duminică, 6 aprilie 2014

SCRISOARE trimisă în data de 17.03.2014 Doamnei ROVANA PLUMB Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice

preluare -http://ancmrr.ro/scrisoare-trimisa-in-data-de-17-03-2014-doamnei-rovana-plumb-ministrul-muncii-familiei-protectiei-sociale-si-persoanelor-varstnice/


Stimată doamnă ministru,


Având în vedere cele de mai sus, pesonalul militar are dreptul la o soldă stabilită prin lege şi plătită exclusiv de la bugetul de stat, Armata neavând activităţi lucrative. În această situaţie, miltarii au dreptul la pensie, potrivit legii, care este asigurată integral de la bugetul de stat.
Din păcate, guvernul Boc a emis Legea 119/2010, prin care pensiile militare erau diminuate drastic, cu încălcarea principiului neretroactivităţii legii. Măsura respectivă a fost înlocuită prin OUG1/2011, prin care pensiile militare au fost revizuite conform specificului profesiei militare. Au avut însă de suferit cadrele militare disponibilizate cu prilejul restructurării Forţelor Armate ale României, pentru a le face compatibile cu admiterea ţării noastre în NATO, ale căror pensii au fost diminuate, în unele cazuri cu peste 50% din cuantumul avut în momentul disponibilizării cu drept de pensie.
Venirea USL la guvernare a însemnat şi o deschidere către revenirea la pensiile militare de stat, aşa cum se întâmplă în toate ţările NATO. În acest context şi ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare între Alianţa de Centru Stânga (A.C.S.) şi ANCMRR, pe 01.12.2012 s-a acceptat ideea revenirii la pensia militară de stat, în baza unui proiect de lege emis de M.Ap.N.
Din păcate, definitivarea noului proiect al unei astfel de legi este tergiversată, întârzierea provocând nelinişte, atât pentru cadrele militare active, cât şi pentru cele în rezervă şi în retragere.
Deşi noi am solicitat să ni se trimită proiectul legii rspective, nu l-am primit încă, fapt pentru care supunem atenţiei Dumneavoastră unele propuneri ale noastre, care să fie avute în vedere la realizarea formei finale. Acestea sunt următoarele:
1. Au dreptul la pensie militară de stat toţi militarii din structuririle de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
2. Cuantumul pensiei la care militarii au dreptul se calculează proporţional cu drepturile totale de soldă, primite pe timpul întregii cariere militare.
3. Pensiile militare aflate în plată devin pensii militare de stat, în cuantumul existent la data intrării în vigoare a legii.
4. Pensiile militare de stat sunt indexate potrivit legii comune şi majorate proporţional cu majorarea soldelor personalului militar activ, prin ordin al ministrului apărării naţionale
General (r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU
Stimată doamnă ministru,
Avem onoarea de a vă adresa respectuoase felicitări pentru noua funcţie de înaltă răspundere cu care aţi fost investită şi să vă urăm succes în noua activitate de o deosebită importanță. Am înţeles că dumneavoatră doriţi să luaţi măsurile necesare pentru a actualiza sistemul de pensii. Pe noi, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), ne preocupă situaţia pensiilor militarilor, care a făcut şi face obiectul unor discuţii ample, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru viitor, în vederea asigurării unor pensii corecte, conforme statutului constituţional al Armatei care, potrivit art. 118(1) din Constituţia României, „…este subordonată exclusiv poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale…”.
Vă informăm, stimată doamnă ministru, că noi am supus aceste propuneri atenţiei domnului viceprim-ministru Gabriel OPREA, a ministrului apărării naţionale, domnul Mircea DUȘA şi a preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, domnul Ion MOCIOALCĂ. Nu le-am putut încadra însă în articolele corespunzătoare, pentru că nu am primit încă proiectul de lege.


Preşedintele ANCMRR,,Alexandru Ioan Cuza”

General (r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU

Un comentariu:

  1. Siiii????????????????????
    Crezi ca o sa traim sa vedem pensiile asa cum au fost pana la legea lui Basescu-Boc-Anastase?

    RăspundețiȘtergere