joi, 9 februarie 2012

Operaţiunea “epoleţi pentru partid,,



UNPR a declanşat operaţiunea de racolare a militarilor în rezervă • Preşedintele Asociaţiei Militare a Cadrelor în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, generalul Mihai Iliescu, îi aduce elogii ministrului Gabriel Oprea şi numeşte UNPR-ul „partid de suflet” • Iliescu le-a cerut militarilor să dezerteze din organizaţie în favoarea partidului lui Oprea • Militarii din asociaţie s-au revoltat şi i-au recomandat generalului Iliescu să plece • Sindicatul militarilor a primit ofertă de afiliere la UNPR • Colonelul Mircea Dogaru a zis pas



Generalul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale şi preşedintele executiv al UNPR, încearcă să pună mâna pe filialele Asociaţiei Militare a Cadrelor în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”. Totul se face chiar prin intermediul preşedintelui acestei Asociaţii, generalul dr. Mihai Iliescu. Cel care le-a propus mai multor organizaţii teritoriale să se alăture UNPR, în cadrul platformei Uniunea Social Progresistă, lansată de partidul lui Oprea.

Preşedintele Asociaţiei Militare a Cadrelor în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, generalul Mihai Iliescu, i-a trimis o scrisoare lui Gabriel Oprea, cerdu-i sprijinul în ceea ce priveşte pensiile militarilor trecuţi în rezervă înainte de termen. În aceeaşi scrisoare, generalul Iliescu lansează un atac la adresa Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi în retragere, condus de colonelul Mircea Dogaru şi aflat în conflict deschis cu Gabriel Oprea. Despre această organizaţie, generalul Iliescu afirmă că are o „influenţă nefastă” şi că desfăşoară o activitate contrar „specificităţii onoarei şi demnităţii militare”.

Generalul Iliescu îi aduce apoi un elogiu lui Gabriel Oprea şi formaţiunii acestuia, afirmând că UNPR trebuie să devină „partidul de suflet al nostru”. „Dorim ca acest PARTID să devină partidul de suflet al nostru, partid care ne-a păstrat rangul şi onoarea noastră ca militari ai rezervei armatei române, partid care are în compunerea sa generali şi ofiţeri în rezervă cu un înalt simţ al onoarei şi al datoriei faţă de patrie, partid pe care dorim să ne sprijinim la greu, partid pe care dorim să-l sprijinim în situaţii deosebite. (...) Însă, numai împreună cu o forţă politică formată din membri devotaţi patriei şi poporului nostru, cinstiţi şi iubitori de dreptate noi, cadrele militare în rezervă şi retragere, vom reuşi să fim o persoană juridică de utilitate publică, să luptăm activ pentru ţară şi neamul românesc”, se mai arăta în scrisoarea generalului Mihai Iliescu adresată lui Gabriel Oprea.

Generalul Iliescu, invitat să părăsească Asociaţia

Acest din urmă paragraf a inflamat spiritele în interiorul Asociaţiei, liderii mai multor filiale cerându-i explicaţii generalului Iliescu cu privire la elogiile aduse ministrului Apărării, dar şi cu privire la propunerea de a se alătura UNPR. Preşedintele filialei din Braşov al Asociaţiei, generalul de brigadă Silvestru Hanganu, i-a trimis o scrisoare generalului Iliescu, acuzându-l de încălcarea statutului în momentul în care a făcut declaraţie de dragoste la adresa UNPR şi când a propus asocierea cu acest partid. Totodată, Hanganu susţine că în urma demersului, mai mulţi membri ai organizaţiei au decis să părăsească organizaţia, iar alţii au de gând să facă acest lucru.

„Declaraţia dumneavoastră şi îndemnurile insistente de a ne apropia de acest partid, faţă de care nu avem nici un fel de aversiune, dar deocamdată nici simpatii, trebuie să recunoaşteţi că reprezintă un derapaj impardonabil al conducerii Asociaţiei, care ne implică pe noi toţi, membri ai acesteia, pentru care nici măcar statutul nu putea să vă împuternicească. Recunoaştem dreptul constituţional, democratic al fiecărui membru al Asociaţiei, cu sau fără atribuţii de conducere, de a avea convingeri şi simpatii politice, partide şi personalităţi politice agreate, dar acestea nu pot fi afişate public atâta timp cât suntem, în mod temporar, la conducerea A.N.C.M.R.R. sau a Filialelor acesteia. Ştiţi foarte bine, ca şi noi, că înregimentarea politică a Asociaţiei ar însemna sfârşitul ei. Nu putem fi nici remorca şi nici motorul partidelor politice. Nu acesta este rolul şi rostul nostru ca Asociaţie <>. Problema nu este ca noi să nu facem politică ci să nu facem politică partizană, în interiorul sau în numele Asociaţiei. Am aşteptat şi mai aşteptăm, de când aţi lansat sintagma <>, să reveniţi public pentru a o corecta, să mai reparaţi cât se mai poate imaginea de Asociaţie <> a A.N.C.M.R.R.. Nu ştim cum a fost percepută la Bucureşti, dar aici la Braşov, mulţi membri şi-au exprimat nedumerirea, îngrijorarea şi uni chiar indignarea pentru acest demers al dumneavoastră. Unii au părăsit Asociaţia iar alţi sunt pe cale să o părăsească. Vă asigurăm că sunt pesonalităţi de înaltă competenţă profesională, socială şi politică, cu verticalitate cum vă place să afirmaţi deseori, devotaţi ţării, armatei şi cadrelor militare în rezervă şi în retragere, care au şi ştiu să-şi exprime opiniile”, precizează Silvestru Hanganu. Generalul îl avertizează pe Mihai Iliescu asupra posibilităţii de a fi exclus din Asociaţie în cazul în care nu va retracta declaraţiile referitoare la UNPR: „Dacă dumneavoastră nu daţi o revenire la cele transmise şi publicate anterior, credem că sunteţi de acord că trebuie să faceţi aplicarea prevederilor art. 12, al. 2, rândul 3 din Statutul A.N.C.M.R.R. şi să vă urmaţi crezul politic, dar fără noi”.

Cât despre o posibilă colaborare cu UNPR, răspunsul preşedintelui filialei din Braşov al Asociaţiei Militare a Cadrelor în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza” este extrem de clar şi tranşant: ”Ne îndemnaţi să participăm la dezbaterile organizate de aşa zisa platformă Uniunea Social Progresistă. Dumneavoastră ştiţi cum se desfăşoară aceste dezbateri? Noi ştim… cu adeziunile de aderare pe masă. Ori noi nu admitem ca Filiala noastră judeţeană să devină filiala judeţeană a U.N.P.R. aşa cum s-a întâmplat în unele judeţe şi de care este imposibil să nu aveţi cunoştinţă.
Noi am fost contactaţi de conducerea filialei judeţene Braşov a U.N.P.R. şi ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la dezbaterile care vizează binele ţării, al armatei şi al cadrelor militare în rezervă şi în retragere, aşa cum suntem dispuşi să discutăm cu orice alt partid politic legal constituit în România.
Până la discuţia cu noi, după părerea noastră, conducerea U.N.P.R. mai are multe probleme interne de rezolvat”.

(......)

George Tărâţă
Elena Dumitrache
sursa http://www.ziuanews.ro/ro/Dezvaluiri/Operatiunea-epoleti-pentru-partid-_12834

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu