miercuri, 15 septembrie 2010

ÎNTREBĂRI ADRESATE PREAGALONATULUI MINISTRU AL APĂRĂRII

Sincer, n-aștept  răspunsuri,  tranșante, la niște chestii care mă zgâlțâie de ceva timp,  de la cel care , din nefericire, conduce Ministerul Apărării Naționale ! Eu , oricum,  i le pun !

 

-de ce trebuie pensionarul militar să facă rând la centrul militar pentru a cere recalcularea pensiei? Mai ales că toate datele sunt la minister!O fi pentru faptul că Legea 164/2001 E IN VIGOARE  insă, cel pe care ,din ce în ce mai mulți,  il gratulează cu apelativul ,,trădătorul,, ceea ce pentru un militar înseamnă totuși cam mult, nu știe ?!

-oare de ce nu este dat cel putin un exemplu referitor la pensionarii beneficiari de pensii anticipate sau anticipate partial , pe cârca cărora sa făcut reforma în armată ?   Și,  apropo de exemplul dat cu maiorul,  avînd  30ani vechime  + 6 ani grupa – exemplul  dat de un nefericit și neinspirat ministru , cel mai probabil, reprezinta o situatie intîlnita doar  inaine de apariția Legi 80 sau... este dintr-o alta armată… Luând bază Legea 80, vă invit să faceti un mic calcul :  școala  militară absolvită la 21-22 ani + 30 ani cariera = 51 -52 ani ; legile militare stabilesc   47 ani  reprezintă limita de varsta in grad pentru maior , moment în care, dacă respectivul nu e ,, protejat,, ,  este ejectat din sistem !? Dacă ar fi să credem în declaraţia de presă a ministrului,  ar trebui să ne întrebăm pur şi simplu, de ce trebuie desfiinţata Legea 164/2001 ? Pentru a putea fi majorate pensiile militare ?! Măi să fie ! Păi,  atunci, cum rămâne cu economiile la buget ?!  

Oare cam câti pensionari își pot imagina ca pensiile militarilor nu vor scadea, ba chiar vor creste, pe ici pe colo, cand pensiile parlamentarilor au scazut de la 5400 lei (senator cu 4 mandate) la 2200 lei, pensiile functionarilor publici din Parlament au scazut la 40%, iar pensiile personalului navigant civil, de la 85.000 lei la 800 lei, sau de la 10.000 lei la 1900 lei (vezi cazul Iovan și nu numai ) ?

 -oare de ce aviatorii, parlamentarii etc, aflați sub incidența aceleiași legi 119,  nu au fost puși in situația să depuna cereri de recalculare ? Solicitarea adresată militarilor o fi  legată  de consecințele  neretroactivității,  ținând cont de faptul că pensionarii militari au deschis proces statului în această speță? Personal opinez că statul se fereste sa ne anuleze/modifice in dezavantaj/diminueze retroactiv si in mod unilateral drepturile deja acordate, de aceea incearca sa obtina coparticiparea noastra prin orice metoda , nu sa o faca in mod unilateral .

-daca apariția Lg 119/2010 a avut drept țel intrarea militarilor intr-un sistem unitar ( in care troneaza doar o unica formula de calcul și in care pensile sunt evaluate pe baza venitului  realizat lunar și definit de Legea nr.19/2000 privind sistemul public ), atunci introducerea  in baza de calcul a unor date , altele decat cele prevăzute de Lg 19/2000 ,precum   sumele datorate  concediului neefectuat  nu ne face iar ,, unici,, ? Și atunci.  de ce incercăm să eliminăm legea 164/2001 ?!

-ce o insemna,  pentru actualul ministru al apărării , faptul că  ,,vor exista şi pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative” ?  Ca  pensionar militar, cam știu ce înseamnă acest ,, nesemnificativ,,  , oricum altceva decât pentru  acest  țucălar ce și-a săltat venitul pe cujbeală… 

- cum va arata pensia militatului  avand in vedere că,  de la 01 01 2011( dată la care se aplica bagaboanta asta de lege 119/2010),   este planificată intrarea  in vigoare a  legii sistemului unitar de pensii,  ținând cont de faptul că , în proiectul respectivei legi,  nu se mai vorbeste de meritul militar ?!

-o fi normal ca, după programul de lucru ( înțelegând  că asta inseamnă 8 ore ),  orice alt angajat,  n situat pe acelasi  palier în grila de salarizare si contribuție cu militarul,  sa plece nestingherit la un al 2-lea job,  castigând,  implicit,   mai mult si contribuind  astfel mai mult la fondul de pensie , iar militarul, in aceeași perioadă de timp,  sa fie obligat sa participe saptamani intregi, 24 de ore din 24, la inundatii, deszapeziri, aplicații , trageri, etc, etc , fără ca aceasta perioadă să fie contabilizată și exploatată în folosul militarului în cauză ? ATENȚIE DOMNILOR ,,ACTIVI,, !

-cum ramîne cu faptul că,  de ceva ani buni,  pensiilor militare nu li sa mai adaugat niciun leuț, nici măcar acela inflaționat ?

Închei expimîndu-mi  o nedumerire în legătură  cu  plecarea intempestivă a ministrului din faţa presiei, după ce a întrerupt-o milităreşte pe doamna Lupu, fără să răspundă măcar la o interpelare ! Acest aspect ridică multe întrebări. Şi , pe cale de consecință,  sugerează multe  răspunsuri…

Una peste alta, izmenarul magistrat nu reușește să transmită  nicio urmă de încredere! Rămâne de văzut când Oprea spune adevărul. Dacă o face vreodată…

 Și mai e o ciudățenie : oare de ce dl BLAGA nu este vocal pe această temă ?! 

P.S.  Aprins din cale afară, mai face insul g.o.  o precizare , bineînțeles, nelegală : pensiile de urmaş , de invaliditate stabilite în baza Legii 80/1995 nu vor fi recalculate! Noroc cu generala din brigadă Maria Lupu, care-l corecteaza :“nu vor fi recalculate pensiile de urmaş şi de invaliditate obţinute ca urmare a decesului în timpul şi la locul de muncă, celelalte pensii de urmaş şi de invaliditate vor fi însă recalculate.Nici indemnizaţiile şi sporurile pe care le primesc veteranii de război şi văduvele veteranilor de război nu se vor recalcula.”. Care o fi adevărul pînă la urmă ? De ce vă grăbiți dom-le c-o luați pe lângă lege ?


 

Un comentariu: