duminică, 13 noiembrie 2011

OLTPRESS- DE ICI DE COLO...

1. Anul acesta se împlinesc 473 de ani de atestare documentară a Caracalului.

Si anul acesta, ca si în anii trecuti, Zilele Municipiului Caracal vor fi organizate de către Primăria Caracal, în colaborare cu Asociatia „Fiii si prietenii Caracalului”, asociatie cu care administratia publică locală a colaborat în toate actiunile culturale si sportive care s-au organizat, de-a lungul timpului, la nivelul Caracalului. În mod special, în ultimii patru ani, de când această asociatie este condusă de reputatul doctor Dănut Ghită. Această sărbătoare a debutat în anul de gratie 1976 si de atunci s-a derulat fără oprire, în fiecare an, în zilele de 17-24 noiembrie. De ce 17 si 24 noiembrie? Pentru că 17 noiembrie 1538 reprezintă data la care localitatea a fost atestată documentar. 24 noiembrie 1994 a fost, de asemenea, ziua în care străvechea asezare urbană a devenit municipiu.
Deschiderea oficială se va face la Muzeul Romanatiului, unde vor lua cuvântul o serie întreagă de personalităti, care vor vorbi despre însemnătatea zilei de 17 noiembrie 1538. Anul acesta se împlinesc 473 de ani de atestare documentară a Caracalului. Anul acesta vom aloca trei zile pentru Zilele Medicale ale Municipiului, o manifestare atât de căutată si în cadrul căreia vor participa mari personalităti ale vietii medicale românesti: prof. Daniela Bartos, prof. Ion Vasile, prof Eugen Mota, prof. Florin Mihăltan, prof. Constantin Marica, prof. Cristian Didilescu, prof. Viorela Enăchescu, conf. Mimi Nitu, conf. Viorel Pârvulescu, conf .Marin Olaru. Vom avea un moment muzical inedit, cu artistul Lele Marinescu, care pe 11 noiembrie a.c. împlineste frumoasa vârstă de 79 de ani, fiind una dintre primele mele cunostinte, atunci când am poposit pe aceste meleaguri…

Vom comemora pe inegalabilul cronicar sportiv, Gigi Donciu, care ne-a părăsit recent. Nu-i vom uita pe Cetătenii de Onoare ai Caracalului, printre care Miron Mitrea, Rodica Stănoiu, Aurel Petrescu, Marius Tucă, Florian Petrescu, Dumitru Botar, col. Popescu si multi altii.

Vor fi prezenti si cei 28 de ofiteri parasutisti, care au fost în mijlocul evenimentelor din Decembrie 1989… Una peste alta, la Caracal vor fi manifestări care vor trezi starea de spirit a caracalenilor si le vor descreti acestora fruntile înnegurate de grijile vietuirii de zi cu zi…”, ne-a declarat Gheorghe Anghel, primarul Municipiului Caracal.

sursa :http://www.linia1.ro/sectiuni.php?sId=1049




2. Oltul, printre primele judeţe în care natalitatea e „pe moarte”

În ultimii 10 ani, rata natalităţii la nivel de judeţ a scăzut atât de mult, încât Oltul a ajuns printre primele judeţe din ţară în care numărul copiilor născuţi a scăzut la jumătate faţă de 1990. Potrivit unor studii efectuate de specialişti, din 1990 şi până în 2012, în judeţul nostru, numărul copiilor născuţi a scăzut cu 48%, situaţie care ne plasează pe locul al doilea pe ţară după judeţul Hunedoara, unde natalitatea a scăzut cu 50 de procente.

Cifrele spun totul: dacă în 1990 în Olt se năşteau 7.018 copii, 10 ani mai târziu numărul lor ajungea la doar 3.615. Deşi nu stăm prea bine la capitolul cifre, la nivel de ţară situaţia este oarecum la fel, bineînţeles, fiecare judeţ fiind poziţionat mai bine sau mai puţin bine în ceea ce priveşte evoluţia natalităţii. Potrivit studiilor, cel mai bine stau bucureştenii; în capitală, numărul copiilor născuţi în acest interval de timp a crescut faţă de 1990, de la 21.105 la 21.147. Aceiaşi specialişti au şi o explicaţie a fenomenului: „cei care au plecat în străinatate sunt, cu precădere, tinerii, cei care îşi întemeiază familii. Iar cea mai mare parte a celor care au plecat, provin din zonele mai sărace ale ţării, Moldova şi Oltenia. Practic, cei care erau motoarele sporului natural au părăsit ţara”.

sursa :http://www.evenimentdeolt.ro/eveniment-new/social/oltul--printre-primele-jude-e--n-care-natalitatea-e--pe-moarte--f245def7b4d44c67984830fa95f06ec0


3. Nichipercea in treacat pe la PDL Olt

Surse demne de încredere din PDL Olt susţin cã în cadrul ultimei şedinþe a Biroului Permanent Judeţean s-a supus la vot propunerea organizaþiei municipale de excludere din partid a lui Laurenţiu Moisiu, fratele prefectului de Olt,director al Serviciului Judeţean de Ambulanţã Olt.
Prin vocea preşedintelui organizaţiei judeţene, Darius Vâlcov, conducerea PDL Olt a anunţat excluderea din partid a lui Cristinel Cârloganu, director AJOFM Olt şi a Silviei Drăghici, director al Casei Judeţene de Pensii Olt. La scurt timp după anunţ, liderii PDL Olt şi-au nuanţat declaraţiile, ca urmare a afirmaţiilor celor doi cum că nu ar fi fost membri PDL c doar susţinuţi de partid.

SURSA: DIN SURSE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu