marți, 26 octombrie 2010

Protest simbolic al militarilor în rezervă: Oprea şi Băsescu, puşi pe jar

Aproximativ 2000 de militari în rezervă, membri de sindicat şi simpatizanţi (n.red. - 1000, potrivit Jandarmeriei; 3000, potrivit organizatorilor), au participat luni, 25 octombrie, de Ziua Armatei, la un miting de protest organizat, in apropierea Palatului Cotroceni, de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere.

Evenimentul - contestat vehement de o alta organizatie a militarilor in rezerva, ANCMRR - a fost un prilej pentru a protesta impotriva masurilor guvernamentale ce vizeaza distrugerea statutului militarilor (n.red. - prin includerea acestora în legi de salarizare sau pensionare unitare), diminuarea fondului alocat Apararii, reducerea veniturilor militarilor activi, interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru rezerviştii angajaţi la stat, iminenta reducere a pensiilor si, nu in ultimul rand, afectarea grava a situatiei socio-economice a României, prin politicile practicate de actuala putere.

Desi ar fi trebuit sa se desfasoare in poarta Cotrocenilor, mitingul a avut loc pe un "maidan", la peste 200 de metri de statuia genistilor, de la Leu. Destul de timida si cuminte, initial, actiunea a capatat amploare, dupa aproximativ o ora, cand lozincile scandate au inceput sa fie mult mai acide, vizandu-i, in principal, pe Traian Basescu, Emil Boc si ministrul Gabriel Oprea. "Jos Băsescu!", "Hoţii!", "Nesimţiţii!", "Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor", "Anastase, judecată!", "Armata e cu noi", "Moarte trădărilor", "Trăiască Armata Româna", au fost doar cateva dintre scandarile folosite cel mai des. De asemenea, pe pancarte se putea citi: "Pensionarii militari nu sunt carne de tun", "Nu distrugeţi armata română", multe dintre acestea continand mesaje adresate "comandantului suprem", ministrului Apărării, precum şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Spre final, insa, caracterul actiunii de protest s-a radicalizat. Nu este vorba despre violente sau ciocniri cu jandarmii, ci de incendierea unor fotografii cu Gabriel Oprea si Traian Basescu, dar si despre celebra lozinca - lansata de politisti: "Iesi afara, javra ordinara!". De altfel, la inceputul mitingului, de la tribuna improvizata in remorca unui camion, s-a exprimat solidaritatea cu politistii, dar si cu jandarmii, care, fiind militari activi, nu pot sa isi ceara drepturile prin acest gen de actiuni ("Si noi suntem ca voi/Si voi sunteti ca voi").

Aproape o sută de cadre militare în rezervă au protestat în faţa Prefecturii Cluj

Aproape o sută de cadre militare în rezervă şi în retragere au protestat în faţa Prefecturii Cluj, purtând banderole de doliu şi având o coroană mortuară pe care au înmânat-o prefectului Florin Stamatian. Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Prefecturii Cluj, ei având un banner cu denumirea sindicatului şi au aprins lumânări, susţinând că ţin doliu pentru pierderea unor drepturi ale foştilor militari, transmite si MEDIAFAX. Protestatarii au strigat "Vae Victis" şi "Onoare şi Patrie". Preşedintele filialei Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR), Gelu Miron, a declarat că protestatarii sunt nemulţumiţi de modul de recalcularea a pensiilor militare şi de faptul că pensionarii militari nu pot cumula pensia cu salariul.

Proteste ale cadrelor militare şi în Alba

Peste 50 de cadre militare în rezervă din structurile Ministerului Apărării, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au protestat în faţa Prefecturii Alba, nemulţumite de recalcularea pensiilor militarilor. Cei aproximativ 50 de protestatari s-au adunat, în jurul orei 11.00, în Parcul din centrul municipiului Alba Iulia, de unde au pornit pe jos până la Prefectura Alba, unde au început o acţiune de protest. Potrivit reprezentanţilor protestatarilor, nemulţumirile cadrelor militare în rezervă sunt legate de recalcularea pensiilor militare şi de faptul că li se interzice cumulul salariului cu pensia.

O sută de militari in rezerva au pichetat sediul Prefecturii Timiş

Aproximativ o sută de persoane, membre ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere Timişoara, au pichetat sediul Prefecturii Timiş, având pancarte pe care scrie "Boc şi Oprea, jos labele de pe pensiile noastre", transmite Mediafax. Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, ei având pancarte pe care scrie "Un premier ce nu gândeşte pensiile ni le ciunteşte", "Boc şi Oprea, jos labele de pe pensiile noastre", "Vot de blam pentru Guvernul Boc".

sursa http://www.ziuaveche.ro/007/armata/7662-protest-simbolic-al-militarilor-in-rezerv-oprea-i-bsescu-pui-pe-jar.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu