duminică, 30 octombrie 2011

Comandantul Spitalului Militar Central, afacerist cu venituri de 40.000 de euro în doar 6 zile de activitate

Colonelul dr. Emilian Ranetti, comandantul Spitalului Militar Central, a făcut afaceri printr-o firmă proprie, încălcând grav statutul cadrelor militare. Ministerul Apărării trebuie să verifice dacă firma făcea studii clinice pe pacienți, folosind logistica și materialele spitalului.

În România, prostul management îl pune în pericol chiar şi pe preşedintele Băsescu. Este cazul situaţiei de la Spitalul Militar Central, o unitate de elită a Ministerului Apărării, care ar trebui să asigure asistenţa medicală de urgenţă în cazul în care preşedintele ţării are nevoie de ea. Documente obţinute exclusiv de DeCeNews.ro arată însă deficienţe grave în conducerea acestui spital, pe care Ministerul Apărării trebuie să le sancționeze.

SMC dă cu piciorul la 4.500.000 de euro pentru investiţii

În 2010, Spitalul Militar Central a primit de la bugetul de stat o sumă de 4.500.000 euro pentru investiţii în aparatură medicală, strict necesară performanţei medicale. Însă, conducerea spitalului nu a reușit să realizeze achizițiile, nici un leu nu a fost investit, iar spitalul a trebuit să returneze banii la buget. Acest fapt e cu atât mai grav cu cât însuşi preşedintele României a recunoscut necesitatea acestor investiţii, într-un interviu la un post de televiziune, acum un an.

„Aş fi fost foarte bucuros să fac publice rezultatele vizitei mele medicale pe care le am până la stadiul la care am reuşit să o fac. Spitalul, care prin hotărâre CSAT, trebuie să caute de sănătatea preşedintelui are RMN-ul ăla defect şi până vin piesele nu pot termina vizita medicală. Am început-o în ianuarie-februarie.” Preşedinetele Traian Băsescu făcea aceste afirmaţii pe data de 12 aprilie 2010, la B1TV.

Presa a scris că motivul acestei defecţiuni ţine de faptul că aparatul respectiv a fost înlocuit de conducerea spitalului cu un dispozitiv second-hand, achiziţionat de la o firmă oarecare.

DCnews.ro așteaptă în continuare explicațiile Ministerului Apărării, existând informații că se desfășoară o anchetă a corpului de control. Comandantul Spitalului Militar Central, colonel doctor Aurelian-Emilian Ranetti a refuzat şi dânsul să dea vreo explicaţie, pe motivul că spitalul, fiind subordonat MapN, doar ministerul poate răspunde public.

Provizii gigant prin achiziţii sancționate de ANRMAP

Spitalul a făcut o serie de achiziţii care au fost sancţionate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Spitalul a făcut provizii pentru 20 de ani de medicamente care nu erau o necesitate pentru pacienţi. Este vorba de medicamentul Betaferon, folosit pentru tratarea sclerozei multiple recurent recidivantă, boală care nu este tratată cu predilecţie sau în exclusivitate în Spitalul Militar Central. Asta în condiţiile în care alte medicamente necesare pacienţilor internaţi în unitatea de elită a Ministerului Apărării nu au fost cumpărate, iar pacienții s-au plâns că trebuie să le cumpere din farmacii. Presa a mediatizat intens cazul pacientei decedate Elenei Galaman. Presa a scris şi atât. Nu a existat nici o consecinţă. Principalul reproș al ANRMAP a fost legat de lipsa unei licitații, iar amenda nu a fost atacată de col. dr. Ranetti, care s-a grăbit să o plătească, iar astfel și-a confirmat ”greșeala”.

Comandantul Spitalului, afacerist împotriva legii

Ministerul Apărării trebuie să verifice, însă, cum a fost numit colonelul doctor Aurelian Emilian Ranetti comandant al Spitalului Militar Central, în condiţiile în care acesta – militar fiind – a încălcat flagrant statutul cadrelor militare. În 2004, Ranetti şi-a făcut o firmă, înregistrată cu numele său la Registrul Comerţului, pe care a cedat-o ulterior altcuiva. Statutul militarilor le interzice să participe în orice formă în vreo societate comercială, cu excepţia celor din subordinea MapN.

În anul 2004, în decursul a doar 6 zile, firma SC Ranetti Medical Research SRL - al cărei obiect de activitate era „asistenţa medicală ambulatorie” şi nu avea nici un angajat - a avut o cifră de afaceri de 160.027,70 RON. Ce afacere sau asistență medicală ambulatorie aduce un profit atât de mare, în doar câteva zile de activitate? Ministerul Apărării trebuie să lămurească publicul dacă s-au făcut studii clinice pe pacienții internați în SMC și cum a fost folosită aparatura spitalului. Oricum, faptul că asociatul unic al firmei era Colonelul Doctor Aurelian Emilian-Ranetti contravine prevederilor şi regulamentelor militare.

Aceste date rezultă din documente oficiale publicate de autorităţi ale statului, printre care se găseşte şi hotărârea din data de 12 februarie 2005 semnată de ofiţerul Ranetti - care avea calitatea de unic asociat al firmei – privind retragerea sa din societate. Această hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial partea a IV-a nr 2140/11.07.2006. Faptele nu beneficiază de termene de prescripţie.


Bianca Guruiță

sursa :http://www.dcnews.ro/2011/10/comandantul-spitalului-militar-central-afacerist-cu-venituri-de-40-000-de-euro-in-doar-6-zile-de-activitate/#comment-12669

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu