duminică, 29 septembrie 2013

Presedintele C.S.A.T. mobilizeaza rezervistii cu pensii diminuate sau pe Turcescu, Ontanu si Kövesi?



Un fel de Patton al Rezervei Armatei,
dar si mai si - avand o stea in plus
Informatia din Ziua Veche este demna pe de o parte - de toata atentia, pe de alta parte - de toata coma! În cursul exercițiului, rezervistii aflați în planurile de mobilizare au fost chemați la unitățile militare, pe durata a două-trei ore, în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire si a actualizării datelor de evidență militară, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Dupa ani de zile in care Armata a fost batjocorita, patria are din nou nevoie de ea? In baza Legii nr. 53/2011 care a completat statutul cadrelor militare (Legea nr. 80/1995), limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 55 de ani pentru clasa I, 60 de ani pentru clasa a II-a şi 63 de ani pentru clasa a III-a. Este evident ca toti cei cu varsta peste 63 de ani, avand titulatura in retragere nu mai pot face obiectulul vreunei mobilizari. Aviz pentru cei din conducerea ANCMRR care pe timpul exercitiului, mai pot sustine o noua diminuare a pensiilor rezervistilor din planurile de mobilizare, asa cum au sustinut si pana acum! 


Comandamentul Diviziei 1 UNPR. Cei mai multi sunt in 
retragere, neavand atributii  la mobilizare. Au sustinut in 
schimb Legea nr. 241 din  2013 concretizata in  "inghetarea"
pensiilor celor din Rezerva Operationala 
Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război. Art. 23. – (3) Pentru asigurarea resurselor umane pe timpul stării de mobilizare sau al stării de război se constituie şi se instruieşte, pe timp de pace, rezerva de mobilizare, care cuprinde rezerva operaţională şi rezerva generală, aşa cum sunt reglementate în Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Rezerviştii cuprinşi în rezerva de mobilizare participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la solicitarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. 

Legea nr. 446/2006 Art. 15 (1) In functie de modul de utilizare, resursele umane din rezerva fac parte 



a) rezerva operationala; 
b) rezerva generala. 


(2) Rezerva operationala cuprinde rezervistii din planurile de mobilizare ale institutiilor cu atributii in domeniul apararii si este formata din: 
Comandantul Trupelor de Asalt Ideologic din Rezerva Armatei
a) rezervisti voluntari care consimt, pe baza de contract, sa incadreze functii in statele de razboi ale unitatilor; 
b) rezervistii care au indeplinit serviciul militar activ in ultimii 5 ani. 
(4) Rezerva generala cuprinde cetatenii incorporabili si rezervistii care nu fac parte din rezerva operationala si pot fi incorporati, concentrati, respectiv mobilizati, pentru instructie si completarea fortelor destinate apararii pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi.

Puse una peste alta este suficient de clar ca in rezerva operationala (cei efectiv mobilizati) intra in primul rand rezervistii din clasa I, deci cu varsta sub 55 de ani. Prin urmare, sunt mobilizati predominat exact cei cu pensii diminuate, mai nou - "inghetate"! In rezerva generala intra rezervistii cu varsta intre 55-60 si in ultima instanta, rezervistii cu varsta intre 60-63 de ani. Ultimele 2 clase constituie baza de selectie pentru inlocuirea la nevoie a celor din rezerva operationala. In realitate, orice inlocuire dupa varsta de 55 de ani este si absurda si improbabila. Daca se ajunge la astfel de situatie, razboiul ar fi deja terminat! Pe de alta parte, Legea nr. 53/2011 are ca efecte clare subminarea sigurantei nationale. Este nascuta din condei doar pt. a  inlocui efectele dezastruoase ale desfiintarii pensiilor militare pentru sistemul de aparare. 

Si ei au sustinut Legea nr. 241 din  2013 concretizata
in  "inghetarea" pensiilor celor din Rezerva Operationala 
Si asa, dupa ani de zile, schimbarea legislatiei scoate la iveala faptul ca Romania se bazeaza pe o rezerva militara operationala formata din rezervisti carora le-a desfiintat pensiile militare, carora le-a diminuat si noile pensiile si de care in general statul si-a batut joc dupa bunul plac al politicienilor! Rezervisti la care statul apeleaza dupa ce i-a supus unui genocid continuu, mobilizandu-i sa-i apere tocmai pe cei care si-au batut joc de ei? 

Aici, cei cu pensiile diminuate spunem STOP! Suntem pensionari unitari, nu? Daca suntem pensionari unitari, de ce mai suntem mobilizati? De ce nu sunt mobilizati si croitorii in meseria lor si cei din familia lui Basescu, Oprea, Boc, Ponta sau Antonescu - in profesia lor, bineinteles? Nu au declarat cei in cauza ca trebuie sa fim toti pensionari "unitari"? Ori stam toti acasa la TV fiind toti pensionarii "unitari", ori suntem mobilizati toti, toti fiind pensionari "unitari"! Pana le rezolvarea acestei situatii de discriminare evidente in ceea ce priveste pensionarii "unitari", cei din armata cu pensiile diminuate ne bazam in mod integral pe patriotismul celor de mai jos! 
Mandria Rezervei Armatei Romane! La mobilizare, ne bazam pe ei!
Morala! Nu pot sa am. Fiind vorba de rezervisti din planul de mobilizare, activitatea nu este intamplatoare. Un exercitiu de mobilizare este intotdeauna parte a unui scenariu de actiune mult mai complex. In lipsa unor informatii oficiale, scenariul pare sa aiba legatura cu evenimente prognozate a se intampla in zona asa-zisului Tinut Secuiesc. Am locuit si eu acolo! Am iesit din casa in data de 16 Decembrie 1989 si am mai intrat in casa in data de 31 Martie 1990. Casa fiind in Tinutul Secuiesc! Pe timpul numitei Revolutii, au fost asasinati efectiv colegi din M.A.I. De catre "revolutionari", bineinteles! Fiind toti romani, intre noi nu existau orgolii inter-ministere sau inter-arme, eram niste minoritari care ne descurcam cu puteam in serviciul Romaniei si tineam aproape unii de altii. Propaganda condamna armata pentru crime, dar pe asasinii militarilor cine ii condamna? Eu am aflat ulterior ca Revolutia se incheiase in Romania in 26 Decembrie 1989, in timp ce noi - cei din Tinutul Secuiesc ne aflam "in prelungiri". In Tinutul Secuiesc "Revolutia" s-a incheiat abia dupa evenimentele de la Tg. Mures din martie 1990. Si nici macar atunci, am participat la stabilizarea regiunii inca multe luni dupa acele evenimente. Alaturi de tanchistii din Fagaras, de B. 404 Cc. Div. Buzau, de Cercetarea Armatei din Bucuresti, de parasutisti. Numai noi stim cum am asigurat stabilitatea Romaniei! In acea perioada post-revolutie necunoscuta multor romani, ne-am evacuat familiile - adica ne-am trimis sotiile si copiii in afara zonei. Cand m-am intors din misiunea legata de evenimentele legate de Tg. Mures, aveam desenata o cruce neagra pe usa locuintei. Nu mai conteaza gamba "crestata" in ostilitati, poate doar faptul ca am purtat pantalon cusut pana la primirea noului echipament. Recompensa statului roman? Fara drept de pensie militara, nesimtit si altele! Mai nou - pensie "inghetata", adica tot diminuata! De ce? Din cauza ca in loc sa muncesc si sa contribui cu ora ca toti "oamenii muncii", eu lucram cu luna pe aceeasi salarizare si contributie pentru bunastarea ideologica a "fratilor" romani care mi-au desfiintat pensia militara? Nu sunt nationalist si nici nu pot fi! Ma irita doar faptul ca "ideologii" nostri se prefac ca apara interesele romanilor din Tinutul Secuiesc, dar de la sute de kilometri distanta de zona in cauza! In loc sa observe cum "fratii" romani de pe Dambovita si-au redus la tacere propriii militari si de care acum au nevoie! Atunci care sunt mai mari "asasini"? Etnicii din Tinutul Secuiesc sau chiar romanii nostri de pe Dambovita care si-au decimat propriii militari? In Tinutul Secuiesc exista stabiliti si militari rezervisti romani! Putini, dar exista. In general au pensii diminuate si sotii somere. Iar cei in activitate sunt la fel de izolati in slujba patriei! Asa, si?

Nota: In Legea nr. 80/1995 in forma sa initiala, art. 92 - acum abrogat prin Legea nr. 53/2011, conferea eficienta sistemului militar, impunand limite de varsta intr-un anumit grad, atat in activitate, cat si in rezerva. Ca urmare a desfiintarii pensiilor militare care conferea o fluiditate sistemului militar (permitea inlocuirea cand intervenea ineficienta in functiile operationale datorita varstei), acel articol a fost abrogat. Rezultatul: ofiteri, subofiteri si maistri militari care "imbatranesc" pe functii operationale, singura varianta a acestora fiind sa astepte varsta de 60 de ani sa se poate pensiona. In practica, imaginea militarilor romani incepe sa se asemene din ce in ce mai mult cu a Lt. Columbo. E ceva sa iesi la pensie sublocotenent la 60 de ani, proaspat intors din teatrul de operatii, iar a 2-a zi sa intre si in rezerva armatei si sa mai fie si mobilizat pana la 63 de ani! 

4 comentarii:

  1. Nu este vorba neaparat despre a raspunde sau nu la o actiune, ci despre paradoxul situatiei prin care statul la astfel de actiuni se bazeaza exact pe cei in care a lovit. Este si o lipsa de realism! Teoretic e posibil orice, dar in practica e de anticipat ca un rezervist lovit de stat nu va mai apara niciodata din convingere un astfel de stat. Eventual va simula ca isi indeplineste niste indatoriri si gata! Ori in armata, stim prea bine ca ceea ce nu faci din convingere, nu iese bine! E un raspuns natural adresat politicienilor care doar au simulat ca repara niste abuzuri ale statului. Pe cine sa aperi? Tot pe cei care au lovit in noi? Ceea ce s-a intamplat este ca si cum un rege si-ar decima garzile, iar apoi cheama tot garzile sa il scoata din impas.

    RăspundețiȘtergere
  2. R-ule, iti dau dreptate. Realitatile subliniate de tine sunt fara echivocDin pacate...
    Numai ca imi doresc sa fiu in continuare naiv si sa sper ca rezervistii ( vorbind doar de cadrele militare disponibilizate, printre cele mai afectate de poitica damboviteana) vor rezona la interesul tarii, de va fi nevoie. Evident, este vorba de acel interes efect al unui pericol iminent asupra tarii si populatiei .

    RăspundețiȘtergere
  3. @manasia29 septembrie 2013, 16:14 :
    Spuneti ca : "Numai ca imi doresc sa fiu in continuare naiv si sa sper ca rezervistii ... vor rezona la interesul tarii, "
    Aveti dreptate ... asa ar trebui sa fie !

    Dar nu trebuie uitat ca tara (despre al carei interes vorbit) este si "conducaretii" care sint in fruntea ei in ultimul timp , precum si foarte numerosii "poporeni" care isi prezinta ideile (convingerile) despre noi in toate mijloacele mass-media ... Idei (convingeri) care ne prezinta ca fiind cei mai indicati de a fi aruncati la cosul de gunoi ...
    S-atunci sa nu-i dam dreptate unui coleg (de gaşcă da diponibilizati) de-ai mei ??? Spunea el : "Nu mai aveti nevoie de noi ? Bine ! Cind (daca) ma veti chema , ma voi urca in primul autocar de Istanbul ... si duce-m-oi ! " ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mos alecu30 septembrie 2013, 18:16

      Fara indoiala ca in plan teoretic camaradul nostru are dreptate. De fapt are MARE DREPTATE!
      Numai ca , atunci and vorbim despre pericol la adresa tarii se trezesc resorturi in noi toti (cel putin militarii)de alt tip , care mobilizeaza. Drept urmare, dati-mi voie , totusi, macar sa fiu dezamagit daca lucrurile ar sta asa si in plan practic atunci cand vorbim despre fosti militari!.

      Ștergere