marți, 8 noiembrie 2011

Investitorii olteni, preferaţi de americani să ofere servicii pentru baza militară de la Deveselu

Într-un interviu acordat Mediafax, şeful Agenţiei de Apărare Antirachetă SUA, general-locotenent Patrick O’Reilly, a declarat că partea americană preferă acorde să contracte companiilor locale care să furnizeze servicii pentru baza militară şi personalul acesteia. Astfel, suma estimată de ofiţerul american ca reprezentând cheltuielile anuale de operare ale bazei ar fi în jurul a cinci milioane de dolari. Costurile părţii române, pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii în localitatea Deveselu, se ridică la valoarea de şapte milioane de euro. În această sumă sunt prevăzute investiţii pentru reabilitarea a 12 kilometri de drumuri comunale şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare pe o distanţă de 16,5 kilometri. Pentru aceste obiective, autorităţile locale au întocmit studiile de fezabilitate pe care le-au înaintat Ministerului Dezvoltării spre analiză.



Companiile locale, preferate de americani



În interviul acordat agenţiei de presă, ofiţerul american a spus că valoarea anuală estimată a contractelor pe care baza de la Deveselu le va putea asigura furnizorilor locali de servicii se ridică la cinci milioane de dolari: „Nu vă pot asigura cu privire la o anumită valoare, dar vă pot spune că, potrivit acordului nostru, preferăm să acordăm contracte companiilor locale în măsura în care ele sunt competitive şi au cele mai bune servicii şi preţuri. Companiile autohtone au un avantaj natural în faţa companiilor din afara ţării, pentru că forţa de muncă este locală, iar costurile privind materiile prime şi de transport nu există. Credem, aşadar, că există un avantaj inerent pe care îl vor avea companiile româneşti atunci când vor răspunde solicitărilor noastre, comparativ cu companii din afara României. Intenţionăm să organizăm o reuniune primăvara viitoare aici, în Bucureşti, pentru a ne asigura că firmele româneşti cunosc oportunităţile pe care le oferă proiectul. Costurile de operare pentru o bază precum cea de la Deveselu ajung la milioane în fiecare an. Această valoare depinde şi de cât doreşte Guvernul României să cheltuiască pe servicii, dar ca valoare minimă este vorba de un minimum de peste 5 milioane (de dolari - n.r.) pe an. Aceasta este valoarea minimă pentru acest tip de activităţi, dar nu putem garanta această cifră, pentru că depinde cine câştigă contractele şi cât de competitive economic vor fi acestea”.


Astfel, investitorii olteni ar trebui să profite de această oportunitate, mai ales că americanii îi preferă inclusiv pentru a construi în interiorul bazei militare.



„La întâlnirea pe care am avut-o cu generalul O’Reilly, s-a pus în discuţie ca în luna ianuarie a anului viitor să se organizeze o conferinţă de presă, fie la Deveselu, fie în altă parte, pentru a anunţa faptul că, pentru construcţiile şi serviciile de care este nevoie, sunt invitate companiile locale. Chiar şi construcţia campusului sau a altor obiective în interiorul bazei militare ce va adăposti scutul antirachetă vor fi realizate tot de companii locale, asta dacă doresc să acceadă la aceste investiţii”, ne-a declarat primarul comunei Deveselu, Gheorghe Beciu.



Scutul antirachetă, păzit de militari olteni



Primarul Beciu ne-a mai spus că, în cadrul ultimelor întâlniri cu oficialii americani, s-a stabilit ca obiectivul militar ce va adăposti scutul antirachetă va fi păzit de militari olteni.



„Baza militară va fi păzită de militari români, din zona Deveselu, din Caracal, poate. Se oferă multe oportunităţi oltenilor, trebuie doar să ştim să profităm de ele”, ne-a declarat edilul.


Acesta a precizat că cetăţenii din localitate ar trebui să fie liniştiţi, pentru că, aşa cum a precizat şi şeful Antirachetă al SUA, rachetele din baza de la Deveselu vor fi defensive, pentru apărare.



„Trebuie să precizez, pentru a informa populaţia, mai ales localnicii din zona Deveselu, că rachetele respective nu se fabrică la noi”, a mai spus primarul.


SURSA :http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=10288&title=Investitorii-olteni--preferati-de-americani-sa-ofere-servicii-pentru-baza-militara-de-la-Deveselu.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu