marți, 24 ianuarie 2012

Ultima ora

FMI recomandă Guvernului creşterea salariilor şi pensiilor


Experţii din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt de părere că îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul României mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, stafful FMI a făcut recomandarea ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor în acest an, în cazul în care condiţiile bugetare o permit. Drept răspuns, Emil Boc a anunţat că nu sunt bani la buget.

Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a ţinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabilă atingerea ţintei de deficit de 3% potrivit metodologiei Uniunii Europene (UE), însă acest lucru va avea anumite consecinţe, se arată în raportul elaborat de experţii FMI în urma celei de-a treia evaluări a acordului de supraveghere preventivă, care s-a derulat la sfârşitul anului trecut.

De asemenea, stafful FMI consideră că în condiţiile în care peste 80% din sistemul bancar este controlat de băncile străine (inclusiv din ţările din zona euro afectate de criză), România este deosebit de vulnerabilă la creşterea incertitudinilor în sectorul bancar din Europa. Deşi rezerve de capital şi lichiditate există în sistem, autorităţile ar trebui să-şi accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea în viitor. O monitorizare sporită a sectorului bancar ar trebui însoţită de planuri de rezervă pentru orice probleme bancare domestice precum şi pentru posibila contagiune din zona euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu