Libertatea de exprimare (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. CONSTITUTIA ROMANIEI art.30
joi, 21 iunie 2012
Inca o palma data armatei de fostul ministru al acesteia
Prezentatorul emisiunii „Sinteza Zilei” de la postul Antena 3, Mihai Gâdea, a prezentat, miercuri seară o listă care conţine nume sonore din viaţa politică românească, avansate în grad, la ”strict secret” de fostul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
Pe lista prezentată, miercuri seară, de către Antena 3 apar nume de politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, jurnalişti, având ca apartenenţă politică PDL. Mulți dintre cei avansati în grad nu au nici măcar stagiul militar satisfăcut, susține sursa citată.
Iată o parte din persoanele care apar pe lista celor avansați în grad de către fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, și în dreptul cărora apare apartenența politică PDL, deși o parte nu sunt membri ai partidului:
- Adăscăliței Vasile – PDL – Locotenent – colonel – 2010
- Apostu Sorin – PDL – Locotenent – colonel – 2011, primarul Clujului,
- Arnăutu Decebal – PDL – Colonel – 2010
- Bardan Cornel Ştefan – PDL – Colonel – 2010
- Blejnar Sorin – Şef ANAF – PDL – Colonel – 2011
- Botiş Ioan – Nelu – Deputat, Ministrul Muncii – PDL 2010
- Boureanu Cristian – Deputat – PDL – Colonel – 2011
- Brînză William Gabriel – Deputat – PDL – Locotenent Colonel – 2011
- Brînză Daniel – Secretar Executiv Diaspora – PDL – Colonel – 2011
- Falcă Gheorghe – Primar Arad – PDL – Maior – 2010
- Ferencz Ştefania Gabriela – Secretar Adjunct al Guvernului – PDL – maior
- Flutur Gheorghe – Preşedinte Consiliu Judeţean Suceava – PDL- Colonel 2011
- Alexandru Lăzărescu – Director TVR – PDL – colonel – 2011
- Robert Turcescu – Jurnalist – PDL – Colonel – 2010
- Mihai Răzvan Ungureanu – Premier – PDL – Colonel 2011
- Gheorghe Ştefan – PDL Neamţ – PDL – Colonel 2010
- Ialomiţeanu Gheorghe – Ministru de Finanţe – PDL – Colonel 2010
- Iliescu Valentin Adrian – Şeful Dep. pt. Relaţia cu Parlamentul- PDL- Colonel 2010
- Liviu Negoiţă – Primar sect.3 – PDL – Colonel 2012
- Oltean Ioan – Deputat – PDL Colonel 2010
- Preda Cezar Florin – Vicepreşedinte PDL – Colonel 2011
În timpul emisiunii “Sinteza Zilei”, de miercuri seară, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu a intervenit telefonic și a dat vina pentru aceste decizii, îndeosebi, pe fostul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
Potrivit sursei citate, pe lista celor înaintați ”la secret” de Oprea, apar și persoane care de la sublocotenent au ”sărit” direct la gradul de colonel.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Este halucinant: pe de o parte o intreaga cohorta de politicieni, jurnalisti s.a.m.d., ahtiati dupa grade militare, iar pe de alta parte, aceleasi personaje atacand cu ura sistemul militar. Chiar ca avea dreptatea TUTEA cand afirma ca suntem un popor de idioti: producem constient genii si monstri pe banda rulanta , acceptand si asteptand o convietuire impotriva naturii.Si totusi: o fi in regula sa asistam , cu atata detasare, nepasare la modul in care se prostituiaza armata ?
RăspundețiȘtergereRusine (H)ONTANULE, TURCEASCA si toti astia care mai sunteti pe lista...
P.S.1 Ma intreb ce-or gandi cei din conducerea centrala a ANCMRR in legatura cu lipsă aceasta de respect faţă de lege ? Domnilor, macar o mititica zvicnire la ce zice Branza asta :,, Credeţi-mă, am grad mic în comparaţie cu studiile pe care le am"
P.S. 2 Ma surprind, totusi, absentele de renume precum :PORA, TURTURICA, OVIDIU MAREAN & Comp
Intrebarea principala este ce institutie sau organizatie i-a propus.
RăspundețiȘtergere1.Sa fie A.N.C.M.R.R. ? Turcescu nu era cadru militar in rezerva. Dar se pare ca exista un precedent , cazul Ontanu.
2.Sa fie centrele militare judetene sau regionale? sau ...
3. Sa fie chiar serviciul personal la M.Ap.N. ?
Neculai Rebenciuc este deputat PDL si membru al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In 2010, i-a fost acordat gradul de colonel in rezerva al Armatei Romane, fiind avansat direct de la cel de soldat.
RăspundețiȘtergere"Am fost promovati toti cei din comisie, de pe ramura de siguranta nationala si aparare", se justifica Rebenciuc. El crede ca a fost promovat pentru rolul sau in Comisie si pentru ca a absolvit un curs de siguranta nationala de trei luni de zile. Deputatul a refuzat sa nominalizeze si alti parlamentari, deoarece "o sa ma intalnesc cu ei si o sa mai ia cu 'ce ai, ba, cu numele meu?' ".
In momentul in care a fost avansat, Rebenciuc era membru PNL.
Mama ei de cestiune...
Deputatul PSD Marian Saniuta, vicepresedinte al Comisiei, sustine ca a devenit colonel ca urmare a trecutului sau sportiv .
RăspundețiȘtergere"Am fost cadru militar in tinerete, am facut sport la Steaua. Eu aveam deja gradul de maior, din 2004, iar in 2010 m-au facut colonel. Avansarea a venit pentru ca am fost cinci ani la conducerea Comisiei si ca recunoastere a meritelor sportive din tinerete. Nu a fost o treaba publica", spune Saniuta.
Un alt deputat PSD cu grad de colonel este Ion Mocioalca.
"Cred ca am fost avansat, dar nu tin minte anul, nu am dat prea mare importanta. Marea majoritate a membrilor Comisiei de aparare am fost avansati. Eu eram membru si in comisia parlamentara NATO, mai multe chestii", explica Mocioalca.
"Este o cutuma, o traditie a Ministerului Apararii"
Seful Comisiei de Aparare, deputatul PDL Costica Canacheu, este la curent cu transformarea colegilor sai in colonei si dezvaluie ca asta este ceva aproape banal. Mai mult decat atat, numarul celor avansati in grad numai pe baza ocuparii unei functii de demnitate publica este chiar de ordinul miilor.
"S-a intamplat asta, este aproape cutuma in astia 20 de ani. De regula, atata cat stiu eu, cei care ajung sa aiba demnitati, fie in Parlament, fie in zona guvernamentala, fie in alte zone, sunt avansati in grad.
Este un fel de traditie, am inteles, a Ministerului fata de cei din comisiile de Aparare, de Control SIE sau de control a SRI, fata de ministri, secretari de stat. Sunt avansati prin ordin al ministrului Apararii, banuiesc ca sunt sute, mii de persoane in ultimii 16-18 ani. Probabil ca sunt accente, functie de temperamentul fiecarui ministru.
Deputatul PDL a evitat sa ofere un raspuns clar la intrebarea daca si el a primit oferta de a deveni colonel, spunand ca "gradul meu de sergent este cel mai potrivit".
Absolventii Colegiului National de Aparare primesc grade
Deputatul PDL Neculai Rebenciuc sustine ca toti absolventii Colegiului National de Aparare, din ultimii doi ani, au fost avansati in grad sau au primit grade.
"Toti cei care au facut Colegiul National de Aparare au fost avansati, care au absolvit in 2010, 2011, atat cursul de sase luni, cat si pe cel de trei luni", dezvaluie Rebenciuc.
Informatia este confirmata si de seful Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu.
"E o practica avansarea celor care ajung sa aiba responsabilitati in structura de stat, plus absolventii Colegiului National de Aparare, ai Colegiului National de Informatii, Colegiul National de Afaceri Interne", declara Canacheu.
Printre absolventii Colegiului National de Aparare se numara o multime de politicieni cunoscuti, printre care si actualul premier Victor Ponta. De curand, Victor Ponta a decis sa elimine din CV calitatea de absolvent al Colegiului.
Ziare.com a cerut oficial Ministerului Apararii Nationale sa precizeze gradul militar al lui Victor Ponta, insa raspunsul intarzie.
Alte nume celebre de absolventi ai Colegiului National de Aparare sunt Elena Udrea, Raluca Turcan si Traian Igas, de la PDL, in timp ce de la PSD se remarca Titus Corlatean, Olguta Vasilescu si Eugen Bejinariu. Nici liberalii nu au lipsit, dintre ei iesind in evidenta Cristian David, Relu Fenechiu sau Alina Gorghiu.
Un alt absolvent notoriu al cursurilor Colegiului National de Aparare, jurnalistul Robert Turcescu, a descoperit, de curand, ca numele sau apare pe o lista a ofiterilor si e locotent-colonel in rezerva, lucru de care s-a aratat extrem de uimit si l-a declarat ca "imposibil", din moment ce el nu a facut nici armata, prin urmare nu poate avea grad militar. El a cerut MApN sa indrepte greseala facuta.
Un exemplu dat de oficialul roman e cel al principelui Radu, ginerele regelui Mihai, facut ofiter in mod onorific.
"Legea le permite celor cu studii superioare, onorific. Uitati-va la printul Radu, el pe ce baza a fost facut ofiter? A fost activat ofiter prin virtutea traditiei Casei Regale", a mai spus acesta.