joi, 10 iunie 2010

Proiectul legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar

LEGE

privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I (1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, se diminuează cu 25%.

(2) În situaţia în care, din aplicarea prevederilor alin.(1), rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

Art. II (1) Se reduc cu 25% următoarele drepturi de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora:

a) Cuantumul drepturilor reprezentând salarizarea în valută şi alte drepturi în valută şi in lei ale personalului trimis in misiune permanenta si respectiv temporara in strainatate, prevazute in Anexa nr. V/3 la Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice si in Hotararea Guvernului nr. 837/1995 republicată, cu privire la criteriile de salarizare în valută şi celelalte drepturi în valută şi în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, respectiv Hotărârea Guvernului nr.518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

b) Drepturile prevazute la art. 104 alin. (3) si art. 107 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic;

c) Cuantumul drepturilor specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, prevazute in Anexa nr. IV/2 la Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pct. 3 alin. (1) si (2), 4 alin. (1), 6, 8, 10, 11,12;

d) Cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament;

e) Compensaţia lunară pentru chirie.

(2) Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare la data publicării prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, bugetele locale sau, după caz, bugetele fondurilor speciale se reduce cu 25%.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a) – d) din Legea nr.42 din 2004 privind participarea forţelor armate la misuni în afara teritoriului statului român.

Art. III (1) Prevederile art. I şi II din prezenta lege se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

(2) Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul prevăzut la alin. (1), precum şi pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. IV Prevederile art. I - III se aplică începând cu drepturile lunii iunie.

Art.V – Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilit în condiţiile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflat în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi sau care se stabileşte sau se repune în plată după suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj în funcţie de cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilită potrivit legii, se diminuează cu 15%.

Art. VI (1) Drepturile banesti prevazute de art.72, art.731, art.74 şi art.75 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi, se diminuează cu 15%.

(2) Conventiile încheiate in vederea acordarii subventiei prevăzute la art.78 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi isi produc efectele juridice până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.

Art. VII – (1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, în cuprinsul actelor normative în vigoare, sintagma „pensie socială minimă garantată” se înlocuieşte cu sintagma „indemnizaţie socială pentru pensionari”.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzută la alin. (1) se stabileşte anual, prin legile bugetare, şi poate fi modificat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.

Art. VIII - Articolul 27 din Legea nr.11/2010 a bugetului de stat pe anul 2010 se abrogă.

Art. IX - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010.

Art. X – (1) Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15%.

(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.

Art. XI –Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă.

Art. XII (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică.

(2) Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.

Art. XIII Începând cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul drepturilor băneşti, acordate sau, dupa caz, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la art.XVII alin.(1), lit.c) - g), cu exceptia indemnizatiei de somaj diminuate potrivit art.V, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi sau care se repun în plată după suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior aceleiasi date, se diminuează cu 15%.

Art. XIV (1) Cuantumul indemnizaţiilor acordate în temeiul art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care se află în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, începând cu drepturile lunii iunie 2010, se diminuează cu 15%. Dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei.

(2) Pentru naşterile survenite până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi pentru căsătoriile încheiate până la această dată, drepturile se stabilesc în condiţiile actelor normative prevăzute la art. XVII lit. h), j) şi k) şi se solicită la plată până cel târziu la data de 31 august 2010.

Art. XV (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi se reduc cu 25% următoarele tipuri de drepturi:

a) cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical;

b) indemnizaţia lunară, prevăzută la art. 12 alin. (1) din Legea nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare;

c) cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Art. XVI (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se reduc cu 15% următoarele drepturi:

a) cuantumul sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România;

b) ajutorul lunar pentru soţul supraviţuitor, acordată în temeiul Legea nr.578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor pensionar, cu modificările şi completările ulterioare

c) indemnizaţia prevăzută de Legea nr.118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit¸

d) indemnizaţiile prevăzute de Legea nr. 341/2004 Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.XVII - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, se abrogă:

a) art.5 alin. (1) lit. k) din Legea nr.341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările şi completările ulterioare;

b) art. 78 şi art.79 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;

c) art.12 si 13 din Ordonanţa Guvernului nr.7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificarile ulterioare;

d) art.12 lit.a), b) si d), art.121 si art.122 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.95/2002 privind industria de apărare, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) art.2 alin.(1) si (2) din Legea nr.174/2006 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii pădurilor către foştii proprietari, cu modificarile ulterioare;

f) art.7 lit.a) si c) si art.8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;

g) art.7 lit.a) si c) si art.8 din Ordonanţa Guvernului nr.9/2010 privind măsuri pentru diminuarea consecinţelor restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar.

h) Legea nr.482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1028 din 27 decembrie 2006;

i) Ordonanţa Guvernului nr.5/2010 pentru modificarea art. III alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 3/2007 privind unele măsuri financiar-fiscale din domeniul protecţiei sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 29 ianuarie 2010;

j) Legea nr.396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892 din 2 noiembrie 2006;

k) Art.25 şi art. 26 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Documentele pentru transport acordate, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în temeiul actului normativ prevăzut la alin. (1) lit. a) nu se mai utilizează.

(3)Persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la alin.(1), lit.c)-g) ale caror drepturi de protectie sociala acordate sau, dupa caz, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, au fost stabilite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, si se afla in plata sau se repun in plata dupa suspendare ulterior acestei date, beneficiaza de aceste drepturi in conditiile prevazute de respectivele acte normative, astfel cum se aflau in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, diminuate conform art. XIII.

Art. XXI – (1) Prevederilor art. I –III, V, VI (1), VII (3) şi (4), IX, X, XII, XIII (2), XIV (1) şi (2),, XV şi XVI se aplică până la 31 decembrie 2010.

(2) Începând cu 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţile Legii cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi a bugetului general consolidat.

Un comentariu: