miercuri, 23 ianuarie 2013

91 de ani de la nasterea generalului GRIGORE BASTAN


Miercuri 23 ianuarie 2013, orele 11.oo , la CERCUL MILITAR NATIONAL, ,,Fundatia General Grigore Bastan,, organizeaza o importanta actiune de suflet ce vine sa cinsteasca memoria celui care si-a pus, pentru eternitate, pecetea pe ceea ce inseamna parasutismul, militar si sportiv, in Romania.

Evenimentul va avea la pupitru pe actualul Presedinte de Onoare al Fundatiei , inimoasa doamna Valentina BASTAN fiindu-i alaturi reprezentanti ai conducerii MApN precum si ai asociatiilor parasutistilor si sustinatori ai acestora.
Fara indoiala, reprezentanti ai Clubului Parasutistilor din Caracal, vor fi acolo pentru a-i prezenta onorul.


Generalul GRIGORE BASTAN s-a nascut in Basarabia, la data de 23.01.1922 in satul Coşcodeni, jud. Balti (actual raionul Singerei), intr-o familie cu 7 copii: Grigore, Tamara, Raisa, Eugenia, Anatol, Dumitru si Valentina. Fiind plecat la Tecuci la studii impreuna cu surorile sale Tamara si Raisa, Gres(cum ii ziceau fratii mai mici) n-a stiut nimic despre mama si fratii mai mici care au fost exilati in 1949 in Siberia. Soarta avea sa le suranda cu 15 ani mai tarziu, cand o ruda a facut tot posibilul ca scrisorile fratilor stabiliti deja in Romania, sa ajunga la mama Sofia, in adancurile Rusiei. Astfel mamei vaduve cu 7 copii i s-a oferit titlul de mama eroina si familia sa a fost eliberata de gulag-ul comunist.
A inceput parasutismul militar оn anul 1941 cu gradul de sergent. La insurectia naţionala din august 1944, a participat impreuna cu Batalionul de parasutisti la luptele grele date оn sectorul de Nord, Pipera, Baneasa, Tunari, Otopeni, impotriva trupelor hitleriste, pentru apararea capitalei, unde, prin fapte strălucite de arme s-au acoperit de glorie, fiind citat cu unitatea sa prin doua ordine de zi şi decorat cu cea mai inalta distinctie ce se putea acorda atunci gradului său: "Virtutea militara de razboi, clasa a II-a". Lui Bastan i se datoreaza si realizarea unui nou tip de parasuta si pentru ca nimeni nu avea incredere la acea vreme in valoare acesteia, el a sarit in brate cu propriul fiu, in varsta de 5 ani. Aceasta frumoasă realizare romaneasca, recunoscuta si brevetata cu brevetul de invenţii nr. 2458/41559/1960, a intrat în 1961 în dotarea armatei noastre. [Extras din "Vulturii cerului" de N. Pangica, p. 333-336].
In primavara lui 1957 a оncercat o noua experienta - care i-a reuşit - sarind dintr-un Junkers-52 calare pe o motocicleta de 500m3.
In august 1970 a sarit de la 10.000 de metrii cu cadere libera de 7000 de metrii - record national nedoborat inca, astfel doborand recordul naţional de 7.100 metri. I s-a oferit titlul de maestru emerit al sportului la parasutism.
G. Bastan a realizat in 1970 un complet de parasute care este astazi echipamentul oficial al Sistemului National de Aparare. Ca inventator al parasutelor BG-7M si BG-3M si detinator de record national de parasutare, generalul Grigore Bastan a intrat in istorie.
Despre cauzele acestui neasteptat capat de drum se cunosc putine. Este confirmat faptul ca decesul a avut loc la Ministerul Apararii in cabinetul generalului Coman. Peste orice alte detalii, s-a tras o perdea de fum, familia nu a avut acces la aceste informatii, iar ceremonia a fost preluata in intregime de Ministerul Apararii.
La 20 august 1996, in semn de omagiu cu prilejul implinirii a 26 de ani de la stabilirea recordului national, in municipiul Buzau a fost dezvelit bustul generalului Bastan Grigore, amplasat pe strada care ii poarta numele - lucrare a arhitectului Nicolae Doicu.
In anul 1998, consiliul local ii ofera generalului Grigore Bastan, in semn de omagiu, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Buzau. Fundatia “General Grigore Bastan” exista pentru a onora si a face cunoscuta viata unui Mare Roman.

Cu acest prilej, membrii CLUBULUI PARASUTISTILOR MILITARI DIN CARACAL transmit tuturor fostilor si actualilor ,,BASTANI,, , colaboratorilor acestora precum si membrilor familiilor lor, sanatate, incredere in viitor precum si indeplinirea celor mai intime ganduri inca nerostite !

Si, nu uitati-caracterele tari ies in evidenta in vremuri dificile ... 
Fie ca spiritul parasutistului sa nu dispara !


PS 1 Iata ce comenteaza ,,Doctoru ,, in legatura cu acesta :

Am avut o ruda care a facut parte din trupele de parasutisti inca de la infiintarea regimentului Baneasa-Otopeni. Imi povestea cum erau impartiti in patru categorii (pe care nu le voi enumera aici pentru ca denumirile lor ar putea sa para socante pentru unii) si cum erau parasutati in diverse tari (inclusiv Germania si Rusia) pentru a indeplini misiuni de lupta in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pentru ca erau restrictii la consumul de alcool (fiind trupe speciale, erau supravegheati permanent) isi luau cu ei cate o mica sticla de coniac pe care o terminau pe durata coborarii cu parasuta in timpul antrenamentelor. Am intrebat-o pe ruda mea, cu ani in urma, daca il stia pe generalul Bastan si mi-a spus ca isi aminteste de un tinerel cu numele acesta, destul de neconformist si rebel, care ar fi organizat o mica opozitie armata intr-o padure de langa Bucuresti la intrarea rusilor in tara. Nu stiu daca ce mi-a spus este adevarat, sau daca isi mai amintea corect. 


Am facut armata la unitatea de parasutisti de la Buzau in 1983-1984 si legenda generalului Bastan era foarte vie atunci. Ni se povestea cum el avea obiceiul sa "atace" unitati militare din tara si sa le ia drapelul (simbolic) pentru a le dovedi ca nu sunt suficient de pregatiti pentru a se apara; au fost, se spunea, cateva unitati militare care au fost desfiintate ca urmare a incursiunilor trupelor de parasutisti comandate de gen. Bastan. Ni se mai spunea ca avea obiceiul sa dea alarma, punea mana la intamplare pe harta tarii si spunea: Trupele se parasuteaza aici! La aterizare luau prin surprindere o unitate militara din apropiere, dupa cere chefuiau o noapte intreaga (aparent, gaseau mancare din belsug pe vremea aceea). Altadata a promis unui militar ca ii va da permisie de Anul Nou daca ii aduce covorul de la intrarea in primaria orasului Buzau; ceea ce s-ar fi si intamplat.

PS 2 Realizarile LUI sunt evocate si in recenta carte a Gl Bg. (rz.) Dumitru Miu "BATALIONUL 404 CERCETARE - ISTORIA UNOR INVINGATORI

17 comentarii:

  1. Stimate MANASIA PARAblue,
    Lămurește-o te rog pe D-na presedinte cun ce se mănâncă BEGHEUȚĂ, căci nu mi-a răspuns la apelul umanitar, grafic și textual, de a-l reabilita!!
    Oricum BEGHEUȚĂ veghează !! Acum el remarcă acest EVENIMENT DEOSEBIT azi 23 ianuarie miercuri de sf.Agatanghel ... "miercuri 21 ianuarie 2913"!! Begheuță îl declară un PROMO al d-nei VALENTINA pentru VALENTINIZAREA ROMANIEI ÎNCEPÂND CU PARAȘUTIȘTII ... (mă refer la serbarea sf.valentin) ... Apropo, când a plecat dintre noi colegul meu de LM MARE ȘI SFÂNT (că azi e și de fete)??? Ori e plecat sub acoperire cu romtehnicus pentru avioane invizibile ( că la noi azi nu prea se mai văd ... piloți de jet)
    Clocește BG-UTZĂ și o epigramă precum și o caricatură ... dar nu știe dacă cea surprinzător promovată-n prezidiu ... e blondă !!

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.De care 2913 vorbitzi ?! Cultura de Dridu v-a luat ...vederile ?!
    2. Voi incerca sa am o discutie tovaraseasca cu doamna VB daca voi intelege mai exact care sunt solicitarile dvs !Apropo, de ce lipsiti de la simpozion ?!
    3. Colegul Dvs de LM se pare ca a priceput ca, in acest caz e vorba de ceva mai multa morala si , probabil, e in cautarea necesarului !
    O zi grozava !

    RăspundețiȘtergere
  3. RECTANGULAR poate confirma ... era afișat " miercuri 21 ianuarie 2913 " ... NU RECUNOȘTI CĂ AI FOST BEUT LA TAKSTATURĂ ... dar mai e un MARTOR = GOOGLE !!
    ORȘKÎT te apreciez MANAKcia ...
    lui MARIUS BAȘTAN i-am fost ȘEF DE CLASĂ ... am ONOAREA de a reaminti INCLUSIV colegului său de BANCĂ ... actual col.dr. VALERIU PRICINĂ că EU ziceam:
    VSTANTE ... SMIRNA ... TAVARIȘCI PREPADAVATELI VASMOI CLAS CE GATOV CUR OCU ... DACLADÂVAET ... PASTELINICU ...
    Așadar ...
    MANAparaCIA ... TAKE YOUR TIME !
    STOPS

    RăspundețiȘtergere
  4. BINE BINE BINE! ... vorba mucalitului răposat colonel OȚELEANU (ADEVĂRATUL COMANDANT PȘT. din LEAGĂNUL PARAȘUTIȘTILOR ROMÂNI, nu poliTRUȚULESCII ... polisportivi ... pe care-i SUGE rezi) Scuze ManaParaCia virgulă eu am memorie !

    RăspundețiȘtergere
  5. Conform promisiunii, o epigramă de la
    BG-uță, cu onor D-NEI VALY

    Oare chiar are vreun temei
    Armata asta cu femei ?
    Nu-i prost demersul Dumneaei
    Curând e ... VALENTINES DEI !

    (practic este mai sus un HONKADORI - adică plagiat permis, la : "că noi am mai avut armată
    dar nu atât de regulată"
    ... care nu-mi aparține ...)

    RăspundețiȘtergere
  6. acum citez ce scrie mai sus MIERCURI 21 .... IANUARIE !!
    CHIAR NIMENI NU VEDE ?!
    AZI E 23 ...
    CHESTIA CU 2913 e reparată ... dar GOOGLE ///
    STOPS

    RăspundețiȘtergere
  7. Maestre, care miercuri 21 ?! Se poate ? Chiar credeti ca de dragul civilizatiei de Dridu vi se trec toate cu vederea ?!
    Unde esti tu Begeuta ,,sa-l faci,, pe cel care...te-a facut ?!
    PS Nu stiam ca l-ati avut subsef de clasa pe MB ! Daca aveam habar, va semnalam ca nu prea semanati ca colegi (!) de clasa, atat de arogant era...
    paka, gaspadin palkovnic !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu-mi stă-n cartier să fiu polemik, mai ales cu tine, căruia i-am fost instructor ... LA PRIMELE LANSĂRI ... adică ț-am cam dat cu șutu-n SPAȚIU ... (după ce te uitai perplexat la fâlfâirea cordului lui Cioabă !!)
    Dar nu fi ARO ... VRAU SĂ ZÎK ... aroGANT ! RECTANGULAR MI-A CONFIRMAT BEȚIA TA ... ÎN TIMP 2913 - 2013 și 21- 23 GREȘALĂ DUBLĂ DE TAKstaturĂ !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este mai tanar ca noi si are tot dreptul sa spere ca va atinge data invocata de tine STOPS.

      Ștergere
    2. rautaciosilor !!! nu mai stiti de gluma...cu toata consideratia, un optimist !

      Ștergere
  9. Dar dacă-și revine Mariusică,
    Miss Valentina rămâne mică;
    Să vezi c-o-ncurcă și Manasia,
    În loc de beretă ... pălăria !

    RăspundețiȘtergere
  10. " incursiunile trupelor de parașutiști comandate de gen. Baștan "
    ... fura drapele ... desființa unități militare ...
    Domnule MANA para sia ..., mai mult MANĂ decât PARA, deveniți o MANĂ vreau să zic pentru prestigiul TRUPELOR DE PARAȘUTIȘTI. Cum de permiteți asemenea aberații ?! Ori aderați la opinia emanată de unii cu "DOTORAT" că baștanii au fost uneltele dure ale POLIȚIEI POLITICE ?! Cum să pună degetul pe hartă și să-și parașuteze copiii aiurea-n nuștiucare zonă de operații ... De ce nu s-a aruncat cu zmeii săi prin moldova sovetică dacă zici că știa bine situația locală ... în calitate de băștinos!
    Scumpule ... dacă vrei să NU încetez "sponsorizarea" la acest sait,
    TE ROG URGENT ADU ARGUMENTE CONTRA ACESTUI SUBTIL INAMIC AL PARAȘUTIȘTILOR MILITARI ROMÂNI zis DOCTORU (?) !!

    RăspundețiȘtergere
  11. ,,...Ori aderați la opinia... că baștanii au fost uneltele dure ale POLIȚIEI POLITICE ?!,,

    ...De la un timp, pentru mine, ati inceput sa deveniti complicat, maestre !
    Voi cauta forme si metode sa arat ca, in continuare, sunt un admirator al Dvs. Sper sa nu-mi fie greu, avand ,,in spate o relatie,, cu Dvs la care am tinut enorm !

    Sa fiti sanatos si inspirat !

    RăspundețiȘtergere
  12. TANK YOU TANK U ...
    (adică sunt încântat că nu intri cu BOCANCII în intervenția mea democratică ... ci intri cu ȘENILE DE TANC ... TANK U AGAIN !)
    sTOPs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intentia mea a fost sa intru...cu parasuta ! Ar fi fost asa, ca o adiere, dar tot ,,interventie,, ar fi fost !

      Ștergere
  13. Pe cand un duel al epigramistilor parasutisti ,la cabana Diham,la un vin fiert cu trei boabe de piper,as veni si eu.

    RăspundețiȘtergere