marți, 27 septembrie 2011

Reprezentanţii ONG-urilor sunt nemulţumiţi şi de eliminarea articolului care garanta libertatea mitingurilor.

Proiectul de lege, propus de MAI pentru dezbatere publică, conţine un articol care interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în imediata apropiere a obiectivelor asigurate cu pază militară. În această categorie întră , de exemplu, Guvernul, Parlamentul sau prefecturile, potrivit reprezentanţilor Jandarmerieiei. Legea în vigoare (60/1991) face referire doar la "obiectivele militare".

Diferenţa a fost comentată, în cadrul unei dezbateri pe marginea noii legi, organizate, ieri, la Palatul Parlamentului. APADOR-CH, reprezentată de Nicoleta Andreescu , contestă respectiva prevedere "Majoritatea sediilor instituţiilor publice sunt păzite de jandarmi, ceea ce înseamnă că orice adunare publică este interzisă în imediata lor aproiere". "Dacă vreau să manifest împotriva unei măsuri a Gvernului, vreau să o fac în aporpierea Guvernului " , a afirmat Răzvan Martin reprezentantul Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Involuţii faţă de legea din 1991

O altă dispută a vizat renunţarea la articolul prin care era garantată libertatea cetăţenilor de a organiza mitinguri. Reprezentanţii Jandarmeriei au replicat că o asemenea prevedere există în Constituţia României. "Constituţia garantează libertatea de întrunire , dar legea trebuie să transpună acest principiu, nu să-l amputeze", afirmă, însă, reprezentanţii APADOR- CH. Un alt articol supus criticilor a fost cel care interzice manifestanţilor să scandeze cuvinte vulgare "care produc indignarea cetăţenilor".

O altă nemulţumire a fost provocată de mărirea de la 3 la 5 zile termenului anterior mitingului în care actele trebuie depuse la comisia care aprobă manifestaţiile . "Dacă noi vrem să protestăm în legătură cu un anumit eveniment, vrem să o facem atât timp cât este pe agenda publică", a explicat Răzvan Martin, reprezentnatul Active Watch.

"Este o lege care vrea să prevină o presupusă apocalipsă socială, e făcută cu rea intenţie, o adevărată provocare", a concluzionat, Costi Rogozanu, reperzentantul Criticatac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu