Proprietarii de apartamente care vând sau închiriază locuinţa sunt obligaţi ca, în momentul tranzacţiei, să deţină certificat energetic. Acesta va arăta cât de călduros este imobilul şi cât de mari sunt pierderile de energie.
Reglementarea este valabilă de la începutul acestui an, iar Guvernul lucrează acum la un act normativ prin care să introducă sancţiuni, în cazul lipsei acestui certificat. Costul unui certificat energetic pentru un apartament variază între 150 şi 200 de euro şi se eliberează, în maximum trei zile, de către auditorii energetici. La ora actuală, notarii permit perfectarea de tranzacţii fără un certificat energetic, profitând de neclarităţile legii.
Acesta este motivul pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanţa energetică a clădirilor, având ca efect introducerea de sancţiuni, în cazul lipsei certificatului energetic. “Proprietarii care vor să vândă locuinţa fără certificat energetic nu pot fi sancţionaţi. Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) a propus lovirea de nulitate a actului de vânzare-cumpărare”, a declarat, pentru Gândul, Dan Berbecaru, vicepreşedintele AAEC.
La nivel naţional sunt 1.100 de auditori energetici care, de la începutul anului, au eliberat circa 30 de certificate. Lista auditorilor se găseşte pe www.mdrt. ro.
Există şapte clasificări
Apartamentele pot fi încadrate în clase energetice de la A la G, în funcţie de performanţe. Astfel, locuinţele încadrate în clasele A şi B sunt cele care pierd cea mai puţină energie, deci sunt călduroase, iar plata la întreţinere va fi mai mică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu