duminică, 26 decembrie 2010

Confuzia între pensiile speciale si pensiile militare de stat, intre pensiile militare de stat si pensiile de asigurari sociale


V-aţi întrebat vreodată de ce L119/2010 are nevoie de două HG pentru aplicare?

1.Hotărârea Guvernului nr. 737/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 528 din 29 iulie 2010 are ca obiect de reglementare stabilirea metodologiei de recalculare a unor categorii de pensii de serviciu prevăzute prin Legea nr. 119/2010.

Referirile din hotărâre privesc:
pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
• pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
• pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
• pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;
• pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
• pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi
.

Acestea sunt vestitele pensii speciale

Pensii platite din Fondul de pensii constituit prin contributie.

2. HG nr. 735/2010 - recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor

Aceste pensii sunt platite din bugetul statului si constituie articole bugetare ale MApN, MAI si SRI cuprinse in legea bugetului de stat. Bugetul de stat este alcatuit din taxe si impozite si nu prin contributie.

Asadar legarea pensiilor militare de “contributivitate” este o diversiune pentru a “lega” si aceste pensii de bunul plac al celor care conduc guvernul adica de “punctul de pensie”

Pensiile de asigurari sociale se platesc din Fondul de pensii constituit prin contributie- se bazează pe contributie-este vorba de soldaritatea sociala după principiul “eu am plătit pentru cei dinaintea mea, tu plăteşti pentru mine, în viitor alţii vor plăti pentru tine”. Distrugerea acestui principiu prin distrugerea fondului de pensii şi prin obligarea populaţiei să cotizeze la fonduri private de pensii(administrate de cine si in folosul cui?garantate de cine?) nu fac decât să şubrezeacă şi mai mult statul în forma actuală.

Confuzia este intarita si de faptul ca populatia face cu greu distinctie intre pensii speciale si pensii dupa legi speciale.

Bineinteles ca L164 si L179(care definesc pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor) sunt legi speciale dar nu afecteaza Fondul de pensii fiind platite de la buget.

Pensiile speciale sunt constituite tot dupa legi speciale dar se platesc din Fondul de pensii si de aici inechitatea fata de ceilati pensionari.

Confuzia intre categoriile de pensii este intretinuta tocmai pentru a crea tensiuni sociale. Mai exact intre pensionarii civili(de asigurari sociale) pensionarii militari(buget) pe de o parte si lucratori si pensionari(indifferent ce fel ) pe de alta parte. Aceste tensiuni servesc drept pretext pentru tot felul de măsuri aberante cum sunt si astfel de legi.

sursa :laurențiu domnișoru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu