miercuri, 29 august 2012

Divide et impera. Al doilea plan Ribbentrop-Molotov

Incepe federalizarea Romaniei ? Se pare ca DA...
Decizia, luata peste capul nostru, in cercuri prea inalte pentru pozitia noastra de umili preaplecati, este ca aceasta va incepe din est. Cu sprijin, inclusiv financiar, din partea Germaniei si al Rusiei.

,,Ghimpele,,: Rusia ia MĂSURI pentru a ÎMPIEDICA unirea Republicii Moldova cu România

Rusia propune o schemă de federalizare a Republicii Moldova, scrie Nezavisimaia Gazeta. Presa moscovită este de părere că federalizarea este îndreptată împotriva unirii Republicii Moldova cu România, promovată activ de Alianţa pentru Integrare Europeană.
Fondatorii mişcării de federalizare de la Chişinău au în vizor Transnistria la est, Găgăuzia la sud, o regiune cu capitala la Bălţi în nord.
“Federaţia poate salva statul moldovenesc de la autodistrugere”, afirmă autorii proiectului.
Totodată, federalizarea creează premisele unificării cu Transnistria, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Statul unitar, aşa cum este Republica Moldova potrivit Constituţiei, nu le poate garanta transnistrenilor din est, găgăuzilor şi bulgarilor din sud, precum şi ucrainienilor din nord, că interesele lor vor fi respectate, afirmă publicaţia rusă. Iar această populaţie nu doreşte să treacă în componenţa României şi acolo să se asimileze.
Aceleaşi propuneri au fost avansate şi prin cunoscutul plan Kozak, propus Chişinăului de Kremlin în 2003 şi respins la vremea respectivă de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin.
Germania, de asemenea, i-a propus Chişinăului cu doi ani în urmă o structură federativă, ca fundament pentru soluţionarea conflictului transnistrean,după ce cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev au semnat un memorandum vizând Transnistria, aminteşte cotidianul moscovit.
Planul prevedea implicarea activă a Germaniei în reglementarea conflictului şi nu excludea, în cazul unei evoluţii pozitive, retragerea trupelor ruse de la Tiraspol. Germanii s-au pus pe treabă şi i-au invitat pe moldoveni ca să le arate că într-o comunitate federativă se poate trăi bine şi în pace.
“Dar ce este bine pentru neamţ, nu este întotdeauna bine şi pentru moldovean”, scrie cu sarcasm ziarul rusesc.
Liderul Partidului Liberal, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, a afirmat că “federalizarea este o prostie”, iar Constituţia ţării nu o permite. Ideea federalizării este respinsă şi de adepţii unirii cu România.
Analistul politic Petru Bogatu afirmă că o Moldovă federativă ar deveni o enclavă rusească în regiune, o “clonă a regimului Putin“. Statul democratic Republica Moldova ar fi distrus, spune analistul, iar Moscova îşi va spori influenţa asupra întregii ţări prin intermediul Tiraspolului.
Ideea federalizării nu este susţinută în întregime nici la Tiraspol. Analistul politic Andrei Safonov spune că, dacă regiunea transnistreană ar fi reunită cu malul drept al Nistrului, va intra automat în sfera de influenţă a Bucureştiului, ceea ce este absolut inadmisibil pentru locuitorii transnistreni, care “se tem de românizare”.

,,Adevarul,,: Vor să creeze o republică federativă, care să includă Republica Moldova, dar şi teritorii din România şi Ucraina
Mişcarea „Moldova Federativă”, lansată ieri la Chişinău, propune crearea unei noi ţări în care să intre cinci republici autonome: Moldova de Est, Moldova de Vest, Republica Moldovenească Transnistreană, Republica Găgăuzia şi Republica Bucovina. În noua structură statală ar urma să intre şi Regiunea autonomă Basarabia.
Sveatoslav Mazur, liderul noii mişcări, anunţă pe site-ul federatia.md că aceasta are drept scop “centralizarea poporului moldav multinaţional în jurul ideii renaşterii Patriei-Mamă Moldova şi pentru a salva teritoriile istorice de laşi şi trădători”.
El propune şi o strategie de federalizare în care să intre Republica Moldova, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, care fac parte din Ucraina şi Moldova din dreapta Prutului.
Potrivit aceleiaşi strategii, populaţia noului stat federativ va constitui 10,5 milioane oameni, care vor locui “pe întreg teritoriul fostului cnezat moldovenesc”.
Republica federativă va avea o formă de guvernare prezidenţială, iar organul legislativ va fi alcătuit din două camere. Camera superioară va include 71 de deputaţi, care vor fi aleşi în circumscripţii uninominale pentru un mandat de nouă ani. Camera inferioară va fi alcătuită din 201 deputaţi aleşi pe liste de partid pentru un mandat de patru ani.
Limbile oficiale în noul stat ar urma să fie “moldoveneasca” şi rusă, iar drapelul naţional – bicolorul roş-albastru cu capul de bour drept stemă.
Totodată, noul stat ar urma să facă parte din Uniunea Euroasiatică a lui Vladimir Putin.
De notat că Sveatoslav Mazur a face parte din Partidul Patrioţii Moldovei şi se declară ezoterist, el fiind şi director al Institutului de Ezoterism, Psihologie şi Viaţă Reală din Republica Moldova.
Nota noastra: Planul rus al federarii Republici Moldova este o mai veche varianta repusa in discutie in prezent, cand exista relatari ca si Germania favorizeaza o asemenea “solutie”.
“Moldova Federativa” este o miscare ce nu are legatura cu planul rusesc, chiar daca, evident, este initiata, cel mai probabil, de serviciile secrete ale Moscovei. Are insa un caracter mai degraba fantasmagoric, de sperietoare menita sa tulbure in plus apele deja agitate.
Mult mai periculos este planul federalizarii Republicii Moldova, cu atat mai mult cu cat Germania “achieseaza”. Oare de ce presedintele care a facut, chipurile, cel mai mult pentru Republica Moldovei, anume Traian Basescu, nu si-a folosit relatia “privilegiata” cu Merkel pentru a preveni un astfel de deznodamant? Sau relatia “privilegiata” are vreun pret?

Intrebarea care se naste: in conditiile unei opozitii inexistente din partea conducerii Romaniei, oare unde se vor opri ? Va mai amintiti de dezvaluirile presei care vorbeau de un stat federal care sa includa o zona exclusiva a romilor care sa cuprinda judetele de sud-est pana cam pe malul drept al Oltului ? O fi fost intamplatoarea ideea pdl-istilor cu regionalizarea tarii, sau o fi fost mana intinsa, umil, chiar de cei alesi sa ne conduca destinele spre ,,sa traiti bine,, ? In spatele acestei ideii otravite, obsesive, poate afirma cineva, de buna credinta, ca nu se regasea si autonomia Harghitei şi Covasnei ? Oare ideea renuntarii la ,,o parte de suveranitate,, , lansata la Bruxelles si exportata pe ruta controlata de Basescu, dar respinsa categoric de multe state, n-o fi una din parghiile elegante pe care se sprijina scenariul ? Dar dubla cetatenie romano-ungara, o fi ceva ? Dar respingerea dublei finanţăria UDMR, din Bugetul Statului Român, ca partid politic inexistent şi ca uniune culturală antiromânească , n-o reprezenta si ea o mica caramida la aceasta constructie ce ni se pregateste si la care noi asistam, deplin constienti dar suficient de ignoranti? Etc etc etc
Ce ramane ? Sa aflam cine draku mai defineste si mai apara interesul romaniei...
Desteapta-te romane !

sursa-surse net-iste, nictud-iste etc

marți, 28 august 2012

CURAJUL DE A LUA ATITUDINE

Viktor Orban continuă să naționalizeze companiile de utilități și energie


Guvernul ungar va răscumpăra în scurt timp pachetul de acţiuni deţinut de compania germană E.ON la o companie ungară de distribuţie a gazelor naturale, a anunţat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.


Guvernul condus de Viktor Orban a răscumpărat pachetul de 21% din acţiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusă Surgut şi un pachet de 74% din acţiunile producătorului de componente auto Raba.

”Am răscumpărat acţiunile MOL de la ruşi, am răscumpărat unele companii de distribuţie a apelor de la francezi, vom răscumpăra şi E.ON de la germani”, a declarat Viktor Orban, fără a oferi alte detalii.

Anterior, Viktor Orban a declarat la reuniunea anuală a diplomaţilor ungari că guvernul de la Budapesta vrea să transforme distribuţia de energie într-o activitate non-profit.

Asadar, dupa ce in 2010/2011 Viktor Orban re/nationalizeaza parte din terenurile agricole, Fondul Privat de Pensii, parte din spitale, scoli si impune o Taxa de Solidaritate ptr. multinationale si banci, de circa `1 miliard Euro, continua ceea ce trebuie facut pentru asigurarea independentei energetice si mai ales financiar/bancare. Ceea ce ,azi, reprezinta RUTA POLONEZA si ARGENTINIANA, cea care le-a asigurat dezv agricola si industriala proprie...
Va mai amintiti cum, nu demult, V. Orban s-a opus, nu atat Europei, cat modului cum a fost atrasa Ungaria in zona supraindatorarii ?

Si acum, iata reactia CE ": „Nu avem ce să comentăm sau nu este nimic asupra căruia să ne putem pronunţa legal”.

Reacţia CE la criza politică din România: “CE se aşteaptă ca Guvernul român să respecte toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta şi le-a luat înaintea preşedintelui Barroso.”
Quod erat demonstrandum !

ps Ce mai ziceti romanasilor, ati crezut , vreodata, sa ajungeti sa stimati, fara rezerve, vreun ungur ?
(A)plecati-va romanilor, ca va sta firesc !


zile mai inspirate !

surse :NEWS internet

Un Hopa Mitică al Armatei, Zisu, secretar de stat la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat



Premierul Victor Pontă l-a numit pe generalul locotenent Cătălin-Ştefăniţă Zisu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administrăţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Zisu a fost şeful Comandamentului Logistic Întrunit din MApN iar ulterior, schimbat de actualul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi numit în funcţia de consilier coordonator domeniu în grupul consilierilor ministrului Apărării Naţionale.

Zisu s-a remarcat pe parcursul carierei sale prin arderea etapelor necesare promovării, obţinerea de titluri universitare şi ştiinţifice în condiţii dubioase, implicarea în afaceri cu miros de corupţie de tipul schimbului de terenuri între MApN şi Gigi Becali.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. ANRSPS face parte din structurile de ordine şi siguranţă publică din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi este parte componentă a Departamentului ordine şi siguranţă publică. În exercitarea funcţiilor ANRSPS are atribuţii în domeniul rezervelor de stat, domeniul problemelor speciale precum și alte atribuţii prevăzute în legea de organizare şi funcţionare (Hotărârea de Guvern 1380/2009).

sursa: http://militar.infomondo.ro/actualitate/un-hopa-mitica-al-armatei-zisu-secretar-de-stat-la-administratia-nationala-a-rezervelor-de-stat.html

PS Halucinant... Domnule Dobritoiu, si Dvs sunteti la mana acestui gagiu in uniforma, oportunist, plagiator , etc etc ? Ca doar si pe la Maria Voastra o fi trecut propunerea de numire...

DIN DOMENIUL PENSIILOR MILITARE



PROIECT

ORDONANȚA DE URGENTA

Nr________din ……’-…

privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor



În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă Prezenta ordonanță de urgență.



Art. I Pensiile militare de stat ale cadrelor militare, pensiile de stat ale polițiștilor și

funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, care prin Legea nr, ll9/2010 privind unele măsuri in domeniul pensiilor. cu modificările și completările ulterioare, au fost integrate. prin recalculare in sistemul public de pensii și revizuite în baza ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare. ordine publică si siguranță națională, aprobată prin legea nr.165/2011, cu modificările și completările ulterioare, se reevaIuează în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

Art. 2 Prin reevaluare se ințelege procesul de analizare a situației categoriilor de pensii menționate la art.1 rezultate ca urmare a măsurilor de recalculare sau revizuire, după caz, și aplicarea, fie a unei masuri reparatorii de repunere in drepturile de plată avute la data de 31.12.2010, fie recunoașterea unui drept ca drept câștigat.

Art. 3 Pensiile reevaluate in ințelesul acestei legi, se tratează astfel:

(a) prin repunerea in plată a drepturilor de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010, pentru cei ale căror drepturi au fost diminuate prin recalculare sau revizuire, după caz;

(b) prin recunoașterea drepturilor câțștigate pentru cei ale căror drepturi au crescut prin recalculare sau revizuire, după caz.

Art, 4 (.1) Reevaluarea cu repunerea in plată a drepturilor de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010 , urmărește reconstituire unor drepturi subiective ca fiind drepturi declarative și a căror existență a fost afectată de măsurile legislative adoptate.

(2) Reconstituirea drepturilor subiective la nivelul lunii decembrie 2010. incepe cu data de 01.01.2012, iar punerea in plata a acestor drepturi reconstituite se face incepând cu data de 01.01.2013.

(3) Sumele lunare rezultate ca diferență intre pensia repusă in plată incepând cu 01.01.2013 și pensia aflată in plata incepând cu data de 01.01.2012 se definesc ca prejudicii aduse prin efectul legii patrimoniului pensionarilor.

(4) Restituirea sumelor definite conform alin. (3) se face, din oficiu, in baza metodologiei emise de ministrul/directorul instituției publice respective.

Art.5 (1) Reevaluarea prin recunoașterea drepturilor câștigate prin operațiile de recalculare sau revizuire, după caz, are loc după verificarea legalității și autenticității documentelor existente in dosarul de pensionare. inclusiv a condiților de valabilitate a acestora, cu validarea dalelor conținute.

(2) În situatia in care, in activitateta de verificare prevăzută la alin.( I ) se constată elemente care nu corespund realității sau pot determina nulitatea documentului, datele din docurnentul se exclud de la validare, iar dacă acest fapt conduce la stabilirea unui prejudiciu, recuperarea prejudiciului se face in conformitate cu prevederile legale.

(3) Persoanele care au emis documente fără respectarea condițiilor de valabilitate a acestora, precum și persoanele care au accesat baza de date și au introdus date in sistemul informatic de gestiune a pensiilor fără a avea competența și autorizarea necesare vor răspunde conform gravității faptei săvârșite in fața organelor abilitate ale statului.

Art.6 La reevaluarea drepturilor de pensie se aplică, după caz.. prevederile H.G.1294/2001, cu completările și modificările ulterioare, inclusiv cele cuprinse în H.G. S-1019/2010 și a actelor subsecvente de aplicare dispuse de conducătorii instituțiilor publice.

Art 7 (1) Cuantumul pensiilor reevaluate se actualizează in conformitate cu prevederile legii privind pensiile militare de stat.

(2) Actualizarea prevăzută la alin. (1) se efectuează numai dacă cuantumul pensiei in plată nu depășește echivalentul venitului lunar incasat de cadrele rnilitare active, polițiștii sau funcționarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor potrivit gradului militar/prcfesional și funcției maxime avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu (Atenție: acest alineat se poate scoate și se poate adăuga la capitolul,,Actualizarea pensiilar militare de stat”, eventual

cu precizarea unei perioade până la care are loc actualizarea pensiilor).

Art 8 La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se abrogă;

(a) art. 1 lit. a) și b) din Legea nr. I l9/20l0 privind unele măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările și completările ulterioare;

(b) art.1 din Ordonanțra de Urgență a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță naționaă, aprobată prin Legea nr.165/2011..

Art.(9) Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 01.01.201 3 .







Câteva precizări:

*Separarea de viitoarea lege a pensiilor militare este necesară deoarece: rezolvă in rnod separat situalii juridice diferite ale pensionarilor; se elimină situația de dependență față de un singur act a clarificării situației diferitelor categorii de pensionari; posibil ca statutul noilor pensionari conform noii legi a pensiilor militare să se aprobe mult peste data de 01.01.2013, data de la care SE REPU IN DREPTURI pensionarii cu pensii diminuate, cu efectele menționate.

**Asimilarea pensiilor din actuala ordonanță de urgență ca pensii militare de stat se va face prin noua lege a pensiilor rnilitare de stat cu recuperarea integrală a statutului de military. Ca urmare, va exista o perioada asumată in care tipul de pensie nu este cuprins intr-un system existent, insă aceasta va fi de scurtă durată și se va elimina prin precizările viitoarei legi a pensiilor militare de stat: Ex. ,,Pensiile din actuala lege, inclusiv cele cuprinse in Ordonanța de Urgență a Guvernulut nr._______ privind _________devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi”.

***O asemenea mențiune activează prevederile art.7 din OUG, realizând practic

conexiunea Ia sistemul actualizării pensiilor militare de stat si a recăpătării statutului de cadru militar in rezervă (desigur că statutul va fi recăpătat integral prin alte prevederi legale).

Sursa : ANCMRR Central

duminică, 26 august 2012

CE-AR FI DACA...

România (circa 20 milioane de locuitori – mă rog, dacă om mai fi atâţia)
Parlamentul:
137 de senatori = un senator la 160.000 locuitori
332 de deputaţi = un deputat la 70.000 locuitori
469 parlamentari în total

SUA (circa 300 milioane de locuitori)
Parlamentul:
100 senatori = un senator la 3.000.000 locuitori
435 reprezentanţi = un deputat la 560.000 locuitori
535 parlamentari - total

Dacă SUA ar proceda ca România ar avea:
1 875 senatori
4 286 deputati

musai, vreo suta de CASE ALE POPORULUI

Daca Romania ar proceda ca SUA ar avea:
7 senatori
31 deputaţi


Nu-i un calcul corect ?

sursa : ,,electron,,

Scrisoare deschisă pentru Parlament: Șapte motive pentru demiterea lui Traian Băsescu




Jurnalistul Eugen Zainea susține că există suficiente argumente solide pentru ca Parlamentul României, în ședința extraordinară de luni – când ar trebui să dezbată decizia CCR din 21 august, nu să ia act de ea – să-și exercite atribuțiile constituționale și să respecte cu ”sfințenie” voința populară exprimată la referendumul din 29 iulie. În susținerea afirmațiilor sale, jurnalistul Eugen Zainea prezintă șapte motive, detaliate și argumentate cu articole de lege, pentru care Traian Băsescu nu se mai poate întoarce la Cotroceni, considerând că Parlamentul are ocazia, mâine, nu numai să-și restabilească imaginea publică, ci să restabilească și suveranitate poporului român, precum și demnitatea și independența României.

Eugen ZAINEA

”Exista suficiente argumente, extrem de solide, pentru ca Parlamentul Romaniei, care potrivit articolului 61 din Constitutia Romaniei este :”…organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii” sa-si exercite atributiile constitutionale si sa ia act de vointa exprimata cu o zdrobitoare majoritate de poporul roman suveran, constatand ca Traian Basescu a fost demis de acest popor la referendum. In cele ce urmeaza, voi sintetiza cateva dintre argumentele cele mai evidente care demonstreaza ca solutia acestei probleme este la parlament si ca in urma dezbaterii in parlament (care trebuie sa discute, nu sa ia act de…) hotararea Curtii Constitutionale trebuie luata decizia de constatare a faptului ca procesul inceput politic in ziua de 5 iulie cu suspendarea presedintelui, care a fost continuat, conform Constitutiei de poporul roman (si, in mod normal, decizia acestuia trebuia respectata de toata lumea, inclusiv de catre Curtea Constitutionala, Basescu si acolitii lui), a fost in mod abuziv blocat de o hotarare neconstitutionala (dupa cum voi demonstra in cele ce urmeaza) a CCR trebuie finalizat prin respectarea cu sfintenie a vointei poporului, deci prin constatarea demiterii lui Traian Basescu.

1. Curtea Constitutionala si-a depasit in mod grav atributiile stabilite foarte precis de Constitutie si de Legea 47/1992. Astfel, nu intra in niciun caz in atributiile Curtii sa completeze Constitutia, scriind noi articole si alineate. Acest lucru nu este permis nici macar parlamentului, ca unica putere legiuitoare. Parlamentul, in camerele sale reunite in Adunare Constituanta, poate propune amendamente la Constitutie, dar decizia de a le transforma in text constitutional revine doar poporului suveran. Or, conditionand declararea constitutionalitatii Legii referendum-ului de introducerea cvorum-ului la referendum-ul de demitere a lui Traian Basescu, Curtea si-a permis sa introduca-evident fara drept-un nou articol in Constitutie. Fiindca niciunul dintre articolele Constitutiei care pot fi invocate in acest caz (95 privind suspendarea, 81 privind alegerea, art.146, alin.(i) privind atributiile Curtii in acest caz) nu are nicio prevedere privind necesitatea indeplinirii unei conditii de cvorum. Dealtfel, nici in articolele din Legea 47/1992 care se refera la atributiile Curtii in cazul referendum-ului nu exista vreo precizare care sa sugereze ca ar reveni Curtii vreun drept in acest sens (dealtfel, nici daca ar exista, din grava eroare, astfel de pevederi in legi speciale, ele nu pot prevala in fata Constitutiei, “mama legilor” cum o numea Basescu).Un lucru care este cat se poate de clar este ca aceasta institutie, Curtea Constitutionala, nu este generator de lege. El doar vegheaza la respectarea Constitutiei, dar unica putere legiuitoare este, potrivit Constitutiei, Parlamentul Romaniei.

Exista in articolul 81 alin. 2, privind alegerea presedintelui in primul tur de scrutin o prevedere de conditionare, dar nu este vorba de cvorum, ci de o conditie de eligibilitate (dovada imediata fiind aceea ca, in absenta numarului de voturi precizat in acest alineat, turul nu se reia cu aceiasi competitori, ci se organizeaza un al doilea tur, intre primii doi clasati in primul tur, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute).

Dealtfel, introducerea conditiei de cvorum este dublu meconstitutionala, fiindca ea nu respecta principiul simetriei, care ar impune ca demiterea presedintelui sa se faca in aceleasi conditii in care a fost ales. Or, cum Basescu a fost ales in turul al doilea, cu cca 28% din voturile alegatorilor inscrisi pe liste, nu poate fi demis in alte conditii, mult mai restrictive decat cele ale alegerii.

Ar mai fi de spus ca doamnele si domnii de la Curte dovedesc fie necunoasterea practicii europene, fie o rea credinta de zile mari, fiindca la impunerea cvorum-ului n-au tinut cont de faptul ca in niciuna dintre tarile Uniunii Europene in care exista impuse cvorum-uri, nivelul acestuia nu este fixat atat de sus (50%+1), el variind intre 25%+1 si maximum 40%+1

Tot la acest capitol, al lipsei de expertiza sau al relei credinte se poate face mentiunea ca membrii plenului Curtii fie nu stiu, fie ignora cu buna stiinta faptul ca in statele Uniunii Europene, practica in materie de organizare a alegerilor este ca cetatenii cu rezidenta in strainatate nu intra in calculul cvorum-ului, acolo unde exista aceasta prevedere de cvorum. (Ceea ce, evident, nu inseamna, asa cum incearca sa convinga diversiunea ieftina a lui Traian Basescu si a acolitilor lui, ca li s-ar interzice dreptul constitutional de a vota).

Rezulta cat se poate de limpede ca aceasta conditie de cvorum este nula de drept si invocarea ei de catre Curte pentru a lua hotararea ca referendum-ul nu este valabil din cauza neindeplinirii ei este la fel de nula si nu poate produce efecte juridice.

2. Curtea Constitutionala si-a permis sa-si depaseasca atributiile si sa violeze Constitutia si in adoptarea Hotararii din 21 august. Fiindca, in vreme ce art. 147, alin (4) din Constitutie stipuleaza ca “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.” Or, in Hotararea nr. 6/21 august 2012 (hotarare, nu decizie!), la articolul 5, Curtea scrie, la un moment dat: “Hotararea este definitiva si general obligatorie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.”

3. Mai mult decat atat, Curtea isi depaseste grav si abuziv atributiile constitutionale, care, la art. 146, alin (i). care se refera la atributiile Curtii in acest caz particular, scrie; ”vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia;” Or, cu un tupeu inimaginabil, Curtea scrie in art.: “De la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei.” Aceasta formulare din Hotarare este nula de drept si nu poate produce efecte juridice, pentru ca excede competenta constitutionala a Curtii

4. Membrii plenului Curtii au sfidat legislatia atunci cand, in sedinta din 3 august au respins toate contestatiile, inclusiv cea care se refera la caracterul nelegal al chemarii de catre PD-L la boicot. Si asta pentru ca Legea partidelor politice stabileste in mod explicit ca partidele sunt obligate sa stimuleze participarea cetatenilor la scrutin-uri. Si aceasta hotarare este, prin urmare, nula de drept.

5. Cei sase membri al plenului Curtii care au determinat fondul Hotararii din 21 iulie au demonstrat o grava rea credinta ignorand cifrele comunicate de guvern si sustinand ca cea mai mare parte a acestora nu au relevanta sau nu raspund solicitarilor Curtii din 3 august. Culmea este ca domniile lor se fac ca nu mai stiu de propriile sustineri din hotarari precedente. Ei au ignorat cifrele care demonstreaza ca numarul persoanelor care ar trebui sa figureze pe listele electorale este mult mai mic, uitand ca, in luna iunie, intre argumentele pe care le-au folosit in motivarea hotararii de a declara ca neconstitutionala legea uninominalului pur a figurat si acela ca in ultimii ani, populatia Romaniei a scazut constant, ceea ce face ca numarul de alegatori sa fie si el mai redus, lucru care ar implica scaderea numarului de parlamentari. Aceasta demonstreaza nu numai ca membrii Curtii sunt constienti de dimensiunea reala a populatiei de astazi a Romaniei, dar ca aveau inca din luna iunie la dispozitie date care sa le permita sa faca o astfel de afirmatie in motivarea unei decizii. Intrebarea este de ce domniile lor nu au mai dorit in 21 august sa tina cont de acele cifre, cunoscute sau de cifrele inaintate Curtii la cerere.

6. .Inainte de a aduce argumentul determinant in favoarea validitatii referendum-ului din 29 iulie, rog Parlamentul si opinia publica sa constate faptul evident ca la data de 5 iulie, Parlamentul a pornit un proces democratic si constitutional, acela al suspendarii presedintelui. Acest proces, pentru a fi finalizat, impune ca poporul roman sa-si exprime suveranitatea, asa cum stabileste Constitutia la articolul 95, prin referendum. Si, fac precizarea, obligatoriu, printr-un referendum valid. Prin referendum, populatia cu drept de vot trebuie sa se pronunte in mod explicit fie pentru demiterea presedintelui suspendat, fie pentru revenirea lui in functie. Lucru care trebuie sa se intample prin exprimarea, in favoarea uneia dintre cele doua posibilitati (oricare ar fi ea), a majoritatii voturilor din numarul total de voturi valabil exprimate. Daca referendum-ul este declarat nevalabil din motive de cvorum, rezulta in mod cat se poate de clar ca procesul inceput la 5 iulie nu este incheiat in mod constitutional. Daca referendum-ul nu este recunoscut ca valabil, rezulta ca poporul nu si-a exprimat, in conditii legale si constitutionale, optiunea, asa cum stabileste Constitutia si, deci, procesul nu este incheiat. El neputand fi incheiat decat prin exprimarea optiunii populare (prin Da, respectiv Nu), intr-un referendum valid. Pana atunci, procesul de suspendare demarat de Parlament nu este finalizat si, pe cale de consecinta, presedintele ramane in stare de suspendare pana cand un nou referendum, recunoscut ca valabil, va exprima vointa suverana a poporului. Aceasta nu se poate exprima decat prin vot. In niciun caz prin absenteism. Dealtfel, recomandarile Comisiei de la Venetia, atunci cand nu incurajeaza impunerea cvorum-ului intr-un astfel de caz, la pct. 7, fac precizarea expresa ca nu e recomandabila stabilirea unui prag, tocmai pentru a nu permite uneia dintre partile interesate de a invoca in favoarea sa alegatorii care nu au participat la scrutin. Rationamentul anterior este cu atat mai valabil cu cat numarul de voturi valabil exprimate in 29 iulie este semnificativ, iar in cadrul acestora, numarul de voturi pe optiunea Da este zdrobitor.

7.Atrag insa atentia Parlamentului Romaniei si opiniei publice ca, daca membrii plenului Curtii ar fi dat dovada de buna credinta si de responsabilitate in exercitarea atributiilor si obligatiilor ce le revin, aveau la dispozitie cifre cat se poate de oficiale cu privire la dimensiunea reala a populatiei Romaniei la ora actuala.

Institutul National pentru Statistica al Romaniei publica anual Anuarul Statistic al Romaniei, care la capitolul 2-Populatie, pune la dispozitie datele despre populatie si miscarea naturala a populatiei. Pe site-ul INS, ultimul anuar postat este Anuarul Statistic 2010, cuprinzand serii statistice pe perioada indelungata. In sectiunea de Tabele, la 2.1 figureaza populatia pe sexe si medii, iar la pct. 2.2 populatia pe grupe de varsta si sexe, ambele categorii de date fiind furnizate pentru data de 1 iulie a anului respectiv. Din Tabelul 2.1. cu seriile de date statistice, rezulta ca populatia la 1 iulie 1990 era de 23.206.720 persoane, iar cea de la data de 1 iulie 2009 era de numai 21.469.959 persoane.

Din Tabelul 2.2 rezulta, la aceleasi date, populatia pe grupe de varsta (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani, 15-19 ani). Prin insumarea acestor categorii, rezulta ca populatia de la 0 la 19 ani la 1 iulie 1990 era de 7.348.089 persoane. Facand extrapolarea de rigoare, pentru a deduce populatia de la 0 la 18 ani si deducand cifra (cu o aproximatie rezonabila) astfel obtinuta din cifra totala a populatiei, (operatie repetata si pentru 1 iulie 2009), rezulta ca populatia cu drept de vot (peste 18 ani) la data de 1 iulie 1990 era sub 21.400.000 persoane, iar la data de 1 iulie 2009 era sub 17.200.000 persoane. Pentru a afla aceleasi cifre la 1 iulie 2012, trebuie sa tinem cont de miscarea naturala a populatiei intre 2009 si 2012, asa cum este ea reflectata de datele INS. Din anuare rezulta ca, in mod constant, populatia de la 0 la 18 ani urmareste, in mare, scaderea generala a populatiei Romaniei. Astfel, tinand cont de evolutiile consemnate de seriile statistice pana in 2009 de la an la an, se poate estima cu o buna probabilitate ca populatia din aceasta categorie scade de la an la an cu circa 100.000 de persoane anual. Asta inseamna ca, intre 1 iulie 2009 si 1 iulie 2012, scaderea este de circa 300.000 persoane. Deducand aceasta scadere din cifra persoanelor cu drept de vot estimata anterior pentru 1 iulie 2009, rezulta ca la data de 1 iulie 2012, populatia cu drept de vot era sub 16.900.000 persoane. Repet, acestea sunt date oficiale, publicate anual de Institutul National de Statistica si pe care dl profesor Voineag, directorul institutului nu poate pretinde ca nu le poate confirma si ca nu pot fi luate in calcul ca baza pentru stabilirea cu o marja extrem de rezonabila de eroare a numarului de persoane cu drept de vot.

Rezulta din cifrele prezentate mai sus ca numarul de alegatori prezenti la vot in 29 iulie 2012, conform datelor Biroului Electoral Central, confirmate de Curtea Constitutionala, de 8.459.053 de persoane, depaseste cvorum-ul, asa neconstitutional, stabilit de Curte. Apare astfel cat se poate de limpede, din cifrele statistice oficiale, date publicitatii anual de Institutul National pentru Statistica si pe care nimeni nu-si poate permite sa le conteste, ca referendum-ul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei este valid chiar si in conditiile in care cvorum-ul de 50%+1 impus de Curte este neconstitutional.

Prin urmare, chiar si daca tinem cont de aceasta conditionare neconstitutionala, referendum-ul este valid iar presedintele a fost demis de poporul roman cu o majoritate zdrobitoare, de 87,52% din voturile valabil exprimate!

De aceasta realitate trebuie sa tina cont Parlamentuul Romaniei, intrunit in 27 august 2012, constatand ca, prin votul covarsitor majoritar al poporului roman suveran, din 29 iulie 2012, Traian Basescu nu mai este presedintele Romaniei!

Parlamentul trebuie sa demonstreze ca este ceea ce stabileste articolul 61 din Constitutie: “Organul reprezentativ suprem al poporului roman”. El nu poate permite nimanui sa siluiasca si sa batjocoreasca vointa exprimata de popor, Articolul 2 din Constitutia Romaniei specifica:

“(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Finalizarea procesului de exprimare a suveranitatii popoorului”

Poporul a facut un prim pas in exercitarea suveranitatii in 29 iulie, prin referendum. Este cazul ca Parlamentul sa constate ca exista un grup care, in dispretul vointei poporului roman si al Constitutiei, incearca sa exercite suveranitatea in nume propriu. Si, ca atare, Parlamentul are datoria sfanta sa blocheze, in mod democratic, aceasta actiune flagrant neconstitutionala, permitand astfel finalizarea procesului de exercitare a suveranitatii poporului, de aceasta data prin organul sau reprezentativ ales.

Este cunoscut ca, dintre toate institutiile statului roman, Parlamentul are (in parte nejustificat) imaginea publica cea mai proasta. Este o sansa unica (cu care clasa politica romaneasca nu se va mai intalni, probabil, in cursul vietii active a actualei generatii de politicieni) ca, intr-o singura zi, cea de 27 august 2012, Parlamentul sa-si restabileasca imaginea publica pe care ar trebui sa o aiba. Restabilind, totodata, nu doar suveranitatea poporului roman, ci si demnitatea si independenta nationala a Romaniei, la care diverse institutii internationale si unele state au incercat, dupa data de 5 iulie, sa atenteze.

Prin urmare, domnisoarelor, doamnelor si domnilor parlamentari, asteptam de la Dumneavoastra in ziua de 27 august o decizie care sa demonstreze ca sunteti nu doar constienti de misiunea pe care o aveti, ca organ reprezentativ ales prin care poporul isi exercita suveranitatea, ci si decisi sa fiti la inaltimea acestei misiuni, prin a carei exercitare sa nu inselati increderea cu care cei care v-au trimis in Parlament v-au investit.

Dumnezeu si sentimentele de responsabilitatee si de mandrie si demnitate nationala sa va calauzeasca in decizia Dumneavoastra!

sursa :http://www.dcnews.ro/2012/08/scrisoare-deschisa-pentru-parlament-sapte-motive-pentru-demiterea-lui-traian-basescu/

PS Cu tot respectul dar sunteti naiv. domnule ziarist, crezand ca ajuta la ceva dezvaluirile Dumneavoastra !
Nu ati inteles, inca, faptul ca morisca-i morisca . Azi, morisca-i portocalie !

sâmbătă, 25 august 2012

IN TARA LUI... AIA A MASII

Aducem un cald omagiu pilotului militar cazut pe aerodromul de la Craiova , o noua jertfa pe altarul patriei, in incercarea sa disperata de a ocoli in ultimul moment vilele plantate ilegal in capatul pistei de decolare-aterizare !

Comandorul Cojocaru era şeful Secţiei piloţi încercare, navigaţie şi meteorologie şi avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El avea 48 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Dumnezeu Sa-l ierte !


vineri, 24 august 2012

COMUNICAT



Vă facem cunoscut că joi, 23.08.2012, a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei M.Ap.N. pentru discutarea proiectului noii legi a pensiilor militare de stat sub conducerea consilierului ministrului, d-na Luminiţa-Simona Sârbu. A fost prezent secretarul de stat Sebastian Huluban.
Au participat reprezentanţi ai principalelor structuri militare şi ai unor organizaţii ale militarilor în rezervă şi în retragere.
Delegaţia A.N.C.M.R.R. care a participat la această şedinţă a fost formată din: gl.(r) dr. Mihai Iliescu, gl. (r) Dan Ion, gl. (r) Dumitru Ianculescu şi cdr. (r) Constantin Alexandru.
Au fost discutate unele articole din proiectul legii pensiilor militare, delegaţia noastră susţinând punctele de vedere stabilite anterior.
Ministerul Apărării Naţionale a mai prezentat proiectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind rezolvarea unor probleme referitoare la pensiile militare diminuate, pe care vi-l trimitem ataşat.
Rugăm să studiaţi acest proiect şi să ne transmiteţi urgent propunerile, în vederea formulării răspunsului nostru către d-na Luminiţa-Simona Sârbu.

BIROUL PERMANENT CENTRAL

PS In esenta, e de retinut ca a fost redactat textul unei ordonante de uregenta care v-a readuce pensiile militare afectate la cuantumul din decembrie 2010, urmand a fi recuperate si restantele din ianuarie 2011 pana in prezent. Pensiile militare urmeaza sa fie actualizate cu salariile cadrelor active, orice majorare a salariilor cadrelor active urmand sa fie reflecatate in cresterea pensiilor militare.
Cei interesati ma pot contacta pentru a intra in posesia materialului .
Zile mai bune !

DOAMNE, NU MĂ LĂSA...

Ajută-mă, Doamne, şi dă-mi inimă să mai iubesc ţara asta, pe nume Absurdistania.
Nu mă lăsa, Doamne Sfinte, să rătăcesc cărarea! Doamne, am ajuns la capătul răbdării şi cred că doar Tu, Cel care ai puteri nemăsurate, mai poţi face minunea de a transforma în bine starea de fapt care m-a determinat să pun pe hârtie trăirile, gândurile şi întrebările care mă frământă în fiecare secundă petrecută pe aste meleaguri.
Dă-mi, Doamne, măcar un dram de speranţă că se va normaliza cât de curând situaţia din ţara asta. Dă-mi fie şi iluzia că cei chemaţi sau veniţi din proprie voinţă pentru a conduce ţara lor în zilele care mi-au mai rămas de trăit îşi vor îndrepta atenţia şi spre omul simplu de pe stradă, spre ţara tuturor, spre Normalistania. Dă-mi, Doamne, încrederea că ei, viitorii conducători, se vor strădui să ne demonstreze, mie şi poporului transformat acum în populaţie, că de azi înainte treburile vor sta cu totul altfel în ţara asta, a celor mulţi, dar condusă de ei, deloc puţini şi fără nici un Dumnezeu.
Dă-mi, Doamne, optimism pentru a crede că va fi şi bine pentru noi toţi. Ajută-mă, Doamne, aşa cum numai Tu ştii, să nu obosesc trăind şi gândind în continuare aici unde, de peste două decenii, nimic nu mai este ce pare a fi.
 Dă-mi, Doamne, credinţa că firicelul de speranţă ce-mi atinge sufletul atunci când mă rog Ţie, va rodi crescând precum stejarii seculari.
Dă-mi, Doamne, minima încredere că milioanele de absurdistani pe care nu-i mai simt ca fiind ai mei, şi care se vor prezenta de acum încolo la urne, se vor deştepta şi nu vor mai alege la fel de prost ca în ultimele două decenii. Deschide-le, Doamne, ochii pentru a decoperi ei înşişi că sunt îndeajuns de mulţi şi de puternici pentru a realiza că solidaritatea nu trebuie să rămână, după atâta mizerie îndurată, doar o vorbă în vânt.
Dă-mi, Doamne, forţa de a mă ridica şi de a-mi schimba statutul de victimă a acestui stat, atât de corupt şi de mlăştinos. Dă-mi, Doamne, curaj să protestez împotriva statului care mă fură la impozite, împotriva modului în care o Justiţie injustă face dreptate omului simplu. Ajută-mă, Doamne, să-mi schimb starea de victimă a funcţionărimii indolente şi să scap de mizeria de nesuportat din viaţa publică absurdistană.
Dă-mi, Doamne, putere să rezist ispitei de a apela la singurul drept care se pare că mi-a mai rămas, acela de a pleca în lumea largă. Doamne, am deja o vârstă, şi ştiu că nici în ţările cu legi care se respectă şi cu democraţie adevărată nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Mai ştiu, Doamne, că după câteva zile de vorbit într-o limbă străină mi se va face dor de ţara asta, care a fost odată şi a mea.
Redă-mi, Doamne, dragostea pentru locul unde m-am născut şi pentru poporul căruia doresc şi trebuie să îi aparţin din nou. Adu-mă, Doamne, la starea normală a omului simplu care îşi umple sufletul de fericire atunci când trăieşte în ţara lui.
Nu mă lăsa, Doamne, ca după atâta amar de ani, să rămân în continuare victimă a unor guverne incompetente şi a unor parlamente pline de potenţiali puşcăriaşi uninominali. Nu mă lăsa victimă sigură a miilor de legi strâmbe şi a unui aparat poliţienesc încremenit în năravuri de demult. Nu mă mai lăsa, Doamne, să închid ochii atunci când văd că lucrurile continuă să meargă prost. Nu mă lăsa să devin complice, prin tăcere şi lipsă de reacţie, cu toţi neicanimenii, neisprăviţii, mincinoşii, incompetenţii, hoţii şi impostorii de care depind, vrând-nevrând, în cenuşia mea viaţă de zi cu zi.
Doamne, deschide-ne la toţi ochii şi mintea, şi dă-ne forţa să spunem într-un glas adevărurile care ne dor. Poate aşa vom găsi soluţii pentru a face primul pas spre demnitatea care ar trebui să fie parte din noi.
Ascultă, Doamne Sfinte, glasul rugăciunii mele, şi nu mă lăsa...

NEDUMERIRE !

Stau si me crucesc urmarind demonstranţii de la Piaţa Universităţii care flutură cartoane pe care scrie ”Veniţi în stradă! Oare cui se adreseaza, frate ? Caci vad ca nu prea-i baga multa lume-n seama !
Mai sunt si eterogeni, pe deasupra- cercetatori, mineri, cativa din cei care se-ncapataneaza sa trudeasca pe ogor, niscaiva telectuali-profesori, scriitori, jurnalisti, parca si foste cadre militare, aud ca si dintre medici s-ar fi infiltrat printre EI, ceva magistrati, revolutionari, fosti si actuali mecanici, tinichigii, prelucratori prin aschiere, soferi, strungari, metalurgisti si cativa etc-teristi...
Pai fratilor, VOI sunteti oameni seriosi ? Sau noi , ailalti ce STAM p-acasa ?
Parca nici n-ati fi romani, asa de aparte-mi pareti
!

Zile mai bune, romanilor !

joi, 23 august 2012

EN VOGUE

CICA S-AR FI RENUNTAT LA VECHILE SIMBOLURI ALE MUNCII, RESPECTIV ,,SECERA SI CIOCANUL,,, ACUM , DE ACTUALITATE, FIIND ,,INGHETATA SI PORUMBELUL,, !
Mai pe romaneste, cine nu linge, zboara !

miercuri, 22 august 2012

Miting anti-Băsescu în Piaţa Universităţii din Capitală: Protestatarii de la Universitate au ocupat carosabilul, traficul este blocat

Peste 200 de persoane participă, miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la un miting împotriva lui Traian Băsescu, dar şi a Curţii Constituţionale (CC) care a invalidat referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat. Protestatarii au ocupat carosabilul, traficul pe bulevardul Nicolae Bălcescu fiind blocat.


În zonă se află şi jandarmi, neînregistrându-se incidente.

marți, 21 august 2012

Dezvăluire-şoc: autorităţile SUA au ţinut secretă o insulă nucleară aflată lângă un important oraş american!

„Cantitatea de radiu descoperită până acum nu poate fi explicată, în ciuda activităţii de decontaminare”, scrie Stephen Woods, manager al operaţiunilor de decontaminare de mediu din cadrul California Department of Public Health.

Descrierea specialistului se referă la Insula Comorilor (Treasure Island, aşa cum este cunoscută în California), o fâşie de pământ aflată în golful San Francisco, la o foarte mică distanţă de oraşul cu acelaşi nume.



Insula a fost creată în 1937 de guvernul american, fiind conectată la insula Yerba Buena, o stâncă ce se găseşte în mijlocul golfului San Francisco. După Expoziţia Internaţională Golden Gate, ce a avut loc între 1939 şi 1940, insula a devenit o bază a marinei SUA.

În 1993, Marina SUA a început procesul de curăţare a insulei, în vederea vânzării acestei către oraşul San Francisco contra sumei de 105 milioane de dolari. Între timp, peste 2.800 de persoane au acceptat să se mute pe insulă, închiriind apartamente în cadrul clădirilor deţinute de Marina SUA.

Planurile de dezvoltare a insulei au continuat, companiile imobiliare plănuind ridicarea unui complex zgârie-nori, ce va permite creşterea populaţiei de pe insulă la 20.000 de locuitori.

Acum, o investigaţie realizată de organizaţia non-profit The Bay Citizen a dezvăluit un secret ascuns de autorităţile americane timp de decenii: după cel de-al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită de marina SUA ca bază de antrenament pentru decontaminare nucleară. Într-un raport elaborat în 2006, marina SUA a concluzionat că zona este curăţată de materialele radioactive, fiind posibil transferul către autorităţile oraşului San Francisco.

În ciuda raportului, lucrătorii angajaţi de marina SUA pentru lucrările de decontaminare au întâlnit un nivel de radioactivitate atât de înalt, încât unul dintre ei a fost expus la un nivel mai mare decât cel permis de legislaţia americană, fiind obligat să abandoneze slujba.

În decembrie 2010, un oficial al statului California dezvăluia că lucrările de decontaminare au descoperit 12.200 de metri-cubi de sol contaminat, în anumite cazuri fiind înregistrat un nivel al radiaţiei de 400 de ori mai mare decât cel acceptat de autorităţile de mediu.

În ciuda acestui fapt, oficialii marinei SUA încercau să convingă locuitorii de pe insulă că nivelul radiaţiei nu era mai mare „decât cel al unui detector de fum”.

Începând cu 2011, oficialii californieni au criticat Marina SUA pentru că aceasta continua să susţină un raport din 2006, în care anunţa că insula fusese curăţată de deşeurile radioactive, în ciuda noilor dovezi care contraziceau această afirmaţie. De asemenea, autorităţile locale au amendat firmele angajate de Marina SUA pentru curăţarea insulei, deoarece acestea transportau solul radioactiv fără a-l testa, „existând potenţialul de a răspândi radiaţiile dincolo de locaţia originală”.

În urma acestui scandal, Marina SUA a angajat cercetători civili pentru a elabora o nouă analiză istorică. Acum, organizaţia The Bay Citizen a obţinut un raport provizoriu, datat 6 august 2012. Noua analiză a dezvăluit secretele neştiute ale Treasure Island: insula a reprezentat „locul în care erau reparate, aruncate la fier vechi, reciclate şi incinerate toate materialele ce proveneau de la navele care absorbiseră radiaţii în urma testării bombelor atomice în Oceanul Pacific”.

Acum, după decenii în care adevărul despre Treasure Island a fost ascuns de autorităţile americane, acesta a ieşit la iveală în urma eforturilor depuse de autorităţile locale şi de reporterii de investigaţie ai organizaţiei The Bay Citizen. „Cam târziu pentru familiile care au locuit pe insulă ani buni şi pentru angajaţii companiilor care efectuau operaţiuni de decontaminare, care de multe ori nu ştiau cu ce se confruntă”, notează publicaţia Business Insider.

Surse: The Bay Citizen, Business Insider

PS Si cand te gandesti ca tipul asta de democratie ingurgitam la greu... Vedeti vreo diferenta intre ex URSS si USA ?

Un maior în rezervă s-a autodenunţat la procuratură pentru că şi-a convins soţia să voteze la referendum



Maiorul (r/rz) Gabriel Mitroi, din Arad s-a autodenunţat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, pentru că şi-a convins soţia să voteze la referendumul din data de 29 iulie.

“Mi-e ruşine de fapta pe care am comis-o. Am făcut un autodenunţ în care îmi deplâng viitoarea soartă. Am instigat-o la vot pe soţia mea, nu prea era hotărâtă, nu prea ştia ce să facă. Nu ştiu cum a votat, pentru că în cabina de vot era singură, ea şi Dumnezeu”“, a spus Gabriel Mitroi.

Gabriel Mitroi are 55 de ani şi a activat timp de 31 de ani în cadrul comandamentului Regimentului de artilerie a.a. Timişoara. Ofiţerul a trecut în rezervă în anul 1998, când unitatea a fost desfiinţată. Mitroi are, de anul trecut, din luna februarie, un picior amputat şi se deplasează cu ajutorul cârjelor. De asemenea, ofiţerul a fost diagnosticat şi cu diabet.

Soţia lui Gabriel Mitroi a declarat că respectă decizia partenerului ei de viaţă. “Iniţial nu am fost de acord să mă duc să votez. Dar, la îndemnul soţului m-am hotărât. În mod normal, toată lumea ar trebui să meargă la vot”, a spus Mărioara Mitroi.

Urmează ca procurorii să încadreze fapta ofiţerului.

sursa: NewsIn

OFICIAL: Referendumul a fost invalidat! 7,5 milioane-un fleac ! I-am ciuruit...



Traian Basescu se intoarce la Palatul Cotroceni! In urma cu putin timp, CC a decis invalidarea referendumului. Hotararea, luata cu 6 voturi din 9, a venit dupa 3 ore de discutii.

"Decizia a fost luata cu majoritatea legala. Am spus majoritate calificata. Rezultatul este cel de invalidare si din comunicatul de presa veti vedea toate explicatiile", a declarat judecatorul Toader Tudorel. Decizia va fi citita pe 22 august, in plenul CCR.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca referendumul este valid din punctul de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.
Acelasi Zeghean care, ceva mai devreme , in cazul includerii romanilor din strainatate in cvorumul de la referendum, graia , linistindu-ne: "toate legile lasa loc de interpretari”.

Au votat pentru validarea referendumului: Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader (toţi trei din tabăra USL).

Au votat pentru invalidarea referendumului: Augustin Zegrean (preşedinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc (din tabăra PDL-Băsescu) Puskás Valentin Zoltán (prpous de UDMR) şi Aspazia Cojocaru (propusă de PSD în CCR).

"Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile", a declarat pentru gândul Ion Predescu. "Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Ion Predescu.

PS 1. ,,Securista tot securista,, , ar fi zis un hatru ! Asta , asa, ca sa ne mai amuzam ! Chiar asa : mama ce le-a tras-o celor 7 milioane si ceva de votanti antibasesti !Sa se-nvete minte si sa mai dea ei pe la vot vreodata...
PS 2 De ce oare mi se-ntampla, uneori, sa traduc CC-ul asta ca fiind Comitetul Central ?

REMEMBER : 21 august 1968: Nicolae Ceausescu a condamnat vehement interventia sovietica in Cehoslovacia



Dupa ce trupele Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia, Nicolae Ceausescu a tinut din balconul Comitetului Central un discurs fulminant de condamnare a actiunii si a anuntat ca Romania e gata sa-si apere independenta cu arma in mana.


Anul 1968 a fost unul plin de evenimente pe scena politica a lumii. Un astfel de eveniment a fost „Primavara de Praga”, proces de liberalizare si de reformare a regimului comunist din Cehoslovacia, care a debutat chiar la inceputul anului. Aceasta perioada de schimbari nu a fost insa de durata. Speriate de o posibila venire la putere a unui regim democratic, celelalte state comuniste, in frunte cu Uniunea Sovietica, si cu exceptia Romaniei, au atacat frontal „socialismul cu fata umana” propus de Aleksander Dubcek la Praga.

In noaptea de 20 spre 21 august 1968 trupele Tratatului de Varsovia au invadat Cehoslovacia pentru a impune un regim obedient Moscovei si care sa garanteze mentinerea comunismului ortodox la Praga. Conducerea de partid si de stat din Romania a luat imediat pozitie fata de interventia condusa de sovietici, care a pus capat „Primaverii de la Praga”. Pentru ca acest gest politic sa aiba o greutate si mai mare a fost convocata o mare adunare populara in Piata Palatului din Bucuresti pentru 21 august 1968.

La aceasta manifestatie populara, secretarul general a Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu, a tinut un discurs virulent in care a condamnat cu tarie interventia sovietica si a altor state comuniste in Cehoslovacia.

“Patrunderea trupelor celor 5 tari socialiste in Cehoslovacia constituie o mare greseala si o primejdie grava pentru pacea in Europa, pentru soarta socialismului in lume! Este de neconceput in lumea de astazi, cind popoarele se ridica la lupta pentru a-si apara independenta nationala, pentru egalitate in drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste sa incalce libertatea si independenta unui alt stat. Nu exista nici o justificare si nu poate fi acceptat nici un motiv pentru a admite, pentru o clipa, numai ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist”, a spus Nicolae Ceausescu in fata a sute de mii de bucuresteni adunati in Piata Palatului.

Liderul comunist a reiterat intentia Romaniei de a-si apara independenta de stat cu arma in mana si cursul politic diferit de cel imprimat de Moscova. Acest gest a fost primit foarte bine de populatie, care a sustinut conducerea de stat in toate actiunile care au urmat. A fost unul dintre putinele momente in care a existat o unitate de vederi intre regimul comunist si popor, iar Nicolae Ceausescu a devenit foarte popular, fapt pe care l-a exploatat pentru a-si impune politica dictatoriala in interiorul tarii.

sursa http://a1.ro/news/inedit/21-august-1968-nicolae-ceausescu-a-condamnat-vehement-interventia-sovietica-in-cehoslovacia.html

duminică, 19 august 2012

REFORMA IN SANATATE



-Buna ziua, ati sunat la Salvarea privata.
Pentru limba romana apasati 1.
Pentru engleza, apasati 2.
Pentru verificarea contului dumneavoastra de contributii la sistemul de sanatate, apasati 3.
Pentru informatii despre ofertele speciale ale Salvarii in perioada de Craciun, Revelion si Paste, apasati 4. …
Pentru informatii in legatura cu starea dumneavoastra de sanatate, apasati cu un deget pe incheietura mainii si numarati pana la 60. Acela e pulsul. Daca il mai aveti, apasati 5.
Pentru transferul la o firma de pompe funebre , apasati 6. Un operator va prelua apelul.
Pentru imbunatatirea serviciului, va informam ca aceasta convorbire poate fi inregistrata si folosita intr-o emisiune de tip talk show.

-… momentan toti consultantii trateaza alte apeluri…

RE-REFERENDUM !

“Scaunele prezidenţiale sunt periculoase:
au un microb care se urcă la cap.”
Grigore Moisil


În corul robilor, al celor şapte milioane şi jumătate, lucrurile sunt clare !
Ceea ce se întâmplă, nu-i nicio surpriză.
Surprinzătoare este atitudinea Curţii Constituţionale. Când aşa, când invers !

Cinci lucruri sunt certe. Unul incert.

Primul. S-au schimbat regulile în timpul jocului.
În ziua suspendării preşedintelui-jucător, nu era în vigoare actuala lege a referendumului.
Cum nicio lege nu-i retroactivă, problema cvorumulului nu se pune. Nu doar pentru că aşa spune şi U.E. prin Comisia de la Veneţia.

Al doilea. S-au încălcat regulile în timpul jocului.
Doamnele şi domnii de la Curtea Constituţională, nu s-au sesizat după ce au impus artificial acel cvorum, de noua atitudine a re-suspendatului şi a aparatului de partid susţinător, care printr-o acţiune pur golănească, numită strategie politică, a deturnat obiectivul referendumului.
S-ar impune validarea referendumului numai din acest motiv. Al incitării poporului de a nu se prezenta la urne. Iar vinovaţii deferiţi justiţiei.
Doamnele şi domnii din Turnul Babel - Bruxelles, după ce şi-au dat cu presupusul, în mod tendenţios, tac în faţa unui boicot şmecheresc.

Al treilea. Listele electorale permanente nu contau în momentul re-suspendării preşedintelui-jucător. Pentru că, atunci, nu se punea problema cvorumului.
De aceea s-au şi acceptat liste electorale “făcute” de fosta guvernare. Văd că cei doi implicaţi au făcut gestul de onoare, dar adevăraţii vinovaţi trebuie traşi la răspundere, pentru că aveau alte interese, inclusiv tragerea în piept a forurilor U.E. ! Abia când re-suspendatul a schimbat golăneşte tactica, în timpul jocului, după zile bune când striga din toţi rărunchii, că poporul va arăta la vot cât de mult îl susţine, România a intrat în această delir fără de sfârşit.
Am aflat, cu acest prilej, că nici un oficial român nu ştie câţi terrieni cu cetăţenie română există. Câţi au domiciliul stabil în România şi câţi în afara ei. Câţi minori, câţi majori ! Dintre ultimii, câţi au drept de vot !
Apelaţi la unguri. Ei, precis, ştiu !

Al patrulea. Pentru re-suspendarea “jucătorului” s-au deplasat la urne, în condiţii de cod roşu spre portocaliu, şi au votat 8,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Împotriva suspendării 943.375. No comment !
Cel mai bine e ca listele electorale să se constituie prin înscrierea fiecărui după propria voinţă şi nu să fie înscrisă de alţii, după cum le trece prin cap !
Să terminăm odată cu toată debandada asta !
Dacă ar fi după mine, cei care primesc ajutoare de întreţinere a existenţei de la stat, nu pot participa la vot.
Pentru simplu motiv că sunt uşor manipulabili şi şantajabili.

Al cincilea. Majoritatea covârşitoare a românilor, care votează de regulă, l-a dat afară din serviciu pe cel care şi-a încălcat jurământul.
Unde este “propăşirea spirituală şi materială a poporului român” în cei opt ani de domnie după bunul plac al re-suspendatului ?
Toată lumea vede că, acum, e în stare să distrugă ţara doar ca să-şi apere propria piele. Aceste ieşiri nu mai ţin de exprimarea politică şi apărarea onoarei (!), ci de zona interlopă sau a patologicului.

Lucrul incert. Câţi susţinători mai are re-suspendatul ?
Câţi sunt cei care nu s-au prezentat la urne în mod voit cu prilejul referendumului ? Conform sondajelor, cu indulgenţă două milioane. 943.375 dintre ei s-au prezentat la urne. Mai rămân 1,05 milioane. Mai punem de la noi, două milioane, ca să ajungem la maximum de 12.000.000 de votanţi înregistraţi, de regulă, la alegeri.

Concluzie :E clar pentru toţi ! Dacă nu se validează referendumul, meciul trebuie rejucat. Cu toată lumea în teren.

Toate bune,


Sergiu Gãbureac

HALUCINANT !

Astronautului Dumitru Prunariu, general în rezervă, i s-a redus pensia cu 70%

Lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în Cosmos, i s-a diminuat cu 70 la sută pensia militară dintr-un motiv, spune el, “halucinant”: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos în sine, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei.
Prunariu, care este general şi pensionar militar, a povestit miercuri seara că “el a fost cel care a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister”.
“Nu-mi face deloc plăcere să abordez acest subiect. Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în ianuarie, pensia mi-a venit 30 la sută din valoarea pe care am avut-o în decembrie. Nu ştiu dacă au fost luate în considerare acele documente”, a spus Prunariu.
“Ştiu că anumite date lipsesc, adică exact perioada în care am fost în pregătire pentru spaţiul cosmic. Nu s-au găsit documentele din momentul în care am intrat în aviaţia militară, din 13 martie 1978, până când m-am întors din pregătire timp de trei ani de zile din orăşelul stelar şi mi-am început activitatea oficială la comandamentul aviaţiei militare. Doar de atunci mi se găsesc salarizarea şi documentele justificative”, a mai adăugat generalul Prunariu, citat de cotidianul Gândul.
Sursa: MEDIAFAX, Gândul

vineri, 17 august 2012

INCA UN LIDER EUROPEAN ATRAGE ATENTIA IN LEGATURA CU POSIBILA DESTRAMARE A ZONEI EURO !

Liderii europeni trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unei destrămări a zonei euro, aşa cum face Finlanda, a declarat ministrul finlandez de Externe Erkki Tuomioja într-un interviu publicat vineri de presa britanică, relatează AFP.

"Trebuie să ne pregătim în mod deschis pentru posibilitatea unei destrămări a zonei euro", a declarat Erkki Tuomioja pentru cotidianul The Daily Telegraph.

sursa http://www.gandul.info/financiar/finlanda-se-pregateste-pentru-o-destramare-a-zonei-euro-anunta-seful-diplomatiei-995472

ASADAR, DUPA CE ACUM 6-7 ANI, INSTITUTE DE CERCETARE DE PRESTIGIU ATRAGEAU ATENTIA IN LEGATURA CU FAPTUL CA ACEASTA ALIANTA , ASA CUM ESTE CONSTRUITA, ESTE UNA IMPOTRIVA NUTURII ( veze cauze de ordin istoric, religios, cultural etc etc), FIND RIDICATA CAM FARA ACORDUL POPOARELOR, IATA CA AM AJUNS LA UN MOMENT DE RASCRUCE...

DUMNZEU SA-L IERTE SI SA-L TINA APROAPE !

Astazi s-a dus dintre noi,catre cele sfinte, cel ce a fost un camarad devotat meseriei armelor si un om de echipa exceptional, colonelul in retragere ANTONIE CONSTANTIN.
Este acelasi pentru care familia era sfanta, acelasi pentru care exigenta in poligonul REDEA era litera de lege, acelasi care a fost fondator al primei asociatii a cadrelor militare in rezerva si in retragere, imediat dupa evenimentele din Decembrie 1989, acelasi care a pus bazele CAR-PM Caracal de pe langa ANCMRR-Filiala judetului Olt, acelasi care...acelasi care...
In aceste momente de uriasa tristete pentru familia sa cat si pentru membri ANCMRR-Filiala jud Olt, ne expriman regretele sincere pentru acest nefericit eveniment si-i asiguram urmasii de intregul nostru sprijin.

Inmormantarea va avea loc duminica 19 aug 2012.

Dumnezeu Sa-l ierte !

OARE, STAM MAI BINE , AZI, DUPA 71 DE ANI ?

„Roadele greşelilor comise timp de 20 de ani – aprecia el – nu puteau fi decât dezastruoase. Comandamentele nepregătite au dus la nepregătirea ofiţerilor. Nepregătirea acestora a provocat pe aceea a soldaţilor şi subofiţerilor. Totul se înlănţuie într-un organism. Totul porneşte de la cap. Conducerea politică a statului, şi, în consecinţă, cea militară nu puteau duce decât la ce au dus: la dezastru. Acum însă se pune întrebarea: ce facem? Constatăm şi ne scobim în dinţi? Trebuie luat totul de la cap şi lucrat serios”. Mareşalul continua: „Iată ce aveam de spus pe marginea acestui rechizitoriu teribil, care nu poate lovi pe adevăraţii vinovaţi, oamenii politici şi regele Carol – care acum stau ascunşi, rod ce au furat, îşi freacă mâinile ca alţii să eşueze pentru ca să arate că ei nu sunt vinovaţi, ci poporul. Realitatea este că poporul e victima

Maresalul Antonescu. dupa luptele de la Odessa

joi, 16 august 2012

MA IA CU FRIGURI !

Imi exprim ingrijorarea ca procuratura ar putea ancheta , cu profesionalismul si simtul de raspundere recunoscute inca de prin anii 50-60, conducerea centrala a ANCMRR care, in comunicatul din 29 iulie 2012 a recomandat tuturor filialelor ca ,,in cadrul referendumului din 29 iulie 2012, fiecare membru al asociației să acționeze conform devizei PATRIE – ONOARE – DEMNITATE. să-și îndeplinească obligația civică prevazută în Constituția României,dreptul la vot, la libera exprimare – necontrolată și necenzurată,,.

Daca se va-ntampla nenorocirea, (n-)ar trebui sa le fim aproape ?





TOP 10 LUNETISTI

10. Thomas Plunkett



Un soldat irlandez din armata britanica. Si-a facut locul in top pentru ca a reusit sa ucida un important general francez al acelor vremuri. Intr-o batalie din 1809, Plunkett l-a impuscat pe general de la o distanta de 600 de metri. Avand in vedere cat de putin precise erau pustile in acele vremuri, nu existau decat doua posibilitati: ori irlandezul era un tintas absolut fabulos, ori avea un noroc fantastic.
Plunkett a aratat ca e vorba de prima varianta. Si-a reincarcat arma si a tras si in maiorul care venise in ajutorul generalului. L-a nimerit si pe acesta. Ca termen de comparatie, soldatii britanici erau antrenati sa nimereasca inamicul de la 50 de metri. Irlandezul a nimerit la o distanta de 12 ori mai mare. De doua ori.

9. Sergentul Grace



Pe data de 9 mai 1864, sergentul Grace, din armata Confederata, a reusit o lovitura incredibila. In batalia de la Spotsylvania tinta sa era generalul John Sedgwick, de la o distanta de aproape 1 km. Inca de la inceputul luptei, tragatorii confederatii i-au fortat pe soldatii unionisti sa se adaposteasca. Generalul insa a refuzat sa faca acelasi lucru, urland la oamenii sai: “N-ar putea nimeri nici o turma de elefanti de la distanta asta”. Cateva secunde mai tarziu sergentul Grace l-a impuscat chiar sub ochiul stang.

8. Charles ‘Chuck’ Mawhinney – 103 victime confirmate



S-a inrolat in Marina Americana in 1967 si a participat la razboiul din Vietnam. In doar 16 luni ucisese 103 soldati inamici si mai are inca 216 victime probabile. Cand a intrat in rezerva nu a povestit nimanui despre faptele sale de arme si a iesit din anonimat doar cand s-a scris o carte despre el. Citatul lui favorit: “Nu-mi spuneti niciodata ca e periculos sa vanezi lei sau elefanti: ei nu trag in tine”.

7. Rob Furlong



Fost caporal in armata canadiana, detine recordul pentru lovitura de la cea mai mare distanta din istorie: 2.430 metri. S-a intamplat in 2002, in timpul Operatiunii Anaconda. Echipa sa se confrunta cu 3 militanti Al-Qaeda. Primul foc l-a ratat, al doilea l-a nimerit in rucsac, iar al treilea “direct hit”. Trei secunde ii ia glontului sa ajunga la tinta de la acea distanta.

6. Vasily Zaitsev – 242 victime confirmate



Este cel mai popular lunetist din istorie, multumita filmului “Enemy at the Gates”. Nu tot ce e in fictiune e insa si adevarat. Iata povestea lui reala.
Era un functionar in Marina Sovietica, si s-a oferit voluntar pentru razboiul decisiv din Stalingrad. A infiintat acolo o scoala de lunetisti, iar soldatii antrenati de el au peste 3.000 de victime la activ. Zaitsev are in “palmaresul oficial” 242, dar numarul real este mai apropiat de 500.

5. Ludmila Pavlicenco – 309 victime confirmate



In iunie 1941, la data invaziei naziste, Ludmila avea doar 24 de ani. A fost printre primii voluntari. A luptat in principal in Ucraina si a avut 309 de victime confirmate. Dintre acestea, 36 erau lunetisti inamici.

4. Francis Pegahmagabow – 378 victime confirmate, peste 300 inamici capturati



Decorat de trei ori si ranit grav de doua ori, a fost un cercetas si un lunetist-expert, creditat cu 378 germani ucisi si peste 300 capturati. Razboinicul Ojibwa din fortele canadiene nu s-a multumit doar cu atat: a fost medaliat si pentru transmiterea de mesaje sub foc de artilerie si pentru misiuni de salvare. Intors acasa dupa finalul primului razboi mondial, a intrat total in anonimat.

3. Adelbert F. Waldron - 109 victime confirmate



Detine recordul de cel mai mare numar de victime confirmate dintre lunetistii americani. Ce il face insa special e insa incredibila sa precizie. In timpul unei patrulari cu o salupa de razboi, echipa sa a fost atacata de vietnamezi. Sergentul Waldron l-a impuscat pe lunetistul inamic aflat intr-un copac la 900 de metri distanta cu primul glont. Si a facut-o din mers!

2. Carlos Norman Hathcock II – 93 victime confirmate



Armata vietnameza a ajuns sa puna o recompensa de 30.000 $ pe capul sau, in conditiile in care pentru un lunetist American obisnuit aceasta era sub 10$. Hatchcock a reusit una dintre cele mai faimoase lovituri din istorie, chiar impotriva unui lunetist inamic trimis special sa-l execute. Cand a vazut o reflexie a luminii pe luneta vietnamezului, a tras instantaneu, direct prin luneta acestuia.
Poreclit “Pana Alba” pentru ca avea tot timpul una la palarie, si-a scos-o pentru o singura misiune. Una pentru care s-a oferit voluntar si pentru care a primit informatii de-abia dupa ce a acceptat-o. S-a tarat timp de 4 zile si 3 nopti, fara sa doarma, cm cu cm, pe o distanta de 1,5 km, pentru a impusca un general vietnamez. Misiunea a fost indeplinita.

1. Simo Häyhä – 705 victime confirmate



Supranumit “Moartea Alba”, a fost un soldat finlandez participant in “razboiul de iarna” dintre Finlanda si Rusia. Häyhä a indurat geruri de peste -40 de grade, dar in mai putin de 100 de zile are 505 victime confirmate, dar cifrele neoficiale spun ca a deposit lejer 800. In plus, mai are si 200 de inamici ucisi cu un pistol semi-automat.
Dar modul in care a reusit asta e absolut fantastic la randul sau. A facut-o de unul singur, colindand timp de 3 luni si impuscand rusi non-stop. Cand au aflat de el, sovieticii au trimis un “counter-sniper”, apoi o echipa intreaga. Nu s-a intors nimeni. Au trimis un batalion, au ordonat si focuri de artilerie, dar degeaba: nu l-au gasit.
Era imbracat complet in alb, folosea diverse trucuri pentru a-si imbunatati precizia, tinea inclusiv zapada in gura cand se pregatea de foc, pentru a nu scoate aburi si a-si deconspira pozitia.
Pana la urma, un glont ratacit l-a nimerit in falca pe 6 martie 1940. A fost gasit inconstient, dar nu a murit. Sapte zile mai tarziu si-a revenit. A trait pana in 2002.

SURSA http://debarbati.ro/top10/a-omorat-705-oameni-a-fost-impuscat-in-cap-dar-a-trait-97-de-ani-top-10-lunetisti-din-istorie.html

miercuri, 15 august 2012

Referendumul poate fi invalidat cu orice vot de tipul 5 la 4?



Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, Cristian Preda,, citat de AMOSNEWS "Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare...

Parlamentar maghiar: Daca Ungaria isi consolideaza pozitia, FIDESZ ar putea incerca revizuirea granitelor in 2020

Parlamentarul maghiar Zoltan Koszegi, membru al partidul FIDESZ, le-a transmis celor prezenti in weekend la Tabara Tineretului Maghiar de la Borzont, ca in cazul in care partidul FIDESZ isi consolideaza puterea si Ungaria devine mai puternica in termeni economici, dar si in alte privinte, in opt ani ar putea fi ceruta oficial revizuirea granitelor, relateaza Politics.hu citand cotidianul transilvanean Kronika.

sursa :http://www.hotnews.ro/stiri-international-13026747-parlamentar-maghiar-daca-ungaria-isi-consolideaza-pozitia-fidesz-putea-incerca-revizuirea-granitelor-2020.htm

IN ATENTIA PENSIONARILOR JEFUITI DE GUVERNUL BASESCU-BOC

Guvernul a confirmat continuarea restituirii către pensionari a contribuţiei pentru asigurări sociale de sănătate reţinute în perioada ianuarie 2011- aprilie 2012 pentru cei cu pensii mai mari de 740 de lei, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea.


"S-au restituit banii încasaţi necuvenit de la pensionari în perioada iulie - august 2012 pentru primele trei luni din anul 2011. Ceea ce s-a luat necuvenit în perioada aprilie 2011- aprilie 2012 se returnează, în perioada septembrie 2012-septembrie 2013, celor cărora li s-a luat gradual. Ceea ce s-a luat în fiecare lună se dă înapoi în fiecare lună", a spus Liviu Voinea, după şedinţa de Guvern.

El a precizat că până în prezent finanţarea era asigurată pentru primele trei luni, iar în şedinţa de Guvern de marţi s-a confirmat asigurarea finanţării şi pentru celelalte 13 lun
i. AGERPRES

sâmbătă, 11 august 2012

Iată opiniile preşedintelui Institutului Cultural Român, HR Patapievici, despre România şi români, despre cultura şi limba română

GEOGRAFIA ROMÂNIEI:

"Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

POPULAŢIA ROMÂNIEI:

- "23 de milioane de omuleţi patibulari." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
Nota : patibular-,,Vrednic de spânzurat; demn de spânzurătoare,,
- "Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)
- "Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

LIMBA ROMÂNĂ:

"Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

ISTORIA ROMÂNILOR:

"In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

CULTURA ROMÂNILOR:

"Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)
"Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC." (Din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)

"România are o cultură de tip second hand", a enunţat într-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr.24/ 2005)

VIITORUL ROMÂNIEI:

"Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană."(după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr. 24 / 2005)

CELE de mai sus se pot verifica în partea întîi a volumului "POLITICE", apărut în 1996 în Editura Humanitas. Citate şi în Revista "ROST", nr.24 / 2005.

sursa : http://www.napocanews.ro/2012/03/iata-opiniile-presedintelui-institutului-cultural-roman-hr-patapievici-despre-romania-si-romani-despre-cultura-si-limba-romana.html

PS Caracter dezgustator, tipic pentru “alesii” portocalii.
Si cand te gandesti ca l-am platit si eu, amarat de pensionar, pentru functia detinuta in I.C.R....
Mai grav este ca nu stim in cati dintre colaboratorii sai s-o fi multiplicat aceasta scursura umana care a facut tot posibilul pentru distrugerea artei , culturii si a religiei dar mai ales a sufletului si a spiritului romanesc

A MURIT ULTIMUL SUPRAVIEŢUITOR ROMÂN DIN BATALIA DE LA STALINGRAD !


A plecat spre cele sfinte generalul (r) Ioan Dicezare (12/08/1916 - 10/08/2012) ultimul supraviețuitor, care a reușit să iasă din încercuirea de la Stalingrad, al celebrului Grup 7 Vânătoare. Cavaler al Ordinelor: Mihai Viteazul, Virtutea Aeronautică, Coroana României și al ordinului german „Crucea de Fier” clasa I. Erou cu peste 500 de misiuni de luptă și un as 19 victorii aeriene (16 confirmate și 3 probabile).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

SURSA :http://arpiafocsani.blogspot.ro/2012/08/a-murit-ultimul-supravietuitor-roman.html

REFUZ SA CRED...


Aflat in SUA, in noaptea de marţi spre miercuri, Virgil Măgureanu i-a dat lui Traian Băsescu, prin telefon, vestea cea mare: CUMPĂRĂ 2 CRUCIŞĂTOARE ALE MARINEI AMERICANE ŞI 48 DE AVIOANE F-16? ATUNCI REVINE LA PALATUL COTROCENI !


,,...Trimis, val-vîrtej, de Traian Băsescu peste Ocean, Virgil Măgureanu avea să-i dea acestuia, în sfîrşit, telefonul mult-aşteptat. Dialogul s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, la orele 0,30, şi a durat între 12 şi 15 minute. Şarpele cu Ochelari i-a spus Matrozului că s-a întîlnit cu Leon Panetta, secretarul de Stat al Apărării, căruia i-a expus situaţia şi riscurile ca interesele strategice ale SUA în această zonă să fie compromise. Înalta gazdă l-a ascultat cu atenţie şi i-a dat următorul răspuns (parafrazăm): el va discuta cu şefii CIA din Europa pentru a face jocurile pe plan internaţional, astfel încît Traian Băsescu să revină la Palatul Cotroceni. Totuşi, lui Băsescu i se reproşează că, atunci cînd a fost în America, i-a promis vicepreşedintelui Joe Biden că România va cumpăra 2 crucişătoare ale Marinei SUA, cu care Armata Română trebuie să se înzestreze pînă în anul 2015, conform standardelor NATO. Dar nu a făcut-o. De asemenea, i se mai reproşează că n-a achiziţionat cele 48 de avioane F-16.

După ce a ascultat, cu inima cît un purice, Băsescu i-a spus lui Măgureanu să le transmită stăpînilor că totul se va rezolva: dacă îşi va recăpăta funcţia, imediat după alegerile parlamentare din noiembrie 2012, el o să convoace CSAT-ul şi cele 2 contracte vor deveni prioritate naţională. Menţionăm că cele 2 crucişătoare costă cca. 500.000.000 $ bucata, sînt vechi din anii '80 şi constau doar în nişte copăi (sau carcase), care vor fi adaptate şi modernizate, tot de americani, contra altor miliarde de dolari. În privinţa celor 48 de avioane F-16, situaţia e neschimbată şi noi am mai scris despre asta: ele sînt nişte „sicrie zburătoare" (unele fabricate în 1965) şi vor costa România 4,5 miliarde $. Revenind la discuţia Măgureanu-Băsescu, adăugăm că fostul director al SRI i-a mai spus preşedintelui suspendat că Panetta i-a dat garanţii că îl va pune la punct pe Victor Ponta. Aşteptăm să vedem ce alte isprăvi a mai făcut Şarpele cu Ochelari în SUA, el fiind unul dintre acei foşti şefi de Servicii Secrete care au cu ce să-i şantajeze pe americani...,,

SUSRSA :http://www.ziartricolorul.ro/2551/ziarul-tricolorul-aflat-in-sua-in-noaptea-de-marti-spre-miercuri-virgil-magureanu-i-a-dat-lui-traian-basescu-prin-telefon-vestea-cea-mare-cumpĂrĂ-2-crucisĂtoare-ale-marinei-americane-si-48-de-avioane-f-16s-atunci-revine-la-palatul-cotroceni!.html

miercuri, 8 august 2012

MARE MIZERIE LA CURTE...

Tudorel Toader, unul dintre judecătorii Curții Constituționale, a declarat, miercuri seara, că a solicitat președintelui Augustin Zegrean convocarea de urgență a unei sesiuni pentru a lua în discuție controversele legate de erata referitoare la întocmirea listelor electorale permanente.

La câteva ore de la declarația judecătorului Ion Predescu de la CCR, care arăta că erata referitoare la listele permanente trimisă premierului nu ar fi legală, deoarece nu a întocmit cvorumul, un alt judecător al CC vine să întărească declarațiile lui Ion Predescu.

Judecătorul Tudorel Toader a explicat faptul că el a părăsit Bucureştiul, vineri, 3 august, în jurul orei 13.30, iar după “acea dată şi oră” nu ştie ce s-a întâmplat: “Eu am plecat din Bucureşti pe 3 august şi sunt în concendiu. Am participat la decizia Curţii de pe 2 august. Tot ce s-a petrecut ulterior, după 3 august, îmi este absolut străin, pentru că nu eram la Curte, pentru că în perioada de concediu un judecător asigură permanenţa şi acela nu am fost eu”.

Despre erata solicitată luni, 6 august, de către conducerea Curţii Constituţionale în sensul îndreptării deciziei publicate în Monitorul Oficial, judecătorul constituţional a spus că a aflat din presă, la fel ca şi despre sesizarea Comisiei de la Veneţia. “Am aflat ca orice cititor”, a arătat judecătorul.

Judecătorul CCR a susţinut că l-a sunat pe judecătorul Ştefan Minea, care asigură permanenţa la conducerea Curţii, întrebându-l despre erată. “Despre erată am aflat, din presă, ieri. L-am sunat pe judecătorul Minea încercând să aflu şi să înţeleg despre ce este vorba. Nu am avut nicio informare, consultare prealabilă în legătură cu erata. Tot din presă am aflat şi despre solicitarea făcută de Curtea Constituţională Comisiei de la Veneţia”, a declarat judecătorul constituţional Tudorel Toader la România TV.

SURSA :http://www.dcnews.ro/2012/08/tudorel-toader-ccr-am-cerut-convocare-de-urgenta-a-curtii/

Tot ce trebuie sa stii despre coplata in sistemul medical: ce este, cine si cat plateste




Incepand din aceasta toamna, vom plati ori de cate ori mergem la medic, la spital sau sa ne facem analizele. O banala consultatie ne va costa cel putin 4 lei, iar pentru o zi de spitalizare vom cheltui chiar si 60 de lei, bani pe care ii vom da in plus fata de contributia de asigurari sociale de sanatate.
Stii ce poate sa faca un soft de document management pentru compania ta ? Incearca acum unul GRATUIT!

Despre coplata, ca “leac” pentru abuzul de servicii medicale si pentru spagi, se tot vorbeste din 2009 incoace, dar pana acum niciun ministru al Sanatatii nu a pus in practica aceasta masura nepopulara. Proba "popularitatii" fusese data in 2003, in vremea ministrului Daniela Bartos. Atunci, la numai cateva zile de la introducere, coplata a fost retrasa sub presiunea contestatiilor.

La fel ca si acum, pacientii, mai ales cei cu venituri mici, nu s-au impacat cu ideea de a plati in plus pentru serviciile medicale de care beneficiau in baza contributiilor de asigurari sociale de sanatate.

Taraganata asadar vreme de cativa ani, vestea ca incepand cu 2012 se va introduce coplata a picat ca un trasnet pentru pacienti, mai ales pentru pensionari, care vedeau in aceasta masura un pret si mai mare pus pe sanatate. Asta se intampla in noiembrie 2011, cand legea coplatii (Legea nr. 220/2011) a fost publicata in Monitorul Oficial. Era un pas ferm spre materalizarea coplatii care, de altfel, face obiectul unuia dintre angajamentele Guvernului fata de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).

De atunci si pana acum insa, coplata nu a fost pusa in practica pentru ca legea, asa cum a fost publicata anul trecut, nu era clara in privinta sumelor care reprezentau coplatile. Se preciza doar ca “suma (coplata – n.r.) nu va depasi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat”. Cum veniturile nete anuale realizate de pacient puteau fi determinate doar la finele anului, nivelul coplatii nu putea fi calculat, deci legea nu putea fi aplicata.

Lucrurile nu aveau sa devina mai clare nici in martie anul acesta cand Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a legii reformei in sanatate privind cuantumul sumelor care sa reprezinte coplata achitata de pacient in spital si la medicii de familie. In respectivul document, se preciza ca “suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se stabileste prin Hotarare a Guvernului”.

Insusi Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, declara in luna mai ca legea coplatii nu a putut fi aplicata din “motive tehnice” si anunta totodata ca se purtau deja discutii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru modificarea acesteia.



Rezultatul acestor discutii se poate vedea acum negru pe alb. Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru, in care sunt precizate coplatile pentru serviciile medicale.

Wall-Street.ro a consultat legea coplatii, precum si proiectul recent lansat in dezbatere publica privind tarifele practicate drept coplati si raspunde la intrebarile:

CE platim: coplata este un moderator folosit in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza; coplata este contributia personala la plata serviciilor medicale, care trebuie achitata suplimentar fata de asigurare; ea este introdusa printr-un "tichet moderator", adica printr-un document dat pacientilor ca dovada a efectuarii contributiei suplimentare.

CINE (nu) achita coplata: asiguratii la sistemul de asigurari de sanatate. Categoriile de persoane scutite de la coplata sunt:

- pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna;

- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca;

- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medical aferente bolii de baza respectivei afectiuni;
-Persoane cu handicap, veteranii, deţinuţii politic;
- Şomerii cu indemnizaţie, membrii familiilor asistate;
- Deţinuţii şi personalul monahal;

- femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Important de mentionat este ca in proiect se precizeaza: “categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si documente si/sau dupa caz declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri”.

PENTRU CE dam coplata:

- asistenta medicala primara (medic de familie);

- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie;

- asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura;

- asistenta medicala spitaliceasca.


Important de precizat: coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta.

CAT achitam drept coplata pentru:


• Consultatii









Nota: coplatile difera in functie de gradul profesional al medicului care realizeaza consultatia.

• Analize si investigatii medicale














• Spitalizare de zi si continua









Nota: coplatile difera in functie de "rangul" spitalului. Clasificarea spitalelor incepe de la nivelul I – nivel de competenta foarte inalt si coboara pana la nivelul al V-lea – nivel de competenta limitat. "M" desemneaza unitatile spitalicesti cu monospecializare.

DE CE a fost introdusa coplata: scopul introducerii acesteia este de “a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportarilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori”.


DE CAND achitam coplata: incepand cu aceasta toamna, dupa ce proiectul noii legi a sanatatii va fi aprobat.

UNDE se duc banii colectati prin coplata: sumele incasate se vor constitui in venituri ale furnizorilor de servicii medicale, iar ele vor fi folosite pentru “cresterea calitatii medicale si pentru achizitionarea tichetului moderator pentru sanatate”.

Este de asteptat ca pana la punerea in practica a coplatii sa fie lamurit si aspectul existentei unui plafon/suma fixa pentru coplatile achitate de un pacient intr-un an.

sursa :http://www.wall-street.ro/articol/Social/135497/tot-ce-trebuie-sa-stii-coplata.html?utm_source=newsletter-daily-20120808&utm_medium=email&utm_content=daily-20120808&utm_campaign=Newsletter-Daily

PS Era sa uit ceva f important :

1. CONTRIBUŢIA COASIGURAŢI. Dacă venitul lunar al asiguratului este mai mare de două salarii minime pe ţară (1.480 de lei), el va plăti lunar câte 37 de lei pentru fiecare coasigurat(5,5% din salariul minim). Dacă venitul lunar este sub 1.480 de lei, contribuţia pentru coasiguraţi va fi plătită de stat. În prezent, nu se plăteşte contribuţie pentru coasiguraţi;

2. ASIGURAREA FACULTATIVĂ. Cei care vor să beneficieze şi de alte servicii decât cele din pachetul de bază trebuie să plătească 300- 400 de euro pe an. Acoperă servicii la cerere, stomatologice, estetice.

marți, 7 august 2012

Apel către Europa . Scrisoarea unui recent eurosceptic român

Dragă Europa,

Îţi scriu în timp ce trag cu ochiul la ceaunul în care se pritoceşte mămăliga, ştii tu, mâncarea despre care încă continui să crezi că explodează doar în cerul gurii la români. Despre clişeul ăsta şi relativitatea temeiniciei lui sunt multe de spus ca şi despre aplombul şi îndârjirea cu care, tu însăţi, îţi renegi azi, culmea!, originea creştină. Nu ştiu ce să mai cred. Sunt contrariat şi exact în situaţia cuiva care tocmai a primit o lovitură zdravănă, nemeritată, de la cineva pe care îl considera, poate din naivitate, prieten. Îţi reamintesc câteva lucruri dacă cumva le-ai uitat şi se pare ca da. Uite, am stat aici, la Porţile Orientului, cuminţi şi adesea resemnaţi îndurând zeflemeaua occidentală după ce, câteva secole, din bordeiele noastre, am fost pavăza liniştii tale şi a răgazului de a-ţi edifica magnificele catedrale şi toată civilizaţia de care eşti atât de mândră la fel ca şi noi. Poate nu ştii, dar, la asediul Vienei, un domnitor valah a tras în zidurile cetăţii cu ghiulele din bălegar şi pământ pentru ca tu, rujată, fardată, îmbătată de efluviile parfumurilor Dior, să nu porţi, astăzi, pe faţă, vălul islamic împotriva căruia ai şi instrumentat legi.

Din păcate, constat că, astăzi, un altfel de văl, ţesut din aroganţa bogatului, din prea multă suficienţă şi din sictirul aferent, e pe cale să-ţi întunece dreapta judecată şi minţile. Să mă explic. În ultimii 22 de ani, abia ieşiţi cu mari sacrificii din noaptea comunizării pentru care, amnezică fiind, nu-ţi găseşti nicio vină, am fost deplin conştienţi de condiţia de marginali, de periferici ai spaţiului decretat cu multă emfază şi vădită ipocrizie, comunitar. Am încercat cu onestitate şi cu rezultate notabile să micşorăm, să recuperăm cât se poate de mult handicapul istoric ce separa lumile noastre, adesea invocat la mesele rotunde sau pătrate la care am stat împreună. Mai mult, ne-am sulemenit, ne-am spălat pe dinţi, pe picioare, ne-am schimbat şosetele, opincile cu încălţări domneşti, în fine, ne-am mutat din mahalaua care îţi oripila nările mai către centru. Am adaptat apoi instituţiile statului, cu mult sârg şi convingere, la normele şi legile inspirate de exerciţiul îndelung al tradiţiei tale democratice.

Aşa cum ne-ai spus, am crezut în virtuţile pieţei, în cât de imbatabilă este, cum reglează ea fluxurile şi refluxurile capitalismului contemporan ca un panaceu universal pentru a constata, într-un târziu, că a fost o iluzie. Sub paravanul, sub stindardul „drepturilor depline” şi al tăvălugului implacabil al globalizării, chiar am devenit o astfel de piaţă invadată, mai ales, de ciurucuri sclipitoare demne de lumea a treia, într-un sistem semicolonial atât de drag ţie. Rău inspiraţi de teoreticienii liberalismului excesiv, bun atâta vreme cât nu dă cu capul de colţuroasele realităţi sociale, am fost la un pas să cădem în capcana statului minimal şi a rolului său decorativ, degrevat de îndatori şi obligaţii, până ce buzunarele şi minţile a milioane de oameni au înţeles că, de fapt, şi jaful poate fi frumos ambalat în eufemisme. La îndemnul şi sub presiunea intereselor tale economico-financiare, am înstrăinat avuţii ale solului şi subsolului pe nimic, am pus la bătaie tot sectorul bancar, capacităţi productive, mână de lucru ieftină şi calificată, minţi strălucite în folosul bunăstării şi prosperităţii tale. Am făcut toate acestea pentru a întreţine un vis, pentru a ţine în viaţă zestrea de speranţă în tine ce părea neştirbită, imbatabilă, fără a căpăta, în schimb, de la tine, măcar un pic de respect, dragă Europa. Aşa am crezut că e modul firesc de a ne pune pe picior de egalitate, stând umăr la umăr, cu obligaţii şi drepturi depline, în poza de familie cu care, mult timp, ne-am mândrit. O poză care se dovedeşte astăzi a fi fost făcută doar de ochii lumii, din ce în ce mai ştearsă, mai decolorată, aproape un bluf. În tot acest timp, stând nemişcaţi în secvenţa de grup, impresionaţi de statura anturajului, am tăcut. N-am comentat niciodată lăcomia bancherilor tăi, încurajată, întreţinută de tine. Am trecut cu vederea, ca pe un fapt de la sine înţeles, ambiţiile hegemoniste transferate din plan militar în cel economic. Am ignorat voit complicităţile urzite aproape la lumina zilei, gata să reînvie, cu adaptări de strictă actualitate, tratate oculte din trecutul comun. Nu! Ne-am văzut de treabă. Am avut ceea ce se cheamă obraz. Nu înseamnă că nu le vedem, dragă Europa. Numai că, în faţa acestei atitudini, tare mă tem, dragă Europa, că ai luat bunul-simţ şi delicateţea discreţiei noastre drept slăbiciuni numai bune de speculat şi de exploatat. Pentru că iată următorul exemplu: un popor, poporul român, a făcut în urmă cu opt ani, fie din nebăgare de seamă, fie dintr-un viciu, dintr-o rătăcire de moment a discernământului ori din motive care nici nu mai contează, o alegere cât se poate de proastă, cât se poate de rea. A dat puterea supremă în stat pe mâna unui nevolnic cum zicea Stefan Zweig, pe mâna unui rebut uman cum găseşti chiar şi pe cuprinsul ţinuturilor tale, tarat de grave şi nevindecabile tulburări de caracter şi comportament, probate din plin în toţi aceşti ani. Acest personaj grobian, înzestrat cu toate ingredientele şi tertipurile farsorului, strecurat insidios în politică direct din nomenclatura p.c.r., cu antecedente probat securiste, penal cât cuprinde, a făcut din şmecheria marinărească, din escrocheria cu program şi metodă, singura sa virtute iar din viaţa românilor, un calvar. Lacom, însetat de putere şi avantajele ei cu orice chip, om al gâlcevei şi al scandalului continuu, practicant abil al vendetei politice şi al diversiunii, rămas cu năravul ascultării telefoanelor şi al dosarelor scoase din mâneca moale, supusă a justiţiei, şi-a subordonat toate instituţiile de forţă ale statului în beneficiu personal. Asta în vreme ce acolo, la Bruxelles, pentru că practica mersul biped, pentru că se învârtea în cerc fără rost şi fără interlocutori, putea să ţi se pară, dragă Europa, un mieluşel rătăcit şi nevinovat, cu ceva faţă umană. Ştiu, te-ai lăsat păcălită numai pentru că simpla lui prezenţă şi-atât dădea bine la bilanţul socotelilor partizane. Dar aici, în ţara reală cu oameni reali în carne şi oase, sacrificiile, efectele austerităţii impuse dictatorial n-au avut rezultate benefice decât în conturile îngrăşate în vreme de criză ale camarilei şi sicofanţilor partenerului tău, nu-i aşa?, tocmai bun să întărească, aritmetic, rândurile „popularilor”.

Cu vălul acela tot mai vizibil pe ochi şi cu vata înfundată în urechi, n-ai scos o vorbă, n-ai avut nicio tresărire, nicio reacţie de împotrivire faţă de atitudinea de satrap, faţă de derapajele evidente şi grave de la normele statului de drept ale numitului Băsescu (inclusiv atacuri furibunde şi ameninţări făţişe la adresa libertăţilor presei). Sunt voci care spun că, dimpotrivă, te-a amuzat copios spectacolul unei ţări reduse tacit şi premeditat la condiţia de cobai. Abia când românii s-au trezit ca după un somn lung, hotărâţi să-şi schimbe preşedintele şi destinul, abia când au vrut să-şi recapete statura, onoarea, libertatea şi demnitatea, ai găsit cu cale să te agiţi, să te arăţi îngrijorată, să sari în sus ca arsă... Hotărârile Parlamentului de suspendare, data şi termenii referendumului, deplin constituţionale şi democratice, le-ai taxat, conform conduitei bocitoarelor profitoare ale regimului Băsescu, drept lovitură de stat. De ce? Nu înţeleg nici acum ce resorturi lăuntrice, ce calcule de oportunitate deopotrivă meschine şi cinice ţi-ai făcut atunci când ai impus un prag al cvorumului în dispreţul Convenţiei de la Veneţia şi contrar precticii curente comunitare. Ai fost, aşa cum spune o zicală românească, pentru unii mumă iar pentru alţii ciumă! De ce? Şi de ce în faţa boicotului preşedintelui suspendat şi a apelului la absenteism, el însuşi o faptă penală, ai tăcut mâlc făcându-te că plouă în vreme de secetă? Te întreb Europa, de ce?

Ştiu că în faţa acestor întrebări o să taci. Măcar dacă te-ai rezuma la atât! Cetăţenii mei au votat, mulţi, foarte mulţi. Şi-au luat porţia de revanşă pentru rătăcirea de acum opt ani. Şi-au răzbunat umilinţele. Îngenuncheaţi mai ieri, astăzi s-au ridicat în picioare. Războiul cifrelor şi al procentelor, disputa dintre birocraţie şi realitatea statistică a electoratului sunt ale noastre. Stai, te rog, departe de ele. Încetează ingerinţa, imixtiunile în vieţile noastre. Renunţă la atitudinea de Mare Poartă obişnuită să-şi cheme supuşii la ordin pentru a le cere socoteală. Ajunge! Destul! Deja, cum se spune la noi, ai sărit calul!
Îţi spun cu sinceritate: decât să te transformi într-o intrigantă din speţa, din corul câtorva români care şi-au pierdut busola pe bani publici denigrându-şi ţara, mult mai profitabil ar fi să te priveşti în oglindă cu luciditate. Ai vedea cât de speriată, cât de buimacă, indecisă şi incapabilă eşti să găseşti soluţii şi să iei hotărâri ca răspuns la criza globală. Aceea este adevărata miză, nu grija făţarnică pentru starea şi nivelul democraţiei din România.

Nu vreau să mă gândesc şi nici să glosez pe tema eventualei tale susţineri pentru un preşedinte ilegitim, validat doar de numărul morţilor din listele electorale şi de absenţii de la urne. Nu văd ce interese ar putea să te anime mai presus de evidenţa celor 8,5 milioane de voturi (88% pentru demitere, 12% pentru contra!). Iar dacă pentru tine laşitatea e mai presus de onoare, dacă voinţa a 8,5 milioane de cetăţeni români, liberi şi cu mintea la ei, nu va conta pentru tine, înseamnă că grecii au toate motivele din lume să-ţi ceară bani grei, măcar pentru a te (re)familiariza cu preceptele logicii lui Demostene şi Aristotel.
Mă opresc. Nu ştiu dacă ai înţeles mare lucru. M-am luat cu vorba şi uite că mămăliga, sub presiune, e gata-gata să explodeze pe foc.
La revedere, înainte de a spune „adio”!
În numele a 8,5 milioane de votanţi,

Ioan Viştea