marți, 16 aprilie 2013

STUPID, STUPID, STUPID !


Aflu, cu stupoare, ca initiativei unor membri reuniti in Asociatia Cultul Eroilor-filiala Olt si Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi- filiala Caracal, sustinuti si de membri ai comunitatii locale, aceea de a ridica un monument in cinstea romanatenilor ce s-au jertfit in luptele celui de-al doilea razboi mondial, i se opune feciorelnic, dar cu ferocitate, cineva, cam acelasi care, se pare, ca si acum cativa ani buni a mai dus aceeasi initiativa in derizoriu.  

Pe scurt, iata despre ce este vorba :
acum cativa ani de zile, se naste o initiativa laudabila a veteranilor de razboi, aceea de a inalta o constructie monumentala inchinata memoriei eroilor romanateni care s-au jertfit pe altarul tarii in cel de-al 2-lea razboi mondial.
Dincolo de faptul ca era de dorit ca ideea sa fi fost a noastra, a celor care am crescut la umbra dragostei veteranilor de razboi sau ca macar ideea acestora sa fi fost preluata si dusa la capat de catre noi, ceilalti, lucrurile, nici pe departe, n-au urmat aceasta schema.
Tot acestia , cu puterile lor, vor purcede la intocmirea proiectului necesar, la obtinerea avizelor si acordurilor legale precum si la strangerea fondurilor care sa permita realizare monumentului. Toate acestea, fara nicio sustinere serioasa din partea cuiva...Ramai masca , ascultandu-i, atunci cand povestesc prin ce calvar au trecut pentru a-si pune in aplicare planul-omagiu inaintasilor-jertfa : bani pierduti, timp consumat, sanatate epuizata, umilinte...Toate ameliorate atunci cand membrii comunitatii, printre care si militari din garnizoana, au inteles sensul demersului si chiar au contribuit cu diferite sume de bani pentru a-l sustine.

Bineinteles, dupa obtinerea acordului final din partea autoritatilor locale, au fost cumparate materiale de constructie si...s-a deschis santierul.
Numai ca, peste noapte, administratia locala, fara sa avertizeze pe cineva, inchide santierul si ...se alege praful de intentie.

Inclusiv de cea mai mare parte din fondurile colectate intrucat, in timp, materialele cumparate (ciment, var, fier etc) s-au depreciat sau au fost furate, in buna traditie romaneasca ! Ceea ce dovedeste ca, in Caracalul care m-a adoptat, nu orice minune tine 3 zile...
Ce ar mai fi de adaugat ?!
A, sa nu uit: la vremea respectiva, cei cu initiativa inaltarii acelui edificiu acuzau, aratand ferm cu degetul, in mod deosebit, spre un cetatean al comunitatii noastre, dl col(r) M.

Vremea trece, vremea vine si, iata ca, urmare a alegerilor, in fruntea asociatiei judetene Olt ,,Cultul Eroilor,, este ales un tanar inimos, pasionat de istorie, plin de respect fata de inaintasi si dornic sa aduca in fata cat mai multe dintre dramele neamului nostru pentru a mentine treaza constiinta de neam si identitatea culturala si spirituala. Este vorba de dl lt col(r) Epure.
Firescul se produce si iata ca acesta reia vechea initiativa a , d-acum, optzecistilor veterani de razboi.
Numai ca, de parca la mijloc este un blestem, la randul sau si acesta intra in acelasi carusel nebun...
Dupa ce se obtin toate aprobarile necesare, dupa ce se obtine si acordul autoritatilor locale, naivul presedinte al asociatiei judetene Olt ,,Cultul Eroilor aduce la fata locului reprezentantii firmei constructoare pentru a pune la punct o serie de aspecte in legatura cu monumentul in cauza si a purcede la lucru.
Stupoare!
Apare adversarul ! Unul, la fel de feroce ca si primul de parca ar fi siamezi, si care se intituleaza... tot dl col(rtr) M.!
Si incepe, domnia sa adversarul, sa invoce fel de fel de motive, de parca cineva i-ar fi cerut aceasta...
Ba ca este o locatie prost aleasa intrucat pe sub constructie trec o sumedenie de cabluri, conducte, coridoare, hrube de parca , cei in drept, care si-au dat acordul in legatura cu locatia, ar fi fost niste novici in materie, nu direct raspunzatori.  

Ori ca,  invoca dansul, aceasta constructie ar bloca vreo eventuala interventie a pompierilor in zona!  

Dezamagit pentru ca nici acest suprem penibil motiv nu a dat roade, a dezvaluit o alta posibila melodrama: chipurile, vuturul ce ar urma sa strajuiasca monumentul, si-ar frange zborul imaginar, inainte de a se inalta, chiar in zidurile de beton ale Cercului Militar ! Si ar fi pacat...
Imaginatie, ce mai...

Si,, spre final, intr-un crescendo brutal, acesta aproape incearca sa impuna ca acest edificiu sa fie ridicat, nici mai mult, nici mai putin, decat in cimitir...
Cum nici aceasta sugestie minune nu i-a miscat pe interlocutori, cu o vigoare demna de alta cauza mai buna, opozantul nostru trece, conform spuselor interlocutorilor, la amenintarea cu judecata a initiatorilor  daca acestia vor purcede la ridicarea constructiei acolo unde a fost aprobata , respectiv in fata Cercului Militar!?

Acum eu nu stiu cat de decis este tanarul presedinte numai ca, ar cam fi vremea, sa ia taurul de coarne si sa-l evite(sa nu-l mai bage in seama) pe mai experimentatul camarad in ale complicarii lucrurilor...

Spor la lucru, domnule presedinte al Cultului Eroilor -Olt!
Grabiti-va , totusi, daca tineti ca la inaugurarea acestui monument sa mai fie cativa dintre cei care au avut aceasta exceptionala idee... Si care, printre altele, sunt si veterani de razboi !
Asta, ca sa nu ne umplem de ridicol...

PS Interesant este ca, in decurs de doar cateva luni de zile, dam peste un al doile-a caz in care membrii autoritatilor locale sustin un demers pentru solutionarea favorabila a unor interese ale fostele cadre militare si caruia, se pare, ca vom reusi sa-i intoarcem spatele...

Cel legat de fosta policlinica militara si acesta.

Si, ca un facut, in ambele situatii intalnim un domn col(r) M. ! O fi acelasi, de fiecare data, sau e doar o banala intamplare ?!


5 comentarii:

  1. Si nu pot fi descurcate ?! Legenda spune ca , in acest caz, se taie nodul gordian !

    RăspundețiȘtergere
  2. De la 333 i.H pe timpul lui Alexandru cel Mare a trecut cam mult

    RăspundețiȘtergere
  3. colonelul Marinescu ? șef PL la meca ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, nu este vorba despre ,,colonelul Marinescu șef PL la meca,,,

    Din spusele celor care s-au confruntat cu personagiul, acesta este unul dintre cei care are impresia ca, fara acordul sau explicit, pamantul nu s-ar mai invarti in sensul si cu viteza pe care le are azi !

    RăspundețiȘtergere