marți, 28 februarie 2012

VOT FINAL – VOT ISTORIC ?

28 feb 2012
1. LEGEA LUSTRAŢIEI – 167 de voturi.
Legea a fost votata marti de Camera Deputatilor, care este for decizional. In sala au fost insa prezenti doar 173 de parlamentari, toti ai Puterii. 167 de deputati au votat pentru, 4 s-au abtinut si niciun deputat nu a votat impotriva. Rezultatul a fost aplaudat de cei prezenti, inclusiv de revolutionarii aflati la balcoane, in frunte cu Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie.

Deputatul UDMR Marton Arpad si-a exprimat regretul ca liberalii nu au fost in sala pentru a vota si ei acest proiect, altadata sustinut deschis de PNL.

Conform TVR Info, cei care au facut parte din aparatul politic al fostei puteri comuniste si din aparatul represiv nu vor mai putea sa fie numiti in functii publice timp de 5 ani de la intrarea in vigoare a legii.

Intre acestia figureaza toti cei care au facut parte din guvernele Romaniei in perioada 1945-1989, de la nivel de ministri pana la secretari de stat, dar si cei din nomenclatura judeteana, cum ar fi prim-secretarii sau secretarii de judet. De asemenea, sunt lustrabili procurorii care au fost presedinti de sectii, procurori generali sau procurori generali adjuncti.

Proiectul mai prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus sa fie scosi din legea lustratiei cei care au facut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus ca grupul UDMR nu poate fi de acord cu aceasta propunere, dar, in final, deputatii au decis, prin vot, ca cei care au fost in conducerea UTC sa nu fie lustrati.

Legea lustratiei a fost adoptata pentru prima oara in mai 2010 de catre Camera Deputatilor. Initiata de parlamentari liberali, intre care Eugen Nicolaescu, Adrian Cioroianu, Mona Musca, legea fusese adoptata la limita, in cursul anului 2006, de Senat, insa de atunci pana in 2010 a ramas blocata la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Ca persoane lustrabile fusesera definite atunci urmatoarele categorii de persoane: cei care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare.

Tuturor acestor persoane urmau sa li se interzica sa ocupe timp de cinci ani de la intrarea legii in vigoare functii publice numite si alese. Legea prevedea insa ca lustrabilii care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis insa, pe 7 iunie 2010, cu majoritate de voturi, ca Legea Lustratiei este neconstitutionala, deoarece incalca dreptul de a fi ales, consacrat prin Constitutie. Mai mult, judecatorii credeau ca limitarea dreptului de a fi ales, impusa prin legea contestata "aduce atingere insasi existentei dreptului si nu isi justifica necesitatea intr-o societate democratica".

2. LEGEA IMPRESCRIPTIBILITĂŢII CRIMEI – 172 de voturi. Crimele din perioada 6 martie 1945-decembrie 1989 (inclusiv din evenimentele luiDecembrie 1989) NU SE PRESCRIU.

PS Mama...Cu lustrarea asta a bagat draku coada-n opozitie !
Daca inteleg bine, domnul primar Anghel nu va mai putea candida la un nou mandat. Asa cum, d-l presedinte BASESCU , poate sa-si continue opera de distrugere in masa. La fel cum, dl primministru MRU, doar mic utc-ist de rang foarte inalt, poate sa stea, bine-mersi, akolo unde l-a pus cel ce-ar fi trebuit sa fie lustratul BASESCU ..
Saracu BOC a scapat, la timp !

Acu fratilor ati livrat-o ? Aku , cand suntem condusi de fiii( fiicele) acelorasi lustrati ? Ce sa mai facem cu ea ?
Tu-i mama ei de chestiune...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu