sâmbătă, 17 septembrie 2011

Militari de exceptie sau exceptii de militari?

Radu Duda a fost avansat in patru ani de patru ori, de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de colonel activ. Un ofiter obisnuit obtine un grad pe cincinal.
Anul si gradul: astfel poate fi caracterizata cariera militara a lui Duda, formata dintr-o serie de avansari la foc automat, urmata de o intempestiva activare, la cererea “exceptionalului”.
Ascensiunea militara a lui Duda, actor de profesie, a inceput in 2002 cand a fost avansat de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de capitan in rezerva.
In sfirsit, in vara anului 2005 este din nou avansat: a primit gradul de colonel, dar totodata a fost trecut si in rindul cadrelor active. Asta in timp ce militari de cariera au fost trecuti in rezervă.

Tot la exceptional, Gabriel Oprea, fost fruntas PSD, a trecut de la gradul de maior la cel de general de brigada in doi ani - taman cei in care era prefectul Capitalei. In 1993, Oprea a trecut in rezerva cu gradul de maior. A redevenit activ in 2000, direct colonel. In 2001, deja a fost avansat general de catre presedintele Ion Iliescu.

Iar Ioan Sarbu, fostul director al Spitalului Militar Central, a urcat, in opt ani, de la plutonier-major la general de brigada. In 1990 era plutonier-major, grad la care a ramas pina in 1996, cind a absolvit Facultatea de Stomatologie. Din 1996 si pina in 2005, a avansat sapte grade la exceptional, pina la cel de general.

Trei personalitati cu care Armata se poate mandri, deoarece au dat dovada de “eroism si curaj”

Iata ce spune legea in legatura cu acest mod de avansare: „Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate si in rezerva care, in executarea misiunilor sau in alte situatii, savirsesc fapte de eroism si acte exemplare de curaj pot fi inaintati in gradul urmator, in mod exceptional, atit in timp de pace, cit si in timp de razboi“. Aprecierea faptelor de eroism si de curaj nu este prevazuta expres in lege, ci este lasata la latitudinea Statului Major General.

Daca in fruntea Oştirii s-ar fi aflat persoane cu coloană vertebrală nu s-ar fi ajuns de “râsul curcilor.”
Avea dreptate generalul Speidel cand afirma ca “militarii români sunt foarte buni luptători dacă au comandanţi capabili”.

sursa : ELECTRONUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu