marți, 26 februarie 2013

Ponta anunţă că România va cumpăra avioane multirol second-hand

Ministrul Apărării a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, a declarat, in urma cu cateva ore,  premierul Victor Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naționale.
El a răspuns astfel la remarca unui jurnalist conform căruia "resursa de zbor a avioanelor de luptă va fi epuizată în doi ani", iar România va rămâne fără avioane de luptă dacă Guvernul nu va lua o decizie.

Premierul a precizat însă că decizia pe această temă nu aparţine doar Guvernului.

"Decizia nu este doar a Guvernului. După cum se ştie, a fost aprobată şi discutată în cadrul CSAT şi, în următoarele câteva luni, ministrul Apărării are mandat pentru a încheia negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz. Deci, ministrul Apărării are mandat din partea CSAT pentru a negocia şi a prezenta, la momentul încheierii negocierii, rezultatul", a spus Ponta.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.
La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

În luna septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, tot luni, că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, menţionând că va discuta, săptămâna viitoare, cu omologul portughez pe acest subiect.

"În această perioadă facem eforturi de reabilitare a avioanelor pentru a menţine acea capacitate a forţelor aeriene de a asigura poliţia aeriană", a menţionat demnitarul.

El a spus că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, având în vedere că resursa de zbor pe care România o are cu avioanele MIG expiră în 2017.


SURSA-  REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ponta-anunta-ca-romania-va-cumpara-avioane-multirol-second-hand_1121278.html#ixzz2Lx5ndKcg  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu