luni, 10 septembrie 2012

Singura femeie-pilot în viaţă care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial – la 100 de ani


pilotul Mariana Drăgescu - la 100 de ani. foto semperfidelis

Doamna Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită “Escadrila Albă” odată cu împlinirea frumoasei şi venerabilei vârste de 100 de ani, a fost înaintată în gradul de comandor în retragere, de către Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

“Doamna Drăgescu este singura femeie-pilot în viaţă, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

În cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoţie, cu prilejul căreia doamna Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României.

“Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de Escadrila Albă, unitatea românească de avioane sanitare pilotate de femei, ţara noastră fiind singura din lume care dispunea, la acea dată, de o astfel de unitate/…/ După campania din Crimeea dumneavoastră aţi rămas singura noastră femeie pilot de pe Frontul de Vest, şi, cu toate astea, v-aţi făcut datoria faţă de ţară cu deosebit curaj şi dăruire”, a declarat ministrul apărării naţionale.

Corneliu Dobriţoiu s-a declarat mândru că “este contemporan cu comandorul în retragere Mariana Drăgescu, dar şi pentru că, împreună cu generaţii întregi de piloţi ai Armatei României, se poate bucura de expertiza şi sfaturile preţioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloţi români”.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România.
În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot.
A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.

Îi dorim si noi, membrii ANCMRR Olt, doamnei pilot MARIE-ANA-AURELIA DRAGESCU, sănătate, zile senine şi fericite! La mulţi ani!
SURSA :http://www.mapn.ro/cpresa/13916_COMUNICAT-DE-PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu