joi, 25 aprilie 2013

COMUNICAT MApN

Comunicat nr. 115
Data: 24.04.2013

Ministrul apărării naţionale alături de comandanţii de unităţi


Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit miercuri, 24 aprilie, la sediul MApN, cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României.

Creşterea graduală a bugetului MApN, cu câte 0,3% din PIB, din 2013, anual, până la atingerea nivelului de 2%, prag recomandat de NATO. Aceasta a fost prima temă de discuţie a ministrului cu factorii de decizie din structurile armatei. Astfel, conform oficialului, toate obiectivele prevăzute în bugetul apărării vor putea fi realizate.

Ministrul apărării naţionale a declarat că, pentru acest an, îşi propune adoptarea a trei noi legi, care vor asigura coerenţă în sistemul militar şi în parcursul carierei militare: legea referitoare la pensiile militare, la ghidul de carieră şi cea privind statutul militarilor. "Noul ghid de carieră va clarifica toate problemele privind statutul personalului militar, într-un mod coerent şi logic, pentru a asigura predictibilitate fiecărei persoane care alege profesia de militar. Acesta va fi supus dezbaterii publice în toamnă, înainte de a fi adoptat în Parlament."

Referitor la programele majore de înzestrare, mesajul ministrului a fost de "asigurare a unei gândiri militare concretizate pe realităţi bugetare, în vederea creşterii capacităţii operaţionale". În contextul Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, adoptat în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care are obiective pe termen mediu (2016) şi lung (2022), ministrul Duşa a declarat faptul că "trebuie să avem obiectivele clare şi unitare pentru a reconstrui strategia de planificare a apărării."

Un alt subiect dezbătut a fost starea sistemului medical din Armata României. Opinia ministrului Duşa a fost că toate spitalele militare din ţară trebuie să fie cât mai performante şi să fie pregătite pentru procesul de acreditare al Ministerului Sănătăţii. Un semnal de alarmă a fost tras şi în ceea ce priveşte modul de management al spitalelor, comandanţii unităţilor trebuind să fie mai responsabili şi mai performanţi în actul de manageriat.

În ceea ce priveşte relaţia cu NATO şi organismele internaţionale, ministrul Duşa a reiterat faptul că România va continua să fie un partener credibil şi îşi va onora în continuare toate obligaţiile asumate.

Ministrul Duşa le-a cerut tuturor factorilor de decizie din M.Ap.N. cât mai multă transparenţă, atât în cheltuirea banului public cât şi în transmiterea informaţiilor publice.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate şi aspecte referitoare la condiţiile sociale ale militarilor români: salarizare, echipamente şi condiţii de instrucţie.


Biroul de Presă

sursa http://www.mapn.ro/cpresa/14159_Ministrul-apărării-naţionale-alături-de-comandanţii-de-unită%C5%20%20%A3i

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu