marți, 25 octombrie 2011

Sa nu uitam :de fapt, armata isi serbeaza ziua la pamant

u un buget de supravietuire, fara dotari care sa faca fata macar teatrelor de operatiuni in care este prezenta si fara vreo perspectiva de modernizare in viitorul apropiat, Armata Romana nu prea are motive de sarbatoare, chiar daca pe 25 octombrie este ziua sa.

Bugetul Armatei a fost redus substantial din cauza crizei. Inca din 2009 cele 2,3% din PIB asumate prin aderarea la NATO ca alocare anuala catre Armata s-au redus. La inceputul anului, Ministerul Apararii primea din promisiuni 1,3% din PIB. In realitate a primit doar 4,8 miliarde de lei, sub 1% din Produsul Intern Brut. La rectificare a mai beneficiat de vreo 200 de milioane de lei - un buget care nu-i poate asigura inzestrarea militara de care are nevoie, ci doar supravietuirea. In strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014 se vorbeste despre o alocare de aproape 2,4% din PIB. Dar e doar o strategie in care se promit multe, inclusiv crestere economica.

In anii de dinainte de criza, cand bugetul Ministerului Apararii era mai consistent, s-au facut investitii paguboase pentru tara noastra. Cel mai „celebru exemplu este cel al fregatelor pe care statul roman a platit britanicilor peste 120 de milioane de euro, desi aceste nave erau recuperate de la fier vechi si, probabil, urmau sa fie utilizate pe post de tinte navale de catre marina regala britanica (in 2002, in timp ce partea romana negocia cu reprezentantii BAE Systems, Ministerul Apararii din Marea Britanie a aprobat un plan de utilizare a fregatelor de tipul 22 drept tinte navale pentru antrenamentul celorlalte nave militare, doua dintre aceste nave fiind scufundate).

Anul trecut Romania a fost la un pas de o noua afacere paguboasa. Blocata temporar de criza financiara, achizitia de catre tara noastra a 24 de avioane de vanatoare F16 second hand de la americani era noul tun pregatit de mai marii Armatei. Suma vehiculata pentru aceasta tranzactie era de un miliard de dolari, situatie in care fiecare F16 romanesc costa 41,6 milioane de dolari, fiind inclusa si asistenta tehnica. Si asta in conditiile in care pe site-urile de specialitate costul per unitate al unui F16 nou este intre 14,6 si 26,9 milioane de dolari, in functie de varianta si performante. Ultimul pret corespunde celui mai performant F16 (varianta E/F sau Block 60) livrat de americani la export in 2005 pentru Emiratele Arabe Unite. Potrivit unor surse neoficiale, avioanele pe care urma sa le cumpere Romania aveau cel putin 10 ani de serviciu.
85% din echipamentele de care dispun militarii sunt bune de dat la fier vechi

De altfel, in ultimii ani, Ministerul Apararii a primit undeva in jurul a 1% din PIB, in conditiile in care, potrivit angajamentelor asumate fata de NATO, Armata avea nevoie de un buget anual de 2,38% din PIB pentru modernizare si cumparare de tehnica militara. Astfel, Romania nu a dus la bun sfarsit niciunul dintre cele sase programe de inzestrare strategica aferente tuturor categoriilor de forte ale Armatei. Anii trecuti, conducerea Ministerului Apararii Nationale a intocmit o „Conceptie de inzestrare cu sisteme si echipamente majore” esalonata pentru perioada anilor 2006-2025 si a ajuns la concluzia ca 85% din echipamentele militare au resursa de viata depasita. La multi ani Armatei Romane!

sursa :http://www.fin.ro/articol_68243/armata-isi-serbeaza-ziua-la-pamant.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu