marți, 27 septembrie 2011

Decizii ale CAST adoptate în şedinţa din 26 septembrie 2011

În urma desfăşurării şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de luni, 26 septembrie a.c. s-au aprobat şi analizat următoarele decizii şi hotărâri:

- s-a hotărât retragerea celor 178 de jandarmi şi poliţişti români din Kosovo, odată cu terminarea turului de serviciu, programată pentru luna decembrie a.c.. Detaliile acţiunii de retragere vor fi stabilite în coordonare cu partenerii europeni;

- s-a aprobat concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin transferul de personal şi responsabilităţi în coordonarea administraţiei locale. În acest context, Guvernul României va adopta legislaţia necesară pentru transferul de responsabilităţi în domeniile ordinii publice şi circulaţiei rutiere de la Poliţia Naţională către Poliţia Locală pentru a creşte astfel eficienţa acţiunilor de pe teren;

- s-a aprobat semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru amendarea acordului între Guvernul României şi Guvernul S.U.A referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat încheiat la Washington la 21.06.1995;

- s-a avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru privatizarea a peste 50% din acţiunile companiei, cu obligaţia respectării de către companie a nevoilor de transport în situaţii de urgenţă, precum şi a celor care derivă din angajamentele României în cadrul NATO şi în cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii;

- s-a abrogat hotărârea Consiliului din data 21.01.2010, privind reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

- s-a dezbătut si avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

CSAT a mai avut pe ordinea de zi raportul privind activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în perioada iunie – august 2011. Membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional la nivelul porturilor maritime, în perioada martie – august 2011. Activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute de către structurile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional la nivelul porturilor maritime au vizat activităţi de cercetare şi urmărire penală desfăşurate în 2 dosare penale, prinderea în flagrant a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu produse accizabile, precum şi realizarea analizelor de risc asupra containerelor ce intră în ţară prin porturile Constanţa şi Constanţa – Sud.

La finalul şedinţei CSAT, preşedintele României, Traian Băsescu, a accentuat importanţa deschiderii şi atragerii de către Guvern de investiţii în scopul creării de locuri de muncă.

La şedinţă au participat primul-ministru al României, Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton; ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu; ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior; şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan. La şedinţă au mai participat, în calitate de invitaţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ioan Dascălu.

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei României

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu