marți, 25 septembrie 2012

Săptămâna culturală a Romanaţiului, între 10 şi 14 octombrie

Peste aproximativ două săptămâni, locuitorii din Caracal, Corabia, Osica şi Izbiceni vor avea parte de un maraton cultural, artistic şi sportiv, dedicat promovării valorilor fostului judeţ Romanaţi. Seria de acţiuni reprezintă un prim demers al Asociaţiei „Iancu Jianu” şi al fundaţiei „Amfiteatru” de reafirmare a spaţiului judeţului Romanaţi şi de creare a premiselor pentru dezvoltarea economică şi socială a acestuia.

„Romanaţiul, vechi de peste 515 ani, este un fost judeţ situat în inima Olteniei, încărcat de tradiţie istorică şi cu un imens potenţial turistic. Ca principali beneficiari ai unei moşteniri ce a fost adunată de-a lungul timpului, noi, oamenii, trebuie să ne arătăm responsabili în gândire şi comportament. Acest lucru nu poate fi mai bine demonstrat decât prin valorificarea resurselor naturale şi culturale, pe care suntem responsabili să le apreciem la adevăratul potenţial, astfel încât să avem parte de o dezvoltare economică şi culturală de durată”, e de părere Giani Florescu, preşedintele Asociaţiei „Iancu Jianu” din Caracal.

Program diversificat, pentru toate categoriile de vârstă

Deschiderea oficială a maratonului va avea loc miercuri, 10 octombrie, la ora 10.00, în sala Teatrului Naţional din Caracal, după care publicul va fi delectat cu un program artistic de dansuri populare şi cu expoziţia de fotografie turistică „Romanaţi-inima Olteniei”. A doua zi, „Săptămâna culturală a Romanaţiului” se va muta în Corabia, la primăria din localitate fiind programate evenimente precum: simpozionul „Destinaţia turistică Romanaţi şi sistemul de turism local”, prezentarea „Potenţialul turistic al fostului judeţ Romanaţi”, susţinută de preşedintele Asociaţiei „Iancu Jianu”, Giani Florescu, şi prezentarea „Sistemul de turism local - o viziune europeană”, susţinută de Aurel Borşan, preşedintele Fundaţiei „Amfiteatru”. Pentru ziua de vineri, organizatorii au planificat o serie de acţiuni în mediul rural. Astfel, în intervalul 10.00-14.00, elevii de la liceul „Gheorghe Roşca” din Osica, coordonaţi de Nicoleta Teacu, vor participa activ la acţiunea de ecologizare şi protecţia mediului „Reduce-Reciclează-Reutilizează”, după care cea de-a treia zi a maratonului va fi încheiată la Izbiceni. Astfel, la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” din localitate este programat, începând cu ora 17.00, festivalul de muzică tradiţională-lăutărească „Iancu Jianu”. Sâmbătă, organizatorii au planificat turul de ciclism „Drumul Domnului de Rouă” şi un simpozion de poezie la Izbiceni.



„Săptămâna culturală a Romanaţiului” va reveni apoi la Caracal, unde în ultima zi sunt programate simpozionul „Spiritul olimpic romănăţean”, cupa „Iancu Jianu” la fotbal, lansări de carte, printre care se numără şi o reeditare a „Dicţionarului geografic al judeţului Romanaţi”, de Constantin I. Locusteanu, lucrare apărută în 1889. Maratonul va fi încheiat prin „Gala premiilor VIP”, care va avea loc la Teatrul Naţional Caracal, eveniment în cadrul căruia vor fi celebraţi cei mai valoroşi oameni care s-au născut şi au contribuit la dezvoltarea localităţilor din fostul judeţ Romanaţi.

sursa http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=16194&title=Saptamana-culturala-a-Romanatiului--intre-10-si-14-octombrie.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu