duminică, 9 octombrie 2011

STATUTUL CADRELOR-concluzii din 4 octombrie: “o nouă lege a pensiilor militare este mai mult decât necesară,,

,, Acţiunea din seara zilei de 4 octombrie 2011, de la Camera Deputaţilor – Grup PNL, a reunit peste 100 de participanţi. Aceasta a fost organizată de către dna deputat Alina Gorghiu, Colegiul 22 Bucureşti/ Sectorul 5, adică zona din România care, considera ca are cea mai mare concentrare de cadre militare (active şi în rezervă).
La activitate, pe lângă cadrele militare în rezervă şi înretragere, au mai participat şi dl. senatorTeodor Meleşcanu – preşedinte al Comisiei pentru Apărare din Senat, dl. deputat Scutaru George – vicepreşedinte al comisiei similare din Camera Deputaţilor, dl. gl (rz). Corneliu Dobriţoiu – preşedinte al Comisiei pentru Apărare a PNL, dl.gl (rz).MihailPopescu – fost Şef al Statului Major General.
Înloc de preambul
Încă din luna aprilie 2011, dna deputat a avut nenumărate întâlniri cu rezervişti din mai multe garnizoane (Mangalia, Constanţa, Oradea, Craiova, Bacău, Vaslui etc.).
În calitate de preşedinte al Comisiei Juridice a PNL, a primit nenumărate sesizări referitoare la pensiile militarilor, opinii şi propuneri referitoare la acest subiect.După discuţii avute cu militari în rezervă şi în retragere şi după studierea materialelor primite, rezultă – fără putinţă de tăgadă – că o lege a pensiilor militare (indiferent de denumirea sub care va apărea) este absolut NECESARĂ. De ce? Pentru că militarii şi politiştii sunt, la fel ca şi magistratii, categorii aparte, care nu se supun numai legilor civile (ex. Codul muncii). Aceasta, deoarece ei sunt în serviciul patriei 24 de ore din 24, pentru că… şi lista ar putea continua cu prevederi din Statutul cadrelor militare şi nu numai.
De fapt, e inutil să vă răspunda cum la acest DE CE, pentru că răspunsul este însăşi viaţa noastră, din prima zi când am îmbrăcat uniforma militară (eu la 19 ani,însă FOARTE MULŢI la 14 ani) şi până la trecerea în rezervă.
Pe scurt, despre întâlnirea din 4 octombrie

În cadrul întâlnirii, militarii în rezervă au fost invitaţi să contribuie, pe baza cunoştinţelor şi a experienţei pe care o au, precum şi înfuncţie de timpul pe care îl au la dispoziţie, la conturarea acestui proiect de act normativ.
Punctul de plecare:situaţia generată de abrogarea Legilor 164/2001 si 179/2004, de apariţia Legii 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/2011, de apariţia Legii sistemului unitar de pensii şi aa ctelor normative adoptate pentru aplicarea acesteia.
Nu se doreşte revenirea la Legile 164 si 179, cum foarte mulţi au înţeles.
Nu se vor anula efectele Legii 119/2010 şi OUG 1/2011 în sensul de a se diminua pensiile ale căror cuantumuri au fost majorate, ci se va cauta doar o solutie legală; pentru ceic ărora li s-au diminuat pensiile – de pastrare a cuantumului din decembrie 2010.
Se vor respecta principiile de dreptpe care le “moştenim” de sute de ani, se va respecta Constituţia Românieişi, nu în ultimul rând, actele normative europene (Convenţii, Protocoale etc.) care au prioritate şi înRomânia din momentul în care ţara noastră a devenit membră a Uniunii Europene.
O altă problemă ridicată de militari s-a referit la Proiectul de statut al cadrelor militare postat pe site-ulM.Ap.N. pentru consultare şi pentru propuneri. Nu ştim încă forma în care va fi depus la Parlament, dar, personal, apreciez că ar fi un lucru bun să facem cât mai mulţi propuneri de îmbunătăţire a acestuia. Şi chiar după ce va fi ajuns la Parlament (forma se poate consulta pe site-ulfiecarei Camere), prin aleşii locali, propunerile noastre vor putea ajunge la Comisii.
5 oct. 2011
Pe 5 octombrie a prins “a se aduna” oameni, idei şi propuneri pentru a se contura ceea ce am discutat aseară (n.r. 4 octombrie). Direct, prin telefon sau pe mail.Sunt bucuroasă că nu a fost o acţiune fără ecou! Dar ştiu că nu este ceva uşor de realizat. Şi tot pe 5 oct. 2011, la Senat (ca primă cameră sesizată) au fost depuse 2 initiative legislative semnate de mai mulţi senatori şi deputaţi ai USL şi un senator al PDL, în total 22 de parlamentari. Acestea au fosti nregistrate sub numerele 501 şi 502 şi se referă la:
– Abrogarea Cap. IV din Legea 329/2010
– Amendamente la OUG 1 / 2011, în sensul:
– menţinerii în plată a cuantumului mai avantajos al pensiei, dacă din recalculare ar rezulta un cuantum mai mic
– pentru perioadele în care nu au fost identificate venituri ale militarului, să se utilizeze datele din memoriul personal.

Lista semnatarilor va fi postata pe site-ul Senatului în zilele următoare. Vă pot spune, însă, cu certitudine că nu lipsesc cele 2 doamne care, din 2009 şi până în prezent, au fost alături de noi (cadrele militare in rezerva si ...n.r.) fără ezitare – dna senator Elena MITREA şi dna deputat Alina GORGHIU.,,

PS Aveti inca odata ocazia, poate in al 24+1-lea ceas, stimati camarazi, să coalizați si sa va aparati drepturile...Dincolo de faptul că nu au nicio vină, cei 10% dintre camarazii noștri, afectați de noua lege a sistemului unitar de pensii, înseamnă enorm de mult...
zile mai bune ! oricum, mai inspirate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu