miercuri, 27 februarie 2013

ANCMRR-COMUNICAT DE PRESĂ


Nr. 123 din 27.02.2013
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (A.N.C.M.R.R.) salută declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, privind păstrarea nivelului actual al pensiilor militare şi respingerea speculaţiilor privind o eventuală recalculare a acestora.
În egală măsură, ANCMRR îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de cei care, din rea credinţă sau din interes vor să dezinformeze opinia publică în legătură cu rezultatele recalculării pensiilor din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
În ciuda faptului că, potrivit datelor oficiale, peste 90% din pensiile militare au crescut, există voci care pun sub semnul întrebării aceste rezultate şi care insistă pentru revenirea la pensiile anterioare, adică la pensii mai mici pentru militari. Din nefericire, printre cei care susţin un astfel de punct de vedere se numără şi foşti purtători ai uniformei Armatei Române, cel mai vocal fiind col.(r) DOGARU MIRCEA, care dorește ca pensiile militare să scadă. Constatăm cu tristeţe că, în loc să lupte pentru camarazii săi, col.(r) Dogaru luptă împotriva pensionarilor militari, a celor care au slujit ţara o viaţă întreagă fără să facă niciun compromis, nicio înţelegere şi nicio intervenţie pentru ieşirea la pensie anticipată sau pentru alte facilităţi de care unii au profitat din plin.
De fapt, acesta a fost şi sensul recalculării pensiilor militare, aşa cum a fost impus de domnul Gabriel Oprea în perioada când a condus Ministerul Apărării Naţionale. Nu trebuie uitat că prima formă a metodologiei de calcul ar fi dus la o scădere a tuturor pensiilor din sistem cu procente cuprinse între 19 şi 69%. Prin eforturile făcute de ministrul Oprea, împreună cu un colectiv format din militari din toate structurile, împreună cu specialiști din ministerul justiției, ministerul muncii și cel al finanțelor, au crescut pensiile celor care au avut carieră completă şi care au slujit Armata din plin. Cele 10% din pensii care nu au crescut aparţin militarilor care, nu din vina lor, au ieşit la pensie mai devreme, pentru ca România să îndeplinească exigenţele admiterii în NATO. Însă şi sacrificiul acestora a fost răsplătit la momentul respectiv prin salarii compensatorii corecte.
Considerăm că situaţia actuală a pensiilor militare este una corectă faţă de militari, impunând un principiu sănătos în sistem, şi anume, la stagiu egal, pensie egală. Vechea lege crea inechităţi între cei care au ieşit la pensie în anii 80 sau 90 şi cei pensionaţi în anii 2000. Astfel, doi ofiţeri cu cariere perfect identice aveau pensii diferite, în funcţie de anul pensionarii. Noua lege elimină astfel de discrepanţe şi impune un mod corect şi unitar de stabilire a pensiilor militare.
În aceste condiţii, facem apel la toţi camarazii noştri să nu se lase dezinformaţi şi manipulaţi de către dezertorii morali ai Armatei Române, cei care de dragul pensiei lor vor să sacrifice pensiile tuturor celorlalţi. Col (r) Dogaru este cunoscut mai degrabă pentru amestecarea instituţiei pe care o conduce în tot felul de acţiuni conotate politic, ceea ce este contrar spiritului militar. Un exemplu de impostură morală este că acest colonel (r), susţine că „pensionarii militari sunt asistaţi sociali” şi că „s-au luat gradele”, deşi pe cuponul de pensie scrie clar „ Pensie Militară” cu gradul militar înscris.
De asemenea, col (r) Dogaru este conoscut pentru maniera incorectă prin care încearcă să racoleze membri şi să dezbine celelalte asociaţii din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Acţiunile col (r) Dogaru şi, din păcate, şi ale fostului ministru Corneliu Dobriţoiu, nu fac altceva decât să perpetueze îngrijorări nefondate şi tensiuni inutile între pensionarii militari. De altfel, nu este deloc o întâmplare că fostul ministru a întreţinut, din interes politic, o relaţie privilegată cu asociaţia condusă de col (r) Dogaru, tratând cu indiferenţă şi chiar lipsă de respect orice altă instituţie reprezentativă din sistem.
În concluzie, A.N.C.M.R.R. face apel la instituţiile de presă să activeze potrivit codului profesional şi de conduită al jurnalistului şi să prezinte obiectiv faptele, fără a favoriza perpetuarea unor minciuni şi manipulări puse la cale de tot felul de pretinşi reprezentaţi ai pensionarilor militari. Situaţia pensiilor este una cunoscută, asumată oficial de Minister şi de Armată, iar cea mai bună sursă de informare în acest sens o reprezintă instituţiile statului, precum şi cele câteva zeci de mii de pensionari militari ale căror pensii au crescut în urma recalculării. În acest sens, vă informăm că suntem la dispoziţia tuturor instituţiilor de presă pentru a oferi informaţii şi date pertinente, având la bază actele normative specifice, precum şi situaţia concretă a pensionarilor care fac parte din Asociaţie.
Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) este persoană juridică română de utilitate publică, fără scop patrimonial, democratică și apolitică, non profit şi deschisă, care cuprinde cadrele militare în rezervă şi în retragere din Armata României. Asociaţia este constituită pe principiul administrativ-teritorial, având 47 de filiale şi 55 de subfiliale, grupând astfel peste 35.000 de membri. Asociația reprezintă şi apără drepturile şi interesele cadrelor militare în rezervă şi în retragere precum şi ale familiilor acestora.

BIROUL PERMANENT CENTRAL

sursa http://ancmrr.ro/comunicat-de-presa-27-02-2013/




PS 1. Distinsi membri ai Biroului Permanent, asadar, spuneti Dumneavoastra   ,, că situaţia actuală a pensiilor militare este una corectă faţă de militari,, putandu-se intelege, inclusiv, ca ceilalti, carora pensiile le-au scazut, nu ar fi fost militari , din moment ce acestia nu sunt de aceeasi parere !

 Subliniind, de la bun inceput, ca nu ma numar printre cei afectati de actuala modificare legislativa in domeniul pensiilor, cu toata deferenta de care sunt in masura, dati-mi voie sa nu fiu de acord  cu aceasta concluzie . Mai mult, ma declar suprins si dezamagit in acest sens, considerand-o inoportuna in acest context ! Vorbim, totusi, despre un numar impresionant de camarazi de-ai nostri, peste 20.000 de militari afectati, in cazul carora, de cele mai multe ori, trebuie tinut cont si de membrii de familie ai acestora...
Apoi, ma asteptam ca la eventualele erori ale conducerii SCMD sa veniti cu ceva pozitiv. Sincer, speram la o  cu totul  alta abordare din care sa reiasa, fara echivoc, ca sunteti dispusi sa abandonati orgoliile  si sa va manifestati  interesul pozitiv, pe care ar trebui sa-l aveti,  pentru cadrele militare disponibilizate.
,,PARTE, ONOARE, DEMNITATE,, are la baza principii. Ori, in baza acestora, de la bun inceput, trebuia inteles ca problema unui membru asociat trebuie sa devina problema sistemului din care acesta face parte. Neintamplandu-se asa, disponibilizatii s-au simtit abandonati, tradati, cautandu-si , cum e natural, refugiul intr- alta structura. Din pacate in primul rand, indraznesc sa sustin, pentru ANCMRR! 


Revin la comunicat !

- Pai, domnilor din conducerea centrala a ANCMRR, cum ramane cu neretroactivitatea, principiu clamat, firesc, chiar si de catre Dvs  ?!

 - Pai,  domnilor din conducerea centrala a ANCMRR, cum ramane cu faptul ca personalului aeronautic, scafandrilor etc etc, coeficientul corespunzator grupei de munca in care si-au desfasurat activitatea nu doar ca nu a crescut, ca in cazul altora, nu numai ca nu a ramas la nivelul dinaintea modificariilor legislative ci chiar a scazut ?!

- Pai, domnilor din conducerea centrala a ANCMRR, cum ramane cu  cei  pentru care ,,vechime completa,, avea alt sens decat in cazul majoritatii militarilor din armata si care, la 47 de ani, erau deja storsi si, evident, in multe cazuri, pensionati (cazul pilotilor de supersonice, scafandrilor) ?!
In aceste cazuri, daca e sa vorbim de contributivitate, veniturile obtinute si din zbor, scufundari etc nu pot echilibra balanta in situatia in care , in celalat taler, am pune veniturile oricarei alte categorii de militari care ar fi putut lucra in sistemul militar pana la 55 -62 de ani( vorbim de salarii, sporuri, prime etc etc etc  ) .
Apoi, sunt suficient de multe cazuri in care, astfel de militari specialisti pensionati in 2008-2010,  desi  au avut carieră completă conform legislatiei anterioare, desi şi-au slujit Armata din plin  , au pierdut urmare a recalcularii-revizuirii !
Si , cu siguramta, sunt si alte situatii specifice...

- Daca sustineti ,,că situaţia actuală a pensiilor militare este una corectă faţă de militari,, pai, domnilor din conducerea centrala a ANCMRR, cum ramane cu unii dintre cei mai buni dintre noi, superspecializati, si pentru care, in momentul apartitie acestei necesitati de reducere a efectivelor armatei, gradul detinut a constituit o imensa piatra de moara?
Va dau un exemplu-cazul ofiterilor parasutisti unde, de multe ori, acestia erau calificati si parasutisti, si scafandri, si alpinisti, si specialisti in distrugeri in diferite medii, si clasificati ca radiotelegrafisti .
Dincolo de faptul ca nu erau remunerati asa cum s-ar fi facut in orice sistem sanatos (desi aplicau pentru aceste specializari si sustineau examenele specifice pentru reconfirmari)  ei bine, in momentul disponibilizarilor, acestia au trebuit sa parasesca armata intrucat aceasta nu avea functii superioare suficiente, corespunzatoare gradelor detinute de catre acestia... Care grade , in cazul acestora, erau acordate ca o recompensa fireasca, legala, a faptului ca detineau calificarea de personal aeronautic si isi indeplineau la un nivel foarte bun sarcinile de serviciu...
Si, atunci, despre ce vorbim ?!


- Pai, domnilor din conducerea centrala a ANCMRR,  pe ce va bazati Dumneavoastra cand afirmati ca  salariile compensatorii acordate cadrelor militare disponibilizate au fost corecte ?!  Cu tot respectul dar nu ar fi mai corect sa-i lasati pe cei in cauza sa aprecieze acest aspect?
Oare chiar sa nu cunoasteti ca aceste salarii compensatorii isi puteau  dovedi sensul , eventual , eficienta doar  integrate in  pachetul  stabilit in acest sens-incubatoare de afaceri, reconversii facute la nivelul MApN,  imprumuturi subventionate de stat pentru deschiderea unei afaceri, posibilitatea cumulului pensiei cu salariul etc etc etc. Care pachet , desi pre-platit cu sume de milioane de dolari, nu a ajuns niciodata la disponibilizati ? Atunci, despre ce vorbim ?!
Apropo, oare ce s-o fi intamplat cu acele sume uriase de bani ?!

 -  Domnilor din conducerea centrala a ANCMRR, ce vreti sa insinuati afirmand ca disponibilizatii si-au primit  ,,rasplata,, sub forma acelor salarii compensatorii , atata timp cat acestea se acorda in mai toate sectoarele de activitate, desigur, la o valoare nominala mai mare sau mai mica ?!
Oare o fi intamplator ca cei care semnaleaza, oarecum ironic, acest aspect sunt , cu totii, tocmai cei care au iesit din sistem natural, nefiind afectati in vreun fel de aceste disponibilizari, oricum mult inainte de aparitia acestei proceduri de relativ sprijin al celor indepartati din sistem ?!
Inteleg si admit conflictul dintre generatii numai ca, in situatia de fata, se pare ca e si ceva in plus...


 PS 2 Fara sa fiu membru de sindicat, din pacate  trebuie sa dau dreptate acestora cand ei sustin , ziceti Dumneavoastra,  că „pensionarii militari sunt asistaţi sociali” şi că „s-au luat gradele”...
Faptul ca pe cuponul de pensie scrie clar „ Pensie Militară” cu gradul militar înscris este absolut nesemnificativ, reprezentand doar o masura cu caracter intern si care a vizat anestezierea militarilor revoltati in acest sens. Ma surprinde ca aveti o alta opinie atata timp cat diferentele dintre deciziile de pensionare  eliberate inainte si dupa aparitia  actualei legislatii in domeniu sunt atat de relevante... 

Din fericire, la toata aceasta complicata problema, o solutie,  verificata, exista-infiintarea sindicatelor la nivelul cadrelor militare active dupa modelul statelor de mare traditie democratica si militara (RUSIA, FRANTA, GERMANIA, OLANDA, ITALIA etc).O recomandare catre statul roman este, in acest sens, pare-mi-se din 2004. Doar acestea pot conta in acest diferend. Trebuie mai multa intelepciune si deschidere din partea tuturor. Cu precadere din partea celor direct interesati, fie acestia activi sau in rezerva...


 cu toata consideratia, acelasi col(r) Enache Constantin atasat de o ANCMRR oricand dispusa sa-si protejeze TOTI MEMBRII  !


4 comentarii:

  1. Mult stimata si iubita conducere centrala a A.N.C.M.R.R.

    As dori sa-mi raspundeti la cateva comentarii fata de cele scrise de dumneavoastra.

    1. "Prin eforturile făcute de ministrul Oprea, împreună cu un colectiv format din militari din toate structurile, împreună cu specialiști din ministerul justiției, ministerul muncii și cel al finanțelor, au crescut pensiile celor care au avut carieră completă şi care au slujit Armata din plin."

    Cei care am fost disponibilizati, conform declaratiilor dumneavoastra, "am slujit armata din gol?"

    2. V-ati gandit vreodata ca cei care sustineti asa ceva beneficiati de ajutorul celor disponibilizati? Dumneavoastra ati "contribuit", desi asa ceva nu exista in armata, timp de 30-35 ani. Dar vi s-a impartit punctajul total obtinut la 20, cat la un disponibilizat. Daca vi s-ar fi impartit acel punctaj la anii de munca sunt convins ca nu l-ati m-ai lauda atat pe Oprea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dincolo de ironia Dumneavoastra, admit ca ceea ce sustineti la pct 2 poate fi o tema de dezbatere.
      Altfel spus, moral ar fi fost, induceti Dvs, ca doar nr de puncte acumulate pentru pensie de disponibilizati sa fie impartit la 20, intrucat doar acestia au fost afectati de acest proces, desi se aflau in limitele unui contract cu statul nematurizat inca.
      Iar, in cazul celor cu vechimea completa si care-l elogiaza pe fostul ministru al apararii, numarul de puncte acumulat sa fie impartit altfel, oricum nu la 20.
      Asta, ca tot se vorbeste ,,,că situaţia actuală a pensiilor militare este una corectă faţă de militari,,...
      Ma mai gandesc !

      Ștergere
  2. Si apropo de aluzia "voalata" la adresa fostului Ministru al Apararii. Faceti o greseala ENORMA gandind in acest fel. Dar pot sa fiu sigur ca daca domnul Ontanu ar face parte maine din UDMR sau din partidul condus de László Tőkés imediat ati rezilia Protocolul cu ACS si ati inceia protocol cu acea formatiune.

    RăspundețiȘtergere