Declaraţia aparţine generalului Vladimir Dvorkin, fost oficial în Ministerul rus al Apărării, citat de publicaţia „Sofia Echo". Rusia ar face această ofertă Washingtonului doar în condiţiile în care Moscova şi Washingtonul bat palma pentru un parteneriat strategic în apărarea antirachetă, a subliniat generalul. „ Rusia ar putea propune Statelor Unite ca rachete S-300 să fie desfăşurate în România şi Bulgaria", a declarat Dvorkin.
El susţine că, treptat, aceste sisteme de rachete vor fi înlocuite cu modele mai noi S-400 şi S-500. Generalul i-a asigurat pe ziariştii de la „Sofia Echo" că sistemul rus antirachetă este mai performant decât cel american de tip THAAD şi Patriot MIM-104. Sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), nu are încărcătură, ci se bazează pe energia degajată la impact.
El este conceput pentru a distruge rachete cu rază scurtă şi medie, precum cele de tip Scud ale Siriei, dar are o capacitate limitată de a neutraliza rachetele balistice intercontinentale.
Rachete cu rază lungă de acţiune
În schimb, rachetele ruseşti S-300 cu rază lungă de acţiune sunt făcute special pentru a distruge rachetele aeriene şi de croazieră. Fabricate de compania de stat rusă Almaz, rachetele S-300 au radare care pot depista simultan peste o sută de ţinte şi pot lansa douăsprezece rachete interceptoare odată. Potrivit „Sofia Echo", armata bulgară are mai multe rachete S-300 în uz.
Anunţul României că acceptă să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă a iritat Rusia. Cele 24 de rachete interceptoare cu bază terestră de tip SM-3 vor fi amplasate abia în 2015, în faza a doua a programului defensiv al Statelor Unite.
sursa :Magda Crişan/Adevarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu