
-ajutorul egal cu zece solde lunare nete, avute în luna schimbării poziţiei de activitate ce se acordă cadrelor militare în activitate trecute în rezervă care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, fiind clasaţi "Apt limitat" sau ca urmare a reorganizării unor unităţi, a reducerii unor funcţii din statele de organizare şi pentru care nu sunt posibilităţi pentru a fi încadraţi în alte funcţii corespunzătoare în aceeaşi unitate sau în alte unităţi ori a împlinirii limitei de vârstă în grad;
-ajutorul de 50%, 55% ori 60% din solda lunară netă avută în luna schimbării poziţiei de activitate, ce se acordă, în funcţie de vechimea efectivă, persoanelor menţionate care sunt apte de muncă, dar nu se pot încadra din lipsă de locuri de muncă corespunzătoare pregătirii lor;
-ajutorul acordat soţului supravieţuitor în caz de deces al cadrelor militare în activitate;
-indemnizaţia de mutare şi decontarea costului transportului, dacă sunt mutate în alte localită]i decât cele în care îşi au domiciliul;
-indemnizaţia de instalare etc.);
��cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament;
�� compensaţia lunară pentru chirie;
�� valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare la data publicării legii prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, bugetele locale sau, după caz, bugetele fondurilor speciale.
Nu se aplică reducerea cu 25% în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistenţă umanitară şi tip coaliţie, în afara teritoriului naţional.

Alte măsuri ce se vor aplica începând cu data intr rii în vigoare a legii:
�� nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemniza]ii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă;
�� Casa Na]ională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă in anul 2010
�� în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică (Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la data intrării în vigoare a legii, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.);
��se diminuează cu 15%: cuantumul indemnizaţiilor acordate în vederea creşterii copilului (Dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei.); cuantumul indemnizaţiei de şomaj.
Legea prevede, la art. 16 alin. (1), că toate măsurile menţionate mai sus se vor aplica pân` la 31 decembrie 2010.
De asemenea, mai prevede că, începând cu data intrării în vigoare a noilor prevederi, se abrogă art.12 si 13 din Ordonanţa Guvernului nr.7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare.
Cele două articole se referă la plăţile compensatorii ce se acordau salariaţilor civili ale căror funcţii se desfiinţau şi care nu erau reîncadraţi în unităţi ale MApN.

Recalcularea pensiilor

Cel de-al doilea act normativ este Legea nr. 119 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Conform prevederilor acesteia, pensiile militare de stat devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensiile militare, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prev`zut de Legea nr.19/2000.
Metodologia de recalculare a pensiilor militare, care va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, se va elabora în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Recalcularea pensiilor cadrelor militare în rezervă sau în retragere se va realiza de către Serviciul pensii militare şi drepturi sociale din Direcţia financiar-contabilă a MApN, într-o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului. Cuantumul pensiilor recalculate, stabilit în baza punctajului mediu anual determinat conform prevederilor Legii nr.19/2000, se plăteşte de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare.
Pentru pensiile militare, punctajul mediu anual realizat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale persoanelor la 20 de ani reprezentând stagiul complet de cotizare.
La cuantumul pensiilor militare, stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se aplică prevederile art.11 teza a III-a din Legea nr.80 din 1995 privind statutul cadrelor militare. (Pensionarii militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I Beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.)
În cazul pensiilor militare, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu pot fi dovedite venituri de natură salarială la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale se aprobă procedura de încadrare în grade de invaliditate, în vederea înscrierii la pensie de invaliditate.
Într-un interval de 3 ani de la data intrării în vigoare a procedurii, Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin I.N.E.M.R.C.M., va organiza verificarea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă.Pentru pensiile militare, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă. Aceste perioade se acordă pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de HG nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi a activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare şi de HG nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite,condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.

Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor pân` la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor militare, până la intrarea în vigoare a noii legi. De asemenea, constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii în cazul beneficiarilor pensiilor militare.
Cadrele militare care beneficiază de pensii militare şi care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, şi cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
�� cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
�� cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
�� 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.


Drepturile la pensie care vor fi stabilite ulterior datei de intrare în vigoare a Legii nr. 119/2010 vor fi supuse automat procesului de Recalculare!

RADIOLOCATIA, INCA O CENUSAREASA A ARMATEI

RADIOLOCAŢIA, ÎNCĂ O CENUŞĂREASĂ A ARMATEI

Experienţa conflictelor din orice colţ al mapamondului a demonstrat că în domeniul militar radarele au devenit indispensabile în cadrul apărării antiaeriene a teritoriului naţional, acestea asigurând descoperirea şi urmărirea avioanelor agresoare, dirijarea aviaţiei de vânătoare şi bombardament, dirijarea rachetelor antiaeriene şi conducerea focului artileriei.
Analiştii militari care au făcut bilanţul celor 79 de zile şi nopţi de bombardamente asupra Iugoslaviei au tras concluzia că victoria aliaţilor a fost mai mult un eşec, raportat la aşteptările acestora. De ce? Pentru că superavioanele atacatoare au fost obligate să-şi execute misiunile la înălţimi de peste 10.000 m (precizia loviturilor scăzând proporţional) pentru a nu fi atinse de mijloacele de foc dirijate şi conduse prin radiolocaţie, ale sârbilor. De aici, “pagube colaterale”, bombardarea machetelor de poduri şi a tancurilor gonflabile.
Probabil că în urma acestor analize s-a ajuns la concluzii care vor schimba radical modul de folosire a aviaţiei în cazul unor posibile conflicte militare.
Un argument în plus la demonstraţia utilităţii unui sistem radar puternic în apărarea antiaeriană îl constituie şi următorul scenariu, din lucrarea „Următorul – Ultimul război mondial“ de James Adams: „În Riyadh, Arabia Saudită, conducerea forţelor de apărare naţională era în panică. Sistemul defensiv radar…se oprise. Naţiunea se temea de un atac aerian… şi cumpărase cele mai moderne echipamente pentru a încercui ţara cu radare de avertizare din timp. Dar mai cumpăraseră, fără să ştie, şi câteva mici piese hardware care la un semnal primit de la Washington, scoseseră din uz tot sistemul. Ţara rămăsese lipsită de apărare în faţa unui atac aerian“.
Ajungând la realitatea sistemului militar de management al spaţiului nostru aerian, acesta este format dintr-un număr redus considerabil în ultimii ani de subunităţi de radiolocaţie. Radarele din înzestrarea subunităţilor de radiolocaţie, care executau în vremurile bune cercetarea spaţiului aerian zi şi noapte, erau dispuse în teren la distanţe variabile de frontiera de stat, pentru a realiza o zonă continuă de cercetare. Prin reducerea operată parametrii zonei de cercetare prin radiolocaţie, îndeosebi a limitei inferioare a devenit o reală problemă, dacă nu cumva a şi dispărut ca parametru de analiză a vulnerabilităţii siguranţei naţionale (a apărut în schimb presa drept un pericol la siguranţa furturilor la lumina zilei din banul public).
La acestea se adaugă şi o serie întreagă de probleme tehnice şi de încadrare trupelor de radiolocaţie:
-radarele (câte au mai rămas) sunt în proporţie de aproximativ 90 la sută de producţie sovietică, generaţia anilor 70-80;
-lipsa pieselor de schimb, îndeosebi a tuburilor electronice speciale (insuficienţa fondurilor face imposibil importul acestora);
-eficienţa scăzută a sistemelor de protecţie la bruiaj activ, de imitaţie sau ochit de radiolocaţie;
-imposibilitatea asigurării celei de-a doua surse de alimentare cu energie electrică din lipsă de baterii de acumulatori pentru grupurile electrogene;
-insuficienţa materialelor de întreţinere şi lichidelor speciale, ceea ce afectează calitatea lucrărilor periodice de întreţinere tehnică şi fiabilitatea în funcţionare;
-lipsa de personal specializat odată cu reducerea drastică de efective.
Ce ar fi de făcut pentru scoaterea radiolocaţiei – armă prin excelenţă tehnică – din această postură de „Cenuşăreasă“ a apărării antiaeriene? Iată câteva sugestii:
-importul strictului necesar de tuburi electronice speciale necesare pentru aducerea în parametri a sistemelor de protecţie şi emisie a radarelor existente (un asemenea radar a descoperit „invizibilul“ F-117 în Iugoslavia);
-achiziţionarea sau adaptarea aparaturii de recunoaştere amic-inamic existente pentru radarele de cercetare îndepărtată;
-prelungirea sursei de funcţionare a radarelor de gamă metrică, stabile în funcţionare şi destul de mobile, care asigură în caz de necesitate coeficientul de suprapunere necesar pentru descoperirea la înălţimi mici;
-creşterea capacităţii de centralizare şi prelucrare a datelor de supraveghere radar de la sursele primare într-un sistem unic, cu structuri distincte;
-păstrarea în sistemul militar a specialiştilor în exploatarea şi depanarea radarelor, pentru a căror formare sunt necesari 5-10 ani de pregătire şi activitate în domeniu.
Pentru realizarea unui management eficient, în special în situaţii de criză, este obligatorie completarea supravegherii spaţiului aerian cu radare moderne de observare la joasă înălţime şi cu o mobilitate ridicată. Acest lucru nu este posibil însă în viitorul apropiat.
Întrucât până la introducerea în dotarea armatei noastre a termolocatoarelor, radiolocatoarelor cu aparatură sintetică SAR (Synthetische Aperture Radar) sau a senzorilor tereştri nesupravegheaţi UGS (Unattended Ground Sensors) vom mai avea destul de mult de aşteptat; în momentul de faţă se impune o analiză a zonelor de supraveghere la diferite înălţimi (evaluare care în mod cert va evidenţia faptul că la înălţimi mici rămân importante zone insuficient cercetate prin radiolocaţie) şi, ca atare, luarea unor decizii importante privind:
-regândirea şi redimensionare rolului şi compunerii forţelor de supraveghere şi avertizare timpurie, astfel încât să existe convingerea că managementul luptei (avertizarea timpurie, informaţii de cercetare, stare de alarmă, alocare de resurse, situaţia armamentului, rezultatele misiunii) nu va avea de suferit în situaţii de criză sau eventual, de conflict;
-redefinirea rolului radiolocaţiei militare în exercitarea controlului suveranităţii spaţiului aerian naţional, având în vedere experienţa unor conflicte armate şi diferitelor situaţii de criză, precum şi învăţămintele şi concluziile rezultate în urma aplicaţiilor cu ţinte aeriene marcate, experienţă din care se desprinde ideea că este necesară constituirea unei rezerve de radare din generaţia ´80, de game diferite, în stare de funcţionare, care să poată fi utilizate la ordin.
Sunt de apreciat preocupările pentru modernizarea şi achiziţionarea de avioane şi mijloace de foc antiaeriene, care necesită un efort financiar deosebit (şi poate imposibil de făcut) în viitorul apropiat, dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că, pentru a fi combătute, mijloacele de atac ale unui eventual agresor trebuie descoperite, urmărite şi transmise la înştiinţare prin RADIOLOCAŢIE.
Se pare însă că cei care conduc destinele actualei Românii se amăgesc cu ideea umbrelei NATO care ne va apăra într-un eventual conflict şi an de an încalcă cerinţa privind alocarea bugetară pentru armată, aducând procentele de la 25% din buget cât aloca Alexandru Ioan Cuza pentru Oastea Ţării, la un incredibil, ruşinos şi inacceptabil 1,…%. Unde eşti tu Ţepeş Doamne?...