duminică, 7 aprilie 2013

MOSTENIREA ,,CASA ARMATEI A SUBOFITERILOR,, NEDORITA ?!



Din adresa 4833/25 03 2013 aflu, cu surprindere, ca autoritatea Consiluil Local al municipiului Caracal este solicitata de ANCMRR Olt ,, ...a pune in discutie posibilitatea darii in folosinta a imobilului 623, cod 8.29.09, nr MF 103.845 catre Garnizoana Caracal, Filiala judetului Olt a ANCMRR...,,.

Mai spune adresa ca ,,,,pentru o solutie definitiva, vom sesiza organele centrale pentru ca ........imobilul sa reintre in administrarea MApN iar acesta sa-l redea garnizoanei Caracal sau Filialei Judetului Olt a ANCMRR...,,

 Nu ma voi referi , cu acest prilej, la faptul ca acest document, surprinzator,  nu este semnat decat de presedintele filialei desi , poate ar fi trebuit sa se regasesca si vreo semnatura, cat de micuta, a secretarului filialei ori a juristului acestei asociatii. Ca doar insusi presedintele invoca , nu demult, aceasta grava eroare, atunci cand a decis sa anuleze colaborari ale filialei cu alte structuri asociative...

Nici la faptul ca, in legatura cu actiunea de recuperare a fostei Case a Armatei a Subofiterilor, la nivelul conducerii filialei se constata ca se bate pasul pe loc, nefiresc, invocandu-se ba ca aceasta nu ar avea documentele neceasare la dispozitie, ba ca documentele nu sunt relevante ori, pentru ca justificarea sa aiba ,,culoare,, ,  descoperirea unei uriase tradari a intereselor asociatiei in raport cu terti si care tradare, in final, ar fi pagubit filiala....

Nu voi comenta nici aspectul  ca se duce in bascalie eforturile precedentelor conduceri ale filialei pentru a descalci itele in care a stat ascuns acest  imobil, chiar daca , pentru aceasta,   s-au consumat timp, bani, relatii .Si nu  de la filiala...

 Nu voi comenta prea mult nici despre absurdul situatiei in sensul ca, fapt fara precedent, de ceva luni, filiala ANCMRR Olt este constant invitata, fara succes, de catre membri ai Consilului municipal pentru ca, impreuna, sa gaseasca o solutie , in limitele legale permise Consilului !? 

 Ma voi referi, in schimb, la ceea ce se solicita prin documentul de mai sus, solicitare care poate sa starneasca zambete ...



Adica, moncher, vine onor filiala ANCMRR Olt, filantroapa prin definitie, sa solicite Consilului Local ca acesta , nici una,nici alta, sa redea in folosinta un imobil,  unei terte persoane, in cazul de fata garnizoana Caracal !?


 Mai departe, ameninta filiala, idiferent de ceea ce va face Consiliul Municipal ,,..,pentru o solutie definitiva, vom sesiza organele centrale pentru ca ........imobilul sa reintre in administrarea MApN iar acesta sa-l redea garnizoanei Caracal SAU  Filialei Judetului Olt a ANCMRR...,, !?

 Pai, o fi bine decizionalule ? ! Nu dibuiesti ciudatenia situatiei ?


Dincolo de faptul ca adresa  ne duce in derizoriu calitatea de potentiali  proprietari,  urmare a faptului ca am putea fi chiar urmasii fostilor subofiteri, cei care au  cumparat imobilul in cauza si, in logica logicii, s-ar fi cuvenit sa fie solicitata cladirea pentru membrii caracaleni ai Filialei Olt a ANCMRR, dar ce legatura o avea garnizoana cu tema in cauza , cu cumparatorii de drept ai imobilului sau cu urmasii acestora ?!


 Nu cumva semnatarul adresei vorbeste despre o garnizoana care nu i-a facut niciodata vreo solicitare filialei ANCMRR,in acest sens?
Oare nu vorbeste despre aceeasi garnizoana care , doar cu ceva timp in urma, depasita fiind, a predat-o nemaiputand sa suporte cheltuielile de intretinere-functionare ? Si care garnizoana , cel mai probabil, in conditiile unui buget restrictionat la maxim, practic va fi pusa in aceeasi indisponibilitate de sustinere a imobilului  ...

Concluzia demersului va las pe Dvs sa o trageti...

De ce oare incercam sa ne scarpinam dupa ureche, cu bratul opus acesteia, cumva, pe dupa ceafa, sa ma pici cu ceara, daca inteleg !



Pentru cei care nu sunt in tema , fac precizarea ca este vorba despre fostul Cerc Militar al subofiterilor din garnizoana Caracal, imobil cumparat de catre fosti subofiteri si care, dupa nationalizare a fost trecut in domeniul public al statului si dat spre administrare Ministerului Fortelor Armate care minister il va da , ulterior, in folosinta garnizoanei Caracal.
Din motive pe care nu vreau sa le comentez, cadrele militare in rezerva si in retragere, asociate, din garnizoana Caracal, nu au solicitat la timp retrocedarea imobilului . Astfel ,  acesta va intra in posesia Consiliului Local Caracal intrucat garnizoana Caracal, care-l administra , nemaiputandu-i finanta functionarea, il va preda MApN care, la randul sau, prin HG Nnr 1010/02.09.2009, il va transmite Consilului Local Caracal.

Eroarea fostelor cadre militare, urmase ale celor care au cumparat locatia respectiva, poate fi explicata , partial, prin faptul ca documentele care evidentiau proprietatea fostilor subofiteri au fost tainuite de autoritati ani de-a randul astfel ca, pana acum vreun an si ceva , nu se cunostea decat despre o plata partiala facuta fostilor proprietari de la care a fost cumparat imobilul.
Ceea ce imi este mie greu de inteles este , de ce garnizoana , cea invocata acum in adresa de mai sus, nu a informat filiala ANCMRR din Caracal despre ceea ce urmeaza sa faca cu cladirea in cauza ?!  
La fel de surprinzator este si faptul ca nimeni dintre factorii de raspundere de la acea data, cadre active din garnizoana, nu-si mai aduce aminte ce-, de ce- si cum s-a intamplat cu obiectivul la acea data !? In acelasi context, nu am cum sa trec cu vederea complicitatea , mai mult sau mai putin tacita , atat a autoritatilor locale cat si a politicienilor locali ai acelor vremuri pentru ca subiectul sa devina cat mai incalcit...

In sfarsit...
Dupa ce s-a aflat de tarasenie, conducerile ANCMRR Olt, incepand cu 2009,  au contactat atat autoritatile locale , parte din alesii locali in Parlament precum si conducerea MApN in ideea corectarii erorii facute si retrocedarea imobilului urmasilor fostilor subofiteri proprietari, respectiv rezervistilor caracaleni asociati . Din pacate, fara rezultat...D-acum, acestora, ramanandu-le la indemana , cel mai probabil, doar solutia actionarii vinovatilor in justitie.

PS  Sugerez celor care se ocupa cu aceasta cauza ca, daca sunt in masura sa dovedeasca ca sunt urmasii fostilor subofiteri care au cumparat imobilul respectiv, sa incerce , mai degraba, solutionarea si prin Autoritatea Nationala a Retrocedarii Proprietatilor !  

4 comentarii:

  1. Domnule "manasia", fac acest comentariu atat pentru dvs cat si pentru cei care citesc ceea ce ati postat mai sus. Asociatia a ales o comisie(din care fac parte si doi juristi-dl comisar sef Pasarica si dl col Matei) care sa studieze documentele existente referitoare la fosta Casa a subofiterilor, sa prezinte presedintelui asociatiei concluziile la care a ajuns, iar acesta in sedinta BP si in sedinta de joi a asociatiei sa le supuna dezbaterii - ceea ce s-a si facut. In urma aprobarii membrilor asociatiei(a celor prezenti din joia respectiva la sedinta) presedintele asociatiei a inaintat Consiliului local al municipiului Caracal o adresa, la care asteptam raspuns in termenul legal prevazut de legislatia in vigoare a Romaniei.
    PS: Un document pe care o institutie il adreseaza altei institutii il semneaza seful acelei institutii( in cazul nostru, presedintele asociatiei). Va multumesc pentru intelegere si va astept la sediul asociatiei pentru eventualele lamuriri, dar mai ales pentru a clarifica si unele demersuri pe care asociatia le-a facut in acest sens pe timpul mandatului dvs ca presedinte. Va multumesc.
    Presedinte ANCMRR-Filiala jud. Olt Cpt. cdor(rz) ing. Ion Bichir

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Domnule ,,anonim,, Presedinte ANCMRR-Filiala jud. Olt Cpt. cdor(rz) ing. Ion Bichir,
    voi fi intelegator si voi trece cu vederea, deocamdata, eroarea pe care o faceti, apreciind ca ati dorit sa faceti o gluma !

    Totusi, va invit sa constatati ca, in conformitate cu prevederile Statutului ce sta la baza organizarii/functionarii asociatiei, doar in cazul Adunarilor Generale(extraordinare), Comitetului şi Biroului Permanent , care sunt organe de conducere, eventual se pot adopta hotarari/decizii/masuri si ce veti mai dori Dumneavoastra.
    Celelalte forme de functionare, respectiv adunarile periodice (trimestriale/lunare/saptamanale etc ) , convocate de catre Biroul Permanent, pot fi doar pentru informare ori pentru prezentarea diverselor expuneri...

    2. Faceti precizarea ca ati avut in vedere o comisie, din care fac parte si doi juristi-dl comisar sef Pasarica si dl col Matei, care sa studieze documentele existente referitoare la fosta Casa a subofiterilor...
    Nu prea am motive sa nu admit ca asa veti fi dorit sa stea lucrurile desi, din discutia purtata cu unul dintre cei doi juristi, lucrurile au stat un pic altfel . Si nu doar ca nuanta...
    Respectiv, opinia juristului in cauza nici macar nu a fost trecuta la capitolul anexe. Asta, desi acesta facuse parte si din comisia precedenta...Ma rog !

    3. Constat cu stupoare ca. intr-o perioada scurta de timp si fara o motivatie serioasa, obiectivul filialei in raport cu fosta Casa a Armatei a Subofiterilor, a suferit o metamorfoza completa: din potentiali urmasi ai fostilor proprietari, avand drept consecinta dreptul de proprietate asupra imobilului, ne consumam energiile pentru a solicita retrocedarea cladirii, cu terenul si acareturile acesteia, catre..... garnizoana !?
    Nu stiu cui ati cerut parerea in acest sens, nici daca aveati vreun drept in acest sens. Ma gandesc ca , acolo unde or fi fostii proprietarii de drept ai obiectivului, s-or rascoli a uriasa dezamagire...
    Pe de alta parte, nici nu stiu daca chiar era cazul ca filiala noastra sa revolutioneze teoria dreptului bagandu-se si ea ca musca in....... punand garnizoana intr-o situatie limita. Care garnizoana, la capitolul investitii, nu ar putea sa stea mai bine decat ceea ce e in toata amarata asta de tara.
    Personal apreciez ca ceea ce faceti reprezinta o gafa de proportii !
    Nici o clipa nu m-am gandit ca, alaturi de alti doi-trei camarazi, vom consuma bani, relatii, timp, ma voi disputa cu reprezentantii administratiei locale pentru o cauza cu acest final comic-ne-am consumat pentru ca imobilul sa fie redat garnizoanei ...
    Sper ca, macar din aceasta perspectiva, imi intelegi dezamagirea !
    Postul pe care-l ocupati Dvs acum, eu si predecesorii mei l-am vazut nu ca pe un trofeu ci ca pe un post de lupta pentru- si in interesul membrilor asociatiei.
    Poate si din aceasta cauza, nici macar nu am gandit ca ar fi cazul ca, dupa alegerea mea in functie, sa controlez activitatea fostelor conduceri executive si sa cer socoteala... Acestia dadusera socoteala adunarilor generale care-i si descarcasera de gestiune.
    Daca am consultat cumva arhiva, si am facut-o, fara indoiala, a fost doar pentru a ma inspira si a realiza, mai clar, ce- si de unde preiau asociatia...
    Chestie de optica...

    Revenind, ma gandesc ca, daca din aceasta perspectiva vedeti lucrurile, cel mai probabil, in aceeasi maniera ciudata veti trata si cazul fostei Case a Armatei a Ofiterilor, tema careia precedentele conduceri ale filialei incepusera sa-i dea atentia cuvenita...


    4. Cat priveste faptul ca ,,un document pe care o institutie il adreseaza altei institutii il semneaza seful acelei institutii( in cazul nostru, presedintele asociatiei),, , cu aceeasi intelegere, va semnalez ca sunteti intr-o alta eroare, sugerandu-va sa va corectati rapid pozitia ! Chiar si in cazul unei firme-proprietate, din motive lesne de inteles, este indicat ca semnatura sefului sa fie acompaniata.
    Daramite in cazul de fata...

    cu deferenta !

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite un "obiectiv" care arata ca "subofiterii" au fost ... candva capabili de a se organiza, daca au reusit sa aiba si "o casa a lor", problema este daca, cei de astazi au devenit destul de "maturi" incat sa-si infinteze "propria organizatie, asociatie", care sa "vorbeasca pentru ei si in numele lor", fara a mai apela la ... alte "autoritati in materie", daca exista "destula maturitate" pentru acest inceput de "drum propriu", trebuie sa "discutam" si loc este, doar dorinta de initiativa si organizare este ... asteptata !!!.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am altceva de facut decat sa va dau dreptate !
      Fara indoiala, oameni capabili in randul acestora, sunt destui.Chiar oameni de mare calibru.
      Problema este la initiativa...

      Ștergere