miercuri, 13 noiembrie 2013

Gandul.info are dreptate :ARMATA SUFERA DE SINDROMUL ,,NU,, !

 După trei zile de tăcere şi numeroase solicitări din partea redacţiei gândul, Ministerul Apărării Naţionale reacţionează la cazul plutonierului în rezervă Florin Jalaboi, făcut public duminică sub titlul „Omul care nu există”, şi susţine şi acum că nu sunt cazuri de militari români diagnosticaţi cu stres posttraumatic. MApN face precizarea că acest NU se referă la evaluarea post-misiune şi la evaluările anuale, dar, din păcate pentru instituţia oamenilor tari, militarii există şi pot avea probleme şi între aceste evaluări. Simptomele de stres posttraumatic apar de multe ori la câteva luni după misiune, aşa cum ne-au explicat tocmai psihologii militari şi aşa cum a fost şi cazul lui Florin Jalaboi.

Într-un răspuns purtând antetul instituţiei, dar nesemnat şi neasumat de nimeni, în care se precizează doar că sursa informaţiilor transmise sunt Direcţia Medicală şi Casa de Pensii Sectorială ale Ministerului, MApN nu face decât să reia datele prezentate de gândul cu referire la militarul ieşean şi să reafirme, la final, poziţia oficială. Această poziţie susţine că Armata României reuşeşte o performanţă unică în rândul statelor NATO, aceea de a nu avea oficial niciun caz de stres posttraumatic în rândul a cei 30.000 de militari trimişi în Irak şi Afganistan.


Diagnosticat şi scos din sistem

Florin Jalaboi, acum plutonier în rezervă, a fost în două misiuni externe: în Afganistan, între septembrie 2011 şi martie 2012, şi în Bosnia-Herţegovina, în 1996. În decembrie 2012, a avut prima tentativă de suicid, iar în ianuarie a fost diagnosticat cu stres posttraumatic, o tulburare atât de întâlnită în alte armate, dar care în România oficial nu există. „Gândurile de suicid le aveam din decembrie şi poate nu am scăpat de ele nici acum (...) Aveam arma la mine şi tot timpul aveam gândul ăsta: mă vedeam cu arma în gură, cu....”, spune militarul.

 După internări succesive la Spitalul Militar din Iaşi şi apoi la Socola, a fost scos brusc din sistem şi trecut în rezervă, comisia hotărând că tulburarea survenită după întoarcerea din Afganistan nu este o boală profesională, ci obişnuită. Acum, fostul militar primeşte o pensie de 571 de lei, a făcut contestaţie, dar nu a primit încă un răspuns. Din decembrie 2012, a mai avut încă două tentative de suicid,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu