Ca preşedinte de ţară, Traian Băsescu e comandantul suprem al Armatei. Dacă noi am fi în locul lui, am da un ordin ca toţi militarii să ne voteze în alegeri. Preşedintele, însă, care nu e un dictator (cum zic adversarii lui), are o metodă mai rafinată: persuasiunea. Aşa s-a întîmplat, de exemplu, la cea de-a 150-a aniversare a Statului Major General. Cînd, după declaraţii pentru presă şi poze, preşedintele a trecut la lucruri serioase: a cerut evacuarea ziariştilordin aula de ceremonii a Ministerului Apărării, pentru a schimba două cuvinte cu militarii în privat.
Două vorbe electorale, mai exact.
Băsescu a început în forţă şi a promis bani pentru haine şi drepturile restante: “imediat după alegeri, pînă în decembrie – ianuarie, veţi primi aceste drepturi restante”. Că mai repede ar da prost: “aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru Armată. Sigur, luînd bani din altă parte, defavorizînd altă categorie. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie (…) şi aş implica Armata într-o dezbatere politică inutilă”. Preşedintele nu a explicat de unde va lua banii după campanie, dar nici nu l-au durut maxilarele cînd a promis.
După ce i-a încercuit cu sporurile, preşedintele a atacat frontal: “Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii. Este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă această lege (trece – n.r.), într-o formă care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă, o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate.”
Nici zilele de concediu fără plată n-au fost uitate: “cu cele şase zile vă rog să mă credeţi că am considerat că a forţa nota acum şi a pune Armata în preajma alegerilor în situaţia de a fi reclamată că uite şi-a primit bani că are nevoie preşedintele de voturi, am vrut să evit o asemenea dezbatere, dar vă asigur că lucrurile vor fi rezolvate în ianuarie.” Se subînţelege că pentru ca Băsescu se poată ţine de cuvînt trebuie reales preşedinte, iar pentru asta e nevoie şi de ajutorul militarilor. În final, chiar dacă n-a apucat să le promită chiar stelele de pe cer, le-a promis măcar stelele de pe umăr pentru 1 decembrie.
Aveţi mai jos STENOGRAMA discuţiei dintre preşedintele Băsescu şi militari, după ce presa a fost dată afară din sală cu tot cu microfoane .
Traian Băsescu vorbeşte:
"Gata? Sîntem numai între noi? între noi bărbaţii? Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri, angajaţi civili ai Statului Major General vreau să vă spun doar două cuvinte, nu va dura mai mult de un minut.
Ştiu de asemenea că sînt probleme cu asigurarea banilor pentru haine şi vreau să vă spun foarte deschis: la fel cum şi cu acele amînări de sporuri aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru armată, sigur luînd bani din altă parte, defavorizînd altă categorie. N-am făcut acest lucru şi nici nu vreau să-l fac. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie : armata în preajma alegerilor îşi primeste drepturile, preşedintele nu ştiu ce face… şi aş implica armata într-o dezbatere politică inutilă. Ce vă asigur însă e că imediat după alegeri, pînă în decembrie, în ianuarie veţi primi aceste drepturi restante.
Şi mai este un lucru care mărturisc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sînt opinii diferite, unii spun că sînt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă acestă lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sînt departe; e mai mult dezbatere decît realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate.
Iar în zona cealaltă, cu cele şase zile vă rog să mă credeţi că am considerat că a forţa nota acum şi a pune armata în preajma alegerilor în situaţia de a fi reclamată că uite şi-a primit bani că are nevoie preşedintele de voturi, am vrut să evit o asemenea dezbatere, dar vă asigur că lucrurile vor fi rezolvate în ianuarie. Eu vă mulţumesc mult pentru înţelegere, vă spun încă o dată la mulţi ani de ziua SMG şi vă asigur de toată preţuirea mea pentru militari
(…)
Eu am fost foarte reticent, destul de reticent cu avansările la gradul de general. În general am solicitat să fie comandanţi de unităţi şi oameni cu funcţii în Statul Major care să justifice gradul de general. Acum de 1 decembrie vor fi avansările normale la gradul de general. (…) Dacă sint ofiţeri care au fost în teatre, conduc acum unităţi sau au ajuns la a putea fi avansaţi la gradul de general vă rog să nu ezitaţi să faceţi propuneri dumneavostră (…) precum şi ofiţeri care sînt implicaţi în conducerea operativă a armatei".
preluare din Marian NICULESCU
Bulversant cameleomul, nu !?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu