luni, 21 martie 2011

ÎNCĂ O VICTORIE A UDMR-ului-Initiativa legislativa a UDMR privind crearea a 16 regiuni de dezvoltare, adoptata tacit saptamana trecuta

Initiativa legislativa a UDMR privind trecerea de la 8 regiuni de dezvoltare economica la 16 regiuni si 5 macroregiuni de dezvoltare a fost adoptata de Senat pe 10 februarie prin aprobare tacita si urmeaza sa fie dezbatuta de catre deputati, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. Asta deși, declarativ :

PD-L respinge categoric initiativa legislativa a UDMR de modificare a numarului de regiuni de dezvoltare care a trecut saptamana aceasta de Senat prin adoptare tacita.

Proiectul UDMR este respins si de PSD si nu este agreat nici de liberali, criticile referindu-se in special la comasarea judetelor Harghita, Covasna si Mures intr-o regiune, scrie cotidianul.ro.

UDMR vrea o Romanie federala

In urmatorii 20 de ani, in Romania ar trebui lansate dezbateri referitare la federalizarea tarii, declara fostul lider UDMR, Marko Bela, in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara "Tusvanyos".

Insa inainte de lansarea unor astfel de dezbateri, Romania ar trebui regionalizata, prin crearea de autonomii specifice fiecarei regiuni. Este vorba despre formarea unor regiuni distincte, ca Ardealul, Moldova, Muntenia, Dobrogea. Aceste regiuni ar urma sa obtina fiecare autonomie, spunea Marko Bela.

"Romania trebuie regionalizata, fostele regiuni trebuie restructurate si sa li se dea competente teritoriale. Nu este suficient sa acordam competente mai largi autoritatilor locale, trebuie facuta o noua regionalizare in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si Moldova, Muntenia, Dobrogea etc.

Simultan cu regionalizarea trebuie sa se formeze autonomii cu drepturi speciale, diferite pentru fiecare regiune", a spus fostul presedinte UDMR.

Daca se ajunge la descentralizare si regionalizare, se poate trece apoi la federalizare, "care pentru unii este ca un postav rosu", potrivit lui Marko Bela, care adauga ca vorbeste despre acest lucru "cu mare precautie".

zile mai bune !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu