marți, 10 aprilie 2012

Prima pusca de asalt 100% romaneasca



Directorul Companiei Nationale ROMARM, Vasile Crisan, a declarat, luni, ca specialistii de la Fabrica de Arme Cugir au finalizat prima pusca de asalt la standarde NATO, precizand ca arma este "o conceptie suta la suta romaneasca".

Crisan a spus ca pusca de calibru 5,56 X 45 milimetri respecta standardele NATO si, ca element inedit, este ambidextra, putand fi folosita de soldati atat cu mana dreapta, cat si cu stanga.

El a afirmat ca Fabrica de Arme Cugir a finalizat deja primele zece arme pe care le-a trimis pentru testare la Ministerul Apararii Nationale. "Am terminat zece produse. In prezent se afla la MApN, unde arma este supusa unor teste NATO (…) Armele sunt trimise in teatrele de operatiuni unde soldatii nostri, militarii Armatei Romane, desfasoara activitati, misiuni de lupta si le supun unor incercari reale", a spus directorul general al ROMARM.




Vasile Crisan a afirmat ca, dupa ce testele vor fi terminate, Fabrica de Arme Cugir va incepe, cel mai probabil din toamna, sa lucreze la prima comanda de 60.000 de produse pentru dotarea Armatei Romane.

Conducerea Fabricii de Arme din Cugir anunta, anul trecut, ca unitatea lucreaza la producerea prototipului unei arme de asalt cu munitia aferenta, realizata la standarde NATO, cu care ar putea fi dotata in anii urmatori Armata Romana.

Directorul Fabricii de Arme Cugir, Horea Suciu, declara, in luna mai a anului trecut, ca fabrica a incheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, in baza unui program national, prin care realizeaza prototipul unei arme de asalt calibrul 5,56X45 milimetri cu munitia aferenta, care sa indeplineasca standardele NATO.

Suciu spunea ca primele prototipuri ale acestui produs militar ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului 2011, iar noua arma ar putea inlocui actualele AKM-uri aflate in dotarea Armatei Romane.

El afirma ca arma este realizata pe scheletul vechiului AKM, dar este imbunatatita, avand dotari si caracteristici conform standardelor NATO.

Potrivit sursei citate, noua arma de asalt este realizata in totalitate la Fabrica de Arme Cugir, ea fiind la acea data in faza de testare, iar testele se realizau atat in laboratoarele fabricii, cat si la Academia Nationala de Tehnica Militara.

Tot atunci, Radu Rosianu, administratorul special al UM Cugir si al Fabricii de Arme Cugir, declara ca producerea unei noi arme de asalt la Cugir ar putea insemna pentru Fabrica de Arme comenzi de cateva zeci de mii de bucati pe o perioada de cativa ani, daca se va decide dotarea Armatei Romane cu aceasta arma.

Fabrica de Arme Cugir s-a format in 2004 prin divizarea Uzinei Mecanice Cugir, societatea preluand o parte din productia de armament si fiind o filiala a Companiei Nationale ROMARM SA. Fabrica are in prezent 655 de angajati si este specializata pe productia de armament si munitie pentru infanterie.
Sursa: Mediafa

PS Sa traiasca ! Sa dea Domnul sa nu fim pusi in situatia de a o folosi, in vreo lupta , vreodata ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu