sâmbătă, 20 decembrie 2014

La multi ani!




Frumusetea sarbatorilor de iarna sa va gaseasca in case alaturi de cei dragi. Aceste sarbatori sa va aduca multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor.

LA MULTI ANI! 

Presedintele filialei judetului Olt a A.N.C.M.R. 
Lt.col.(rz) ing. Ion BICHIR

luni, 1 septembrie 2014

100.000 produse in stoc

Calculatoare, laptopuri, servere, microsoft software, workstations, retelistica, ups, pos, imprimante, tablete, monitoare, componente & accesorii
Fiind sustinut de unul dintre cele mai mari depozite it din Romania cu o suprafata ce depaseste 2500 de mp de stocuri IT, i Like IT va ofera in permanenta acces la peste 100.000 de produse din categorii precum Laptopuri, Calculatoare, Monitoare. Workstation , Servere, Imprimante, UPS-uri, Retelistica, Sisteme POS, Accesorii si Componente IT.
Avand saptamanal importuri noi de produse, avem posibilitatea de a furniza cantitatea si calitatea solicitata.

Daca in 60 de zile nu esti multumit de produsele achizitionate, ti le inlocuim. 
Dupa achizitie aveti la dispozitie 60 de zile pentru a proba si verifica compatibilitatea produsului cu nevoile dumneavoastra. Daca in aceasta perioada decideti din orice motiv ca doriti un alt produs similar sau mai bun, tot ce trebuie sa faceti este sa returnati produsul si sa alegeti un altul.


http://i-like-it.ro/index.html

POB Soft – cel mai ușor de folosit software de gestiune și vanzare

 POB Soft oferă o gamă variată de soluții hardware și software pentru gestionarea afacerii tale.

         Soluțiile software ușurează procesul de gestiune și vânzare din cadrul firmei tale. Setul integrat de soft gestiune la care se adaugă beneficiile softului sales și ale unui soft vânzare prin scanare te va ajuta să gestionezi toate procesele care contribuie la creșterea afacerii tale. În funcție de tipul afacerii tale, îți oferim toate funcționalitățile de care ai nevoie într-un soft magazin sau un soft restaurant.

         Cu POB Soft găsești toate instrumentele de care ai nevoie în același loc. Alături de soluțiile software magazin și software restaurant, îți oferim soluții hardware precum sisteme pos (pos system), monitoare touchscreen, case de marcat, cititoare coduri de bare, cântare electronice, imprimante note de plată, sertare de bani, role hârtie termică.
         În plus, POB Soft Slatina îți pune la dispoziție o echipa calificată pentru asistență și mentenanță.

         Opiniile clienților ne confirmă că livrăm calitatea și eficiența de care ai nevoie:


http://pobsoft.ro/index.html 

marți, 29 iulie 2014

29 iulie – ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Ziua Imnului Naţional – “Deşteaptă-te, române!”

Pe 29 iulie 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României - “Deşteaptă-te, române !”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
În varianta prescurtată imnul este intitulat  Deşteaptă-te române şi conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un răsunet.

Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet şi culegator de folclor.

Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Muresanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann şi cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea.
Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840  în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.
Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie !”  şi de imnul comunist “Trei culori”. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie “Deşteaptă-te, române !”.  Versurile şi aranjamentul îi aparţin lui Andrei Mureşanu, iar Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascăl la primul gimnaziu românesc braşovean susţinea că el este autorul muzicii.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!


Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!


Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.


Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericol s-ar face vânzători!

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’ pământ!

joi, 26 iunie 2014

Din 1 iunie, se modifica regulile in sistemul public de sanatate: De ce servicii medicale vor beneficia asiguratii?

Pachetele de servicii medicale, minimal si de baza, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015 au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 366 din data de 19 mai 2014, care urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 iunie.
Pachetul de servicii medicale de baza este destinat persoanelor asigurate, care platesc contributia de sanatate, iar cel minimal este valabil pentru cele neasigurate. Astfel, in pachetul minimal intra doar cateva servicii medicale care tin de urgentele medicale, sarcina, imunizari ori vaccinari. In schimb, pachetul de baza, fata de cel minimal, include mult mai multe servicii si se adreseaza tuturor celor asigurati in sistemul public de sanatate.
Asiguratii vor beneficia de vizite la medic diferentiat, in functie de varsta
Toate persoanele cu varsta intre 18 si 39 ani, dar fara simptome de boala si care sunt asigurate in sistemul public de sanatate, trebuie sa se prezinte o data la 3 ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 ani, anual, conform HG 400/2014.
In urma acestor vizite, medicul de familie va evalua expunerea la factorii de risc, pe care o va finaliza prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare fiecarei persoane. Astfel, pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare vor fi acordate anual.
In plus, medicii de familie pot sa acorde la domiciliul asiguratilor maximum 21 de consultatii/luna, per medic cu lista proprie de persoane asigurate inscrise, dar nu mai mult de 3 consultatii/zi.
De asemenea, optional, medicii de familie le vor putea oferi, exclusiv asiguratilor de pe lista proprie, urmatoarele serviciile medicale aditionale:
  • efectuare si interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate;
  • ecografie generala, abdomen si pelvis.
Pe langa cele mentionate, medicii de familie vor putea face consultantii si pune diagnostice prin sistemele de telemedicina rurala dezvoltate de Ministerul Sanatatii. Tipurile de servicii care pot fi furnizate prin sisteme de telemedicina sunt ecografia generala si EKG-ul standard. 
De asemenea, medicii de familie sunt obligati sa ofere asiguratilor si cateva servicii de suport. Mai exact, ei trebuie sa le elibereze, la cerere, urmatoarele documente: concediu medical, bilete de trimitere, prescriptii medicale - certificat medical constatator al decesului - cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform prevederilor legale - scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri, acte medicale necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului, documente medicale eliberate pentru copii, solicitate la intrarea in colectivitate.
In cazul consultatiilor de specialitate, si in 2014 - 2015, exact ca si pana in prezent, acestea vor fi acordate asiguratilor numai pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate, doar daca asiguratul a avut biletul de trimitere initial eliberat de medicul de familie si numai in conditiile in care medicul trimitator se afla in relatie contractuala - contract sau conventie - cu casa de asigurari de sanatate. Fac exceptie de la prevederile anterioare cazurile de urgenta medico-chirurgicala, serviciile de planificare familiala care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.
Potrivit reglementarilor aplicabile din 1 iunie, pentru acelasi episod de boala acuta/subacuta/acutizari ale bolilor cronice, fiecare asigurat are dreptul la maximum 3 consultatii, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului.
Ce analize medicale iti poti face gratuit, daca esti asigurat
Pachetul de servicii medicale de baza in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice cuprinde, printre altele, urmatoarele tipuri de analize de laborator:
  • hemoleucograma completa,
  • determinarea timpului de coagulare a sangelui,
  • creatinina serica,
  • glicemie,
  • colesterol seric total,
  • testare HIV la gravida,
  • exsudat faringian,
  • urocultura,
  • coprocultura.
In plus, asiguratii vor beneficia gratuit si de urmatoarele tipuri de investigatii:
  • examen radiologic cranian standard,
  • radiografie de membre,
  • radiografie retroalveolara,
  • radiografie panoramica,
  • mamografie in doua planuri/pentru un san,
  • ecografie generala (abdomen si pelvis),
  • EKG,
  • ecocardiografie,
  • RMN.
Atentie! Asiguratii vor beneficia de analizele de laborator si de investigatiile mentionate mai sus, conform unor norme care urmeaza sa fie emise in perioada urmatoare.
Toti asiguratii au dreptul si la servicii de medicina dentara
Conform pachetului de servicii medicale dentare de baza, asiguratii pot beneficia de:
  • tratamentul cariei simple,
  • tratamentul gangrenei pulpare,
  • extractii ale dintilor;
  • proteza acrilica mobilizabila pe arcada; se acorda o data la 10 ani;
  • aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale;
  • slefuirea in scop ortodontic/dinte;
  • sigilarea dintelui o data la 2 ani;
  • pansament calmant/drenaj de canal;
  • tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltratie; inflamarea dintelui, dar nu in stare cronica;
  • tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie prin infiltratie;
  • chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei; nu este decontat de CAS, daca se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele;
  • extragerea dintilor de minte la copii;
  • reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare;
  • reparatia protezei pentru un an;
  • reparatia aparatului ortodontic.
Serviciile de medicina dentara prevazute in pachetul de baza pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentisti, cu exceptia reparatiei aparatului ortodontic, care se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala.
In plus, prin pachetul de servicii medicale de baza, asiguratii vor beneficia anual de o consultatie gratuita la medicul dentist, care include modelul de studiu, controlul oncologic si igienizarea.
Copiii vor beneficia de consultatii periodice active
Potrivit HG nr 400/2014, copiii asiguratilor vor beneficia de consultatii periodice active, cu rol de preventie, in ceea ce priveste:
  • cresterea si dezvoltarea;
  • starea de nutritie si practicile nutritionale;
  • depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex.
Aceste consultatii se vor acorda dupa cum urmeaza:
  • la externarea din maternitate si la o luna, la domiciliul copilului;
  • la 2, 4, 6, 9, 12,15, 18, 24 si 36 de luni;
  • o data pe an, de la 4 la 18 ani.
In plus, tot pentru preventie, femeile insarcinate, atat cele asigurate, cat si cele neasigurate, vor fi luate in evidenta in primul trimestru. In plus, ele vor fi supravegheate, lunar, din luna a 3-a pana in luna a 7-a, dar, de doua ori pe luna, din luna a 7-a pana in luna a 9-a inclusiv. Apoi, lehuza beneficiaza de vizite in urmatoarea luna de la nastere.
"In cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere pre si post testare HIV si lues a femeii gravide", se mai mentioneaza in HG 400/2014.
Pacientii neasigurati suporta integral costurile investigatiilor paraclinice
Pachetul minimal de servicii medicale cuprinde serviciile medicale acordate in regim despitalizare continua si de zi, acordate persoanelor care nu pot dovedi calitatea de asigurat. Astfel, pacientii neasigurati in sistemul public de sanatate vor fi internati in cazul uneinasteri, daca este nevoie de o interventie chirurgicala si in cazul unei boli cu potential endemoepidemic pana la rezolvarea completa a cazului.
Potrivit reglementarilor valabile de la 1 iunie, persoanele neasigurate suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris de medicii de familie, de medicii de specialitate, precum si costurile unor activitati de suport. Totusi, neasiguratii au si ei dreptul de a primi gratuit anumite acte medicale. Concret, ei nu trebuie sa plateasca nimic pentru eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform prevederilor legale.
Ca si in cazul asiguratilor, si persoanele care nu au aceasta calitate beneficiaza de servicii medicale dentare gratuite. Pachetul minimal cuprinde insa mai putine tratamente decat cel de baza destinat asiguratilor, si anume:
  • pansament calmant/drenaj de canal;
  • tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltratie; inflamarea dintelui, dar nu in stare cronica;
  • tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie prin infiltratie;
  • chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei; nu este decontat de CAS, daca se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele;
  • extragerea dintilor de minte la copii;
  • reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare;
  • reparatia protezei pentru un an;
  • reparatia aparatului ortodontic.
Serviciile de medicina dentara prevazute in pachetul minimal de servicii pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentisti, cu exceptia reparatiei aparatului ortodontic, care se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala.
Medicamentele pot fi prescrise pentru 31 de zile, in cazul afectiunilor cronice
Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt, potrivit Contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015:
  • de pana la 3 - 7 zile in afectiuni acute,
  • de pana la 8 - 10 zile in afectiunile subacute,
  • de pana la 30 - 31 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice.
"Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de familie/medicii de specialitate din specialitatile clinice aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale. Asiguratii respectivi nu mai beneficiaza de o alta prescriptie medicala pentru boala cronica respectiva pentru perioada acoperita de prescriptia medicala", se detaliaza in Contractul-cadru.
Copiii pana la un an beneficiaza de medicamente gratuite, fara plafonare valorica si cantitativa, conform Contractului-cadru. In plus, in cazul lor, valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afectiunilor este suportata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit Contractului-cadru, pentru elevii si studentii care urmeaza o forma de invatamant in alta localitate decat cea de resedinta, in caz de urgenta, medicul din cabinetul scolar sau studentesc poate prescrie medicamente numai pentru afectiuni acute, pentru maximum 7 zile.
Medicii de familie pot sa aiba inscrisi maximum 2.200 de asigurati
Prevederile din noul Contract-cadru din sanatate stabilesc ca, in orase, medicii de familie trebuie sa aiba inscrisi pe lista de asigurati 800 de persoane, cu exceptia zonelor neacoperite din punctul de vedere al numarului necesar de medici de familie.
Totusi, necesarul de medici de familie cu liste proprii, atat pentru mediul urban, cat si pentru mediul rural, precum si numarul minim de persoane asigurate inscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural se stabilesc pe unitati administrativ-teritoriale/zone urbane de catre o comisie, se mentioneaza in Contractul-cadru. Aceasta comisie este formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate, directiilor de sanatate publica, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judetean al medicilor de familie si ai asociatiei profesionale judetene a medicilor de familie.
In plus, conform Contractului-cadru, numarul optim de inscrisi pe lista medicului de familie este de 1.800 de persoane, iar numarul maxim nu poate depasi 2.200 de persoane
"Pentru medicii de familie al caror numar de persoane asigurate inscrise pe listele proprii se mentine timp de 6 luni consecutive la un nivel mai mic cu 20% din numarul minim de persoane asigurate inscrise pe lista proprie, stabilit pentru unitatea administrativ-teritoriala/zona respectiva de catre comisia constituita, in situatia cabinetelor medicale individuale, contractul poate inceta, in conditiile legii, prin denuntare unilaterala de catre reprezentantul legal al casei de asigurari de sanatate. Pentru celelalte forme de organizare a cabinetelor medicale, medicii de familie respectivi pot fi exclusi din contract prin modificarea acestuia. Persoanele asigurate inscrise pe listele acestora pot opta pentru alti medici de familie aflati in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate", se mai scrie in Contractul-cadru. 
Incepand cu 1 iunie, contractele de furnizare de servicii medicale, de medicamente, cu si fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu si de dispozitive medicale se incheie pana la data de 31 decembrie 2015, conform Contractului-cadru.
"Decontarea serviciilor medicale, medicamentelor si a dispozitivelor medicale aferente lunii decembrie a anului in curs se poate efectua in luna decembrie pentru serviciile efectuate si facturate pana la data prevazuta in documentele justificative depuse in vederea decontarii, in limita bugetului aprobat, urmand ca diferenta reprezentand servicii realizate si nedecontate sa se deconteze in luna ianuarie a anului urmator", se precizeaza in Contractul-cadru.
De asemenea, contractele incheiate cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale pentru anii 2013 - 2014 se prelungesc prin acte aditionale, pana la incheierea noilor contracte.
"Suma inscrisa in actul aditional va fi consemnata distinct ca suma inclusa in valoarea totala in contractul pe anii 2014-2015. Conditiile acordarii asistentei medicale in baza actului aditional sunt cele prevazute in actele normative in vigoare pe perioada derularii actelor aditionale", se mentioneaza in Contractul-cadru.
In plus, pana la sfarsitul lunii iunie, CNAS trebuie sa avizeze normele proprii de aplicare a contractului-cadru, adaptate la specificul organizarii asistentei medicale.

vineri, 6 iunie 2014

LA MULTI ANI PARASUTISTI !!!

Membrii filialei judetului Olt a A.N.C.M.R.R. ureaza membrilor Clubului Parasutistilor Militari din Caracal, tuturor parasutistilor in activitate, in rezerva sau in retragere, precum si membrilor familiilor acestora, indeplinirea tuturor dorintelor, fericire , multa sanatate, sa aiba in permanenta un "cer senin" precum si traditionalul

 LA MULTI ANI !!!

Presedintele filialei Cpt.cdor.(rz,) ing. Ion BICHIR

joi, 10 aprilie 2014

Sincere condoleante

Cu adanca durere in suflet anuntam trecerea in randul celor drepti a col.(rtr.) MARINESCU IOAN.
 Membru fondator al asociatiei, a fost o persoana care oricand a oferit ajutor, un sfat, o povata.
 Inmormantarea va avea loc vineri 11.04 ora 13.00 la cimitirul militar de pe strada Carpati.


Dumnezeu sa-l ierte! 
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

duminică, 6 aprilie 2014

SCRISOARE trimisă în data de 17.03.2014 Doamnei ROVANA PLUMB Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice

preluare -http://ancmrr.ro/scrisoare-trimisa-in-data-de-17-03-2014-doamnei-rovana-plumb-ministrul-muncii-familiei-protectiei-sociale-si-persoanelor-varstnice/


Stimată doamnă ministru,


Având în vedere cele de mai sus, pesonalul militar are dreptul la o soldă stabilită prin lege şi plătită exclusiv de la bugetul de stat, Armata neavând activităţi lucrative. În această situaţie, miltarii au dreptul la pensie, potrivit legii, care este asigurată integral de la bugetul de stat.
Din păcate, guvernul Boc a emis Legea 119/2010, prin care pensiile militare erau diminuate drastic, cu încălcarea principiului neretroactivităţii legii. Măsura respectivă a fost înlocuită prin OUG1/2011, prin care pensiile militare au fost revizuite conform specificului profesiei militare. Au avut însă de suferit cadrele militare disponibilizate cu prilejul restructurării Forţelor Armate ale României, pentru a le face compatibile cu admiterea ţării noastre în NATO, ale căror pensii au fost diminuate, în unele cazuri cu peste 50% din cuantumul avut în momentul disponibilizării cu drept de pensie.
Venirea USL la guvernare a însemnat şi o deschidere către revenirea la pensiile militare de stat, aşa cum se întâmplă în toate ţările NATO. În acest context şi ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare între Alianţa de Centru Stânga (A.C.S.) şi ANCMRR, pe 01.12.2012 s-a acceptat ideea revenirii la pensia militară de stat, în baza unui proiect de lege emis de M.Ap.N.
Din păcate, definitivarea noului proiect al unei astfel de legi este tergiversată, întârzierea provocând nelinişte, atât pentru cadrele militare active, cât şi pentru cele în rezervă şi în retragere.
Deşi noi am solicitat să ni se trimită proiectul legii rspective, nu l-am primit încă, fapt pentru care supunem atenţiei Dumneavoastră unele propuneri ale noastre, care să fie avute în vedere la realizarea formei finale. Acestea sunt următoarele:
1. Au dreptul la pensie militară de stat toţi militarii din structuririle de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
2. Cuantumul pensiei la care militarii au dreptul se calculează proporţional cu drepturile totale de soldă, primite pe timpul întregii cariere militare.
3. Pensiile militare aflate în plată devin pensii militare de stat, în cuantumul existent la data intrării în vigoare a legii.
4. Pensiile militare de stat sunt indexate potrivit legii comune şi majorate proporţional cu majorarea soldelor personalului militar activ, prin ordin al ministrului apărării naţionale
General (r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU
Stimată doamnă ministru,
Avem onoarea de a vă adresa respectuoase felicitări pentru noua funcţie de înaltă răspundere cu care aţi fost investită şi să vă urăm succes în noua activitate de o deosebită importanță. Am înţeles că dumneavoatră doriţi să luaţi măsurile necesare pentru a actualiza sistemul de pensii. Pe noi, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), ne preocupă situaţia pensiilor militarilor, care a făcut şi face obiectul unor discuţii ample, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru viitor, în vederea asigurării unor pensii corecte, conforme statutului constituţional al Armatei care, potrivit art. 118(1) din Constituţia României, „…este subordonată exclusiv poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale…”.
Vă informăm, stimată doamnă ministru, că noi am supus aceste propuneri atenţiei domnului viceprim-ministru Gabriel OPREA, a ministrului apărării naţionale, domnul Mircea DUȘA şi a preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, domnul Ion MOCIOALCĂ. Nu le-am putut încadra însă în articolele corespunzătoare, pentru că nu am primit încă proiectul de lege.


Preşedintele ANCMRR,,Alexandru Ioan Cuza”

General (r) prof.univ. dr. Mihai ILIESCU

vineri, 4 aprilie 2014

INGRIJORATOR...

INGRIJORATOR !
De circa 3 ani, militarii de cariera afirmam ca in urma desfiintarii pensiilor militare, militarii romani am fost luati efectiv de"fazani" de intreaga clasa politica, dar si de societatea romana. Militarii activi - astazi, cei in rezerva - retroactiv. Acest fapt reiese fara putinta de negare, nu numai din abuzul desfiintarii pensiilor militare, ci si dintr-o alta lege care este parte componenta a legislatiei asa-zise "unitare" de pensionare, salarizare si asigurari sociale. Ne oprim fix la  Legea nr. 284/2010, denumita a "salarizarii unitare".

Legea nr. 284/2010 (a "salarizarii unitare") cuprinde o noua dovada de necontestat a faptului ca militarii romani suntem nu doar ignorati, ci efectiv discriminati si luati chiar "la misto" de politicieni precum si de diversi reprezentanti ai societatii. Stiati ca un politist se afla in aceeasi treapta de salarizare precum un militar? Dar aceste articole le cunoasteti? 

(1) Cuantumul zilnic al soldei lunare cuvenite personalului militar se determina prin raportare la numarul zilelor calendaristice corespunzatoare fiecarei luni a anului.
 (2) Cuantumul zilnic al salariului lunar cuvenit politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se determina prin raportare la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, cu exceptia situatiilor pentru care drepturile cuvenite sunt prevazute a fi acordate pentru zile calendaristice.

Doamnelor si domnilor, o tot "invartim" de 3 ani de zile cu drepturile militarilor raportate la alte categorii de cetateni, drepturi calcate in picioare de politicieni indiferent de culoarea politica. Mai sus, avem o dovada de necontestat a faptului ca militarii romani sunt(em) considerati "sclavi" ai societatii romane. Ne-au desfiintat pensiile militare dupa sloganul ca si militarii trebuie sa fim tratati egal precum ceilalti membri ai societatii! Dar pe bune acum? Cum este posibil ca militarii sa fie retribuiti egal cu politistii, in conditiile in care militarii isi castiga remuneratiile la zile calendaristice (pe romaneste - pt. un volum de munca de 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana), iar politistii la zile lucratoare (pe romaneste - pt. un volum de munca de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana - la fel precum ceilalti cetateni civili)?

In conditiile unei astfel de legislatii, se intampla astfel:

La ofiteri: - un sublocotenent de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un subinspector de poli
ție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;- un locotenent de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un inspector de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un capitan de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un inspector principal de politie in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un maior de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un subcomisar de politie in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un locotenent-colonel de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat cu un comisar de poli
ție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un colonel de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un comisar-
șef de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un general de brigadă de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un chestor de poli
ție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un general-maior de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un chestor principal de poli
ție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un general-locotenent de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un  chestor-
șef adjunct de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un general de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un chestor-șef de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;

La maistri militari si subofiteri: 
- un maistru militar clasa a IV-a/sergent-major de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un agent de poli
ție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;- un maistru militar clasa a III-a/plutonier de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat   un agent principal de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un maistru militar clasa a II-a/plutonier-major de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un
șef adjunct de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un maistru militar clasa I/plutonier adjutant de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat un agent
șef de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;
- un maistru militar principal/plutonier adjutant-
șef de armata castiga in 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana cat   un agent-șef principal de poliție in 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana;

[In armata exista si gradele de maistru militar clasa a V-a/sergent. Neexistand echivalare, este evident ca cei in cauza castiga mai prost decat cel mai slab agent de politie care controleaza precupetele ce vand morcovi in piata sau floraresele].

Concluzia evidenta este aceea ca in cazul militarilor, la salarizare nu se aplica conditiile Art. 3 c) al Legii nr. 284/2010, respectiv "echitate si coerenta, prin crearea de oportunitati egale si remuneratie egala pentru munca de valoare egala", din moment ce militarii castiga in 24 de ore si 7 zile pe saptamana, cat castiga politistii doar in 8 ore de munca pe zi si 40 de ore pe saptamana - desi si unii si altii sunt in aceeasi treapta de salarizare care presupune "remuneratie egala pentru munca de valoare egala".

La o scara completa, in baza Legii nr. 284/2010, militarii romani nu sunt luati de "fazani" doar in raport cu politistii, ci cu intregul personal platit din fonduri publice. Legea nr. 284/2010 face efectiv misto de militarii romani, acestia fiind doar de fatada repartizati in trepte egale de salarizare cu politistii si cu alti cetateni civili, militarii fiind singurii cetateni obligati sa isi castige remuneratiile egale cu ale cetatenilor cu care au fost echivalati la salarizare, dar atribuite la zile calendaristice. Cu alte cuvinte, un militar roman indiferent de rang si grad, este cotat la salarizare de 3 ori mai prost decat un politist sau de catre orice cetatean cu care se afla formal in aceeasi treapta de salarizare.

De circa 3 ani de zile, se intampla prea multe nedreptati militarilor romani. Mult prea multe si indiferent de regimul politic. Acum, pe cinstite! Pensiile militare au fost desfiintate, abuzul a fost creat. Dar la salarizare, de ce mai trebuie sa fie cotat un sergent-major de armata de 3 ori mai prost decat un agent de politie, sau un colonel decat un comisar-sef de politie?

In privinta armatei, lucrurile sunt din ce in ce mai denaturate fata de normalitate. Interesant este faptul ca tinand cont de anumite evenimente din jurul Romaniei, oamenii simpli vorbesc din ce in ce mai frecvent despre un real pericol la granitele de est ale Romaniei, in timp ce politicienii nu par deloc preocupati de acest fapt. Pe de alta parte, aceiasi politicieni dovedesc o inconstienta totala cu privire la tratamentul abuziv si discriminatoriu aplicat Armatei Romane de catre propriul stat. Daca cineva dintre politicieni crede ca Romania poate fi aparata cu militari activi remunerati pt. o munca de 24 de ore precum agentele de circulatie la 8 ore, sau de militari in rezerva cu pensiile militare desfiintate, are desigur, dreptul, sa delireze. Probabil ca respectivii politicieni nu vor realiza dezastrul produs armatei romane, decat numai in momentul cand vor auzi comenzi rusesti in propria casa, asa cum de altfel s-a mai intamplat in istoria Romaniei! 
Preluare de la R-26500 

PS Acum adaugati   furaciunile la grupa de munca a pilotilor, scafandrilor etc si banii sterpeliti pensionarilor, urmare a recalculari, si incercati sa ghiciti cine este ministru la ,,interne ,, ?!


vineri, 14 martie 2014

SCRISOARE DESCHISĂ

Scrisoarea noastră deschisă se dorește a fi un semnal de alarmă pentru întreaga clasă politică

SCRISOARE DESCHISĂ,

Primului ministru al Guvernului Romaniei, Presedintelui Partidului Conservator, Presedintelui Partidului Social Democrat, Presedintelui Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Presedintelui Partidului National Liberal,
In virtutea Constitutiei Romaniei privind dreptul la opinie, dorim sa atragem atentia, atat Primului ministru al Guvernului Romaniei, cat si presedintelui Partidului National Liberal: oamenii au votat U.S.L.-ul cu majoritatea zdrobitoare de 70%, un vot decisiv impotriva regimului Basescu, dar si impotriva celor care au sustinut cu inversunare acest regim dictatorial, antiromanesc. Este vorba de Partidul Democrat Liberal, dar si de UDMR, care, chiar daca legal, nu este partid, se comporta ca atare.
Nu putem uita ca UDMR-ul a fost la guvernare mai mult de 20 de ani.
Cu ce a contribuit aceasta grupare ilegala, (ca partid politic), la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei ?
Nu a interesat-o decat obtinerea de privilegii, nu atat pentru maghiarii din Romania, cat pentru ei personal. Uitati-va ce averi formidabile au dobandit conducatorii udemeristi chiar in detrimentul propriilor concetateni ! Folosind lozinci iredentiste, antiromanesti, amenintand pe maghiarii corecti si cinstiti, si-au cladit propriile fiefuri in care taie si spanzura fara nici o frica. Ba, mai mult, si-au vandut voturile celor care au dat mai mult.
Sprijiniti puternic, chiar si financiar, de un stat care numai prieten nu ne este, dar si de unii tradatori politicieni romani, UDMR-ul doreste sa ajunga, din nou, la putere, asa cum a fost o perioada foarte mare de timp.
Domnule Prim ministru, domnilor presedinti ai partidelor din arcul guvernamental, argumentele dumneavoastra ca numai asa asigurati stabilitatea politica in Romania, sunt false.
Daca sustineti ca doriti stabilitate politica, va adresam urmatoarele intrebari la care asteptam raspuns:
- de ce nu ati respectat acordul incheiat in cadrul USL, acord pentru care majoritatea covarsitoare a romanilor si-a dat acceptul ?
- de ce nu ati acceptat solicitarile PNL care, in nici un caz, nu erau adresate impotriva intereselor nationale ?
- de ce acceptati conditiile injositoare pentru noi, ca romani, impuse de o grupare care nu are nici un drept legal de a participa la guvernarea tarii, intrucat este o grupare constituita pe criterii entice, nu pe criterii politice, conditii impuse de pe o pozitie de forta si de lipsa de respect fata de noi ca romani ?
- de ce doriti cu ardoare aducerea la guvernare a UDMR-lui atata timp cat aceasta grupare etnica nu a venit cu nici o propunere de dezvoltare economica a tarii, ci numai cu pretentii pentru satisfacerea intereselor proprii, care, in fond, urmaresc o separare de Romania ?
- cum ar reactiona guvernul american daca romanii din America ar solicita, prin analogie, toate contitiile puse de UDMR, pentru romanii care traiesc in America ?
- de ce in toate tarile Europei conditia esentiala pentru a trai si munci acolo este de a vorbi limba tarii respective, noi nu suntem in Europa, pentru noi nu sunt valabile aceste reglementari ?
Prin demersurile dumneavoastra veti starni un val de nemultumiri, nu numai ale romanilor din Transilvania, ci si ale tuturor romanilor. Chiar doriti cu ardoare sau inconstienta, amplificarea unui focar care ar putea duce la o situatie exploziva ce ar putea scapa de sub control si care ar putea pune in pericol integritatea tarii ?
Sustinerea in Parlamentul Romaniei a unor legi care vor crea discriminari intre cetatenii acestei tari – Legea Statutului minoritatilor nationale, Legea educatiei si invatamantului, s.a.,- va determina un vot negativ adresat intregii clase politice, atat la alegerile europarlamentare, cat si la cele prezidentiale dar, mai ales, la alegerile care ar urma in 2016, sau in alegeri anticipate. Atragem atentia ca gruparea iredentista din UDMR urmareste destrucurarea Romaniei si crearea Ungariei Mari, asa cum au declarat in nenumarate randuri reprezentantii lor.
Domnule prim ministru, va avertizam ca demersul dumneavoastra de a forma guvernul cu UDMR-ul va crea conditiile pentru destramarea tarii, si veti fi raspunzator in fata poporului roman pentru fapte de tradare nationala. O majoritate parlamentara se construieste prin sustinerea alegatorilor, nu prin aliante contra intereselor nationale, asa cum a procedat Basescu si vedem acum ca procedati si dumneavoastra !
Un grup de ofițeri în rezervă din garnizoana Bistrița în numele cărora semnează:
Col.(rz) Ciama Lucian
Col.(rz) Ciobotaru Stefan
Col.(rz) Magerusan Vasile
Col.(rz) Suciu Nicolae
Col.(rz) Pop Nicolae
Col.(rz) Filip Dorin
Col.(rz) Mariesan Mircea
Col.(rz) Cotu Vasile
Col.(rz) Cordovan Ioan
Col.(rz ) Talos Maftei.

Sursa: http://stareanatiunii.com/un-grup-de-ofiteri-avertizeaza-printr-o-scrisoare-deschisa.html



marți, 11 martie 2014

MApN ISI ARATA COLŢII INSPRE PENSIONARII SAI...


    Fragment din ,, Intampinarea,, depusa de catre MApN, in data de 21 02 2014, in Dosarul nr. 692/3/2014  :
“ Cu privire la susţinerile reclamantului în ceea ce priveşte încălcarea principiilor ocrotirii drepturilor dobândite şi încălcarea dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, înstanţa  nu se poate aprecia decât în sensul respingerii acestor aprecieri.
Învederăm instanţei că, aceste principii nu au fost avute în vedere la acordarea acestui tip de pensie, respectiv acordarea pensiei pe baza contribuţiilor private suplimentare ale reclamantului sau pe baza unei convenţii între angajator şi angajat cu privire la acordarea  unei compensări  pentru asumarea riscurilor profesionale.
Pensia de serviciu este un tip de pensie consacrat exclusiv de legile române, care nu este garantat de nici un principiu  comunitar şi nu se încadrează în nici unul din dintre tipurile de pensie recunoscute  de normele comunitare.
Asumarea funcţiei de cadru militar în Ministerul Apărării Naţionale, nu a fost determinată de prefigurarea unei compensaţii din partea statului constând în acordarea  pensiei de serviciu după retragerea din activitate, neputând reprezenta cauza exercitării funcţiei.
Cu totul alta ar fi fost situaţia dacă, la momentul accederii în profesie, angajatului i-ar fi fost prezentat prin contract, riscurile profesiei şi totodată în considerarea acestui risc, i-ar fi fost garantată o despăgubire viitoare din partea angajatorului sub forma unei prestaţii viitoare lunare , în urma deschiderii drepturilor de pensie. Numai aşa am putea discuta despre existenţa unui drept câştigat.
 Apreciem că, apariţia Legii nr.164/2001  privind pensiile militare de stat poate fi privită ca un act benevol din partea statului, de a-şi asuma anumite cheltuieli din bugetul propriu prin care să contribuie la majorarea drepturilor de pensie pentru anumite categorii profesionale alese după criterii proprii , fără însă a garanta perpetuarea acestui act al său pentru viitor.
 Pe cale de consecinţă, apreciem că în speţă  nu poate fi vorba de un drept câştigat în accepţiunea reclamantului ,ci mai degrabă de un drept acordat temporar de către stat în limita posibilităţilor sale economice.
În ceea ce priveşte nerespectarea principiului neretroactivităţii, suntem în măsură a aprecia că Legea nr. 119/2010 nu dispune pentru trecut şi nu intervine asupra drepturilor deja dobândite, pensiile încasate în temeiul vechii legi nefiind afectate, procesul de recalculare privind doar cuantumul pensiei de care va beneficia reclamantul pe viitor, deci prestaţiile viitoare, nefiindu-le afectate drepturile dobândite în baza unei legi.
Având în atenţie acest principiu, statul poate oricând, interveni, pentru viitor, cum a mai făcut-o de altfel şi în trecut, cu ocazia fiecărei recalculări, de care cu siguranţă a beneficiat şi reclamantul.
Prin urmare ,modificările privind cuantumul pensiei nu afectează dreptul  de proprietate,”bunul garantat”, fiind dreptul la pensie, nu cuantumul acesteia”.
Acest document este elaborat de Direcţia Pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică din M.Ap.N. , condusă de generalul bg. dr.Florin Maciu....,,
sursa-circula pe net
grad de credibilitate-99%
 Ca sa vezi ! Iar noi dadeam vina, in mod deosebit, pe politicieni....
Rusine, meapeneule ! Halal protectie faci fostilor tai angajati...