luni, 12 august 2013

Puneţi ordine la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N., domnule ministru!


Intr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării Naţionale,dl  Col.(r) Remus Macovei  face un rechizitoriu dur activitatii desfasurate de personalul Casei de Pensii a MApN implicat in actiunea de recalculare/revizuire/re.../re... a pensiilor celor proveniti din cadrul ministerului.
Este o analiza realista, comparativa, prin care ministrului apararii i se induce o serie de acuze intrucat promisiunile sale la preluarea mandatului , la acest capitol, nici pe departe nu au fost indeplinite...

Mai mult, parca venind ca o sfidare majora, persoana cea mai vinovata in tot acest balamuc creat, sefa directiei financiar-contabile, mai primeste o stea de general de la actualul ministru al apararii !?

Aspectele retinute in  memoriul camaradului nostru se refera la:

1 Casele de Pensii Sectoriale ale M.A.I. şi S.R.I. au emis ,de regulă, pentru fiecare pensionar, câte o decizie de recalculare şi una de revizuire.
La Casa sectorială de pensii a M.Ap.N., pentru o singură persoană au fost emise până la 17 decizii de recalculare şi revizuire. Vă prezint, domnule ministru , cazul unui colonel care pe parcursul a patru luni, decembrie 2011 - martie 2012, a primit 7 decizii de revizuire (anexa nr.1). În mai 2013 a primit a opta decizie, probabil ultima. În condiţiile în care legislaţia nu s-a modificat această situaţie poate fi justificată doar prin lipsa de profesionalism sau iresponsabilitatea celor care au întocmit şi verificat aceste documente. În această perioadă în care au fost semnalate grave nereguli comise de personalul Casei de pensii Sectoriale a M.Ap.N., a avut cineva curiozitatea să verifice cum au fost selecţionaţi şi care este gradul de pregătire profesională a celor care au produs prin documentele emise , atâta suferinţă pensionarilor militari? Mă îngrijorează perspectiva ca aceste persoane , de neînlocuit, vor fi implicate şi în emiterea deciziilor în conformitate cu prevederile Legii 241/3013. De această dată, dacă erorile se vor repeta, răspunderea va numai a dumneavoastră, domnule ministru!

2 La Casele de Pensii Sectoriale ale M.A.I. şi S.R.I. nu au fost modificate ilegal şi abuziv grupele de muncă ale pensionarilor.

3 Comisiile de contestaţii de la toate aceste instituţii nu au respectat termenele legale de rezolvare a cestora. La M.Ap.N., odată cu trecerea Comisiei de contestaţii în subordinea Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică, conform Ordinului Nr. 435 din 3 aprilie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr.204/10.04.2013, am sperat că activitatea acesteia se va îmbunătăţii substanţial.
Am sperat degeaba , domnule ministru! Pensionarii au început să primească , contrar prevederilor legale, o singură hotărâre din partea acestei comisii , pentru rezolvarea a 4,5 sau 6 contestaţii. Exemplific cu situaţia unei doamne cu pensie de urmaş care, la 10 iunie 2013, după aproximativ 800 de zile de la depunerea primei contestaţii , primeşte o hotărâre prin care i se aduce la cunoştinţă că toate problemele semnalate în cele şase contestaţii depuse în perioada 21 ianuarie 2011 – 11 iunie 2013 (anexa nr. 3), sunt neîntemeiate sau inadmisibile. Parcă în bătaie de joc, i se aduce la cunoştinţă doamnei că , în termen de 30 de zile poate ataca această hotărâre la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul !

4 La M.A.I. şi S.R.I., în vederea aplicării urgente a Legii 241/2013, reprezentanţii Comisiilor de contestaţii nu au trimis adrese prin care să solicite renunţarea de către petenţi la contestaţiile depuse.
Reprezentanţii Comisiei de contestaţii a M.Ap.N., fără a avea acoperire legală în atribuţiile de funcţionare a acesteia, au transmis o adresă prin care solicită renunţarea la contestaţiile depuse “în vederea eficientizării şi urgentării demersurilor administrative şi juridice pentru repunerea în drepturile ce li se cuvin”( anexa nr. 1).

5 Vă rog să observaţi domnule ministru că toate documente anexate sunt semnate şi ştampilate de nişte persoane fără identitate. La o întâlnire cu reprezentanţii pensionarilor militari aţi promis că această problemă se va rezolva urgent prin elaborarea unui ordin care să reglementeze acest aspect, care a produs mari greutăţi pensionarilor militari pe timpul desfăşurării proceselor intentate diferitelor instituţii din subordinea M.Ap.N.

6 Pe timpul derulării procesului de recalculare/revizuire a pensiilor miniştrii M.A.I. sau directorul S.R.I. nu au făcut declaraţii publice privind existenţa unor ilegalităţi care s-ar fi produs în această perioadă în cadrul instituţiilor subordonate.
La un an de la declanşarea acestui audit vă somez să aduceţi la cunoştinţa opiniei publice câte persoane implicate în procesul de recalculare/revizuire a pensiilor militare de stat au fost trimise în judecată, câte au fost sancţionate administrativ şi câte disciplinar. 

7 Domnule ministru, ar mai trebui lămurit un aspect esenţial legat de nereguli semnalate la Casa de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. Cum a coordonat Direcţia Financiar - Contabilă , activitatea acestei instituţii, fiind singura structură de specialitate a ministerului care avea această resposabilitate? Pentru haosul existent acum o mare resposbilitate revine domnei gen. Maria Lupu,şefa Direcţiei Financiar Contabile. În condiţiile în care primul ministru şi mai mulţi miniştri sunt îngrijoraţi de situaţia existentă la Casa de Pensii Sectoriale a M.Ap.N., domnia sa a mai primit o stea de general. 

Având în vedere toate aceste aspecte vă somez, domnule ministru, să puneţi ordine la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N. Sunteţi obligat de înalta responsabilitae a funcţiei să acţionaţi astfel încât în perioada imediat următoare şi la această instituţie din subordinea M.Ap.N să fie respectate legile.
Col.(r) Remus Macovei 11 august 2013,,

scrisoarea poate fi citita la  http://scmdfiliala1constanta.blogspot.ro/2013/08/scrisoare-deschisa-adresata-ministrului.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu