Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat luni ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb. Totuşi, Olanda continuă să se opună, în condiţiile în care pentru aderarea celor două este nevoie de susţinerea tuturor statelor membre, relatează Reuters.
Ministrul finlandez a precizat luni că ţara sa şi-a relaxat poziţia şi doreşte un plan de compromis. 'Este o abordare în două etape. Mai întâi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, urmând ca ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre', a explicat el pentru presă.
Potrivit lui Stubb, se are în vedere deschiderea spaţiului aerian şi a graniţelor maritime cu cele două ţări în martie, iar despre graniţele terestre ar urma să se discute în iulie.
'Încercăm să ne asigurăm de etanşeitatea sistemului Schengen şi de rezolvarea problemelor legate de măsuri împotriva crimei internaţionale, pentru respectarea domniei legii şi pentru combaterea corupţiei', a explicat Stubb.
De când au aderat la Uniunea Europeană /UE/, în 2007, România şi Bulgaria nu au reuşit să convingă celelalte state de eficienţa reformelor întreprinse împotriva corupţiei şi mai ales în ce priveşte combaterea crimei organizate, notează Reuters. În timp ce alte state europene au convenit, în septembrie, că România şi Bulgaria au îndeplinit cerinţele în vederea aderării la Schengen, care era prevăzută iniţial pentru anul în curs, Olanda susţine că aceste două ţări nu au luat suficiente măsuri împotriva corupţiei.
Toate statele UE trebuie să fie de acord în vederea admiterii de noi ţări în spaţiul fără frontiere, care cuprinde 25 de state membre cu drepturi depline, inclusiv câteva ţări din afara UE, mai aminteşte Reuters.AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu