joi, 29 august 2013

ADUCEM ,DIN CE IN CE MAI MULT, A COLONIE...

Potrivit ,,Infomondo militar,, , revista Jane’s anunţă că prtughezii au dibuit, cu eforturi incredibile, trei avioane F-16 vechi aflate în SUA pe care le pot achiziţiona pentru a le moderniza şi revinde României.

Agenţia portugheză pentru achiziţii militare (DGAIED) va achiziţiona cele 3 aparate F-16 vechi în cadrul programului Excess Defense Articles (EDA) al Departamentului Apărării al SUA din stocul de armamente în exces.

Va urma modernizarea la standardul MLU – Mid Life Update, operaţiune care va fi făcută de industruia aeronautică portugheză prin firma portughezo-braziliană de aeronautică OGMA (Empresa Portuguesa de Defesa (EMPORDEF) and Brazil’s Embraer).

Aceste trei aparate se vor adăuga restului de 9 F-16 second hand aflate la standardul de Mid Life Update deţinute de aviaţia portugheză şi cumpărate în anii 90 tot de la americani...

Întrebat de ce România nu a apelat direct la programul EDA* al SUA  şi a ales Portugalia, care acum a ajuns un fel de intermediar între noi şi americani, fostul ministru a explicat că motivele au fost de natură tehnică:


Noi nu avem capacitatea tehnică de modernizare a acestor avioane. Portugalia are o capacitate industrială la nivel de top”.

 NOTA-  EDA este un program folosit de SUA în relaţia cu aliaţii săi, pentru a le pune la dispoziţie, la preţuri avantajoase, armamente de care armata americană nu mai are nevoie. SUA  inca oferă ajutor militar aliaţilor săi  în valoare de miliarde de dolari şi constând ,inclusiv . în furnizarea de tehnică militară nouă şi performantă !
 In prezent SUA furnizează 20 a avioane F-16 noi Egiptului, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, ca ajutor militar nerambursabil.
România nu a folosit acest program al armatei americane, deşi este un aliat apropiat al SUA (conform declaraţiilor politicienilor de la Bucureşti n.r.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu