sâmbătă, 16 iulie 2011

Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militare

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul de promulgare a legii de aprobare a OUG 1/2011 privind măsurile în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care aceste pensii se recalculează.

Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militare / FOTO: Grup RC
Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militare / FOTO: Grup RC
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG 1/2011 privind măsurile în domeniul pensiilor militare.
CCR a respins pe 6 iulie contestaţia a 131 de parlamentari PNL şi PSD pe Legea de aprobare a OUG 1/2011 privind măsurile în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, constatând constituţionalitatea actului normativ.
Potrivit unui comunicat de presă, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că sunt neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, fiind respectate prevederile art.115 alin.(4) şi (6) din Constituţie referitoare la condiţiile de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.
În plus, conform CCR, sunt inadmisibile criticile de neconstituţionalitate intrinsecă a dispoziţiilor Legii de aprobare a OUG 1/2011, întrucât autorii obiecţiei de neconstituţionalitate nu au formulat o veritabilă critică de neconstituţionalitate intrinsecă, ci au prezentat o analiză teoretică a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, fără a contesta conţinutul normativ al legii supuse controlului de constituţionalitate.
Prin urmare, susţine CCR, autorii obiecţiei nu au respectat exigenţele art.10 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora sesizările adresate Curţii Constituţionale trebuie să fie motivate.
Camera Deputaților a adoptat, pe 21 iunie, legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militarilor, respingând amendamentele formulate de opoziție, care a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, întrucât actul normativ ar încălca principiul neretroactivității legii.
Legea de aprobare a OUG 1/2011 a întrunit 168 voturi favorabile, 116 “împotrivă” și șapte abțineri. Contestaţia parlamentarilor USL a fost înregistrată pe 28 iunie.
Conform OUG, plata pensiilor militarilor se va face la nivelul din decembrie 2010, dacă în urma recalculării au scăzut, urmând ca după finalizarea recalculării, statul să recupereze sumele dacă au fost mai mari decât cele calculate pe principiul contributivităţii. Executivul a menţinut principiul după care pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu