Peste 100 de oraşe americane ar putea intra în faliment în 2011, din cauza problemelor cu care se confruntă băncile, a declarat analistul american Meredith Whitney, cea care a previzionat contractarea pieţelor de credit, scrie The Telegraph.
Conform publicaţiei, oraşe precum Detroit sau Madrid au probleme în a-şi achita datoriile.
Analistul a atras atenţia că datoriile locale şi cele ale statelor americane sunt în prezent cea mai mare problemă cu se confruntă economia americană. Aceasta a subliniat că există riscul ca economia americană să nu îşi revină.
"După problemele de pe piaţa imobiliară, aceasta este a doua mare problemă a SUA şi cu siguranţă cea mai mare ameninţare adusă economiei americane", a declarat Whitney postului de televiziune CBS.
"Nu am niciun dubiu că vom vedea multe intrări în default pentru obligaţiunile municipale. Apreciez că 50 până la 100 de oraşe vor intra in faliment - chiar mai multe. Asta înseamnă datorii de mai multe sute de miliarde de dolari".
Oraşele şi statele americane au datorii de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.
Administraţiile locale europene- datorii de 1,3 miliarde de euro
În Europa împrumuturile contractate de administraţiile locale şi regionale s-ar putea ridica în acest an la 1.300 miliarde euro.
Săptămâna trecută agenţia de rating Moody's a atenţionat că ar putea retrograda ratingurile acordate oraşelor Florenţa şi Barcelona şi ar putea tăia ratingul regiuni Basce din nordul Spaniei.
Ratingul Lisabonei a fost redus de Standard&Poor's în acest an, în timp ce obligaţiunile emise de Napoli şi Budapesta au rating apropiat de nivelul "junk".
Datoriile Istanbulului sunt deja considerate "junk".
Datoriile administraţiilor locale din România, 2,63 de miliarde de euro
La 30 septembrie 2010, datoria publică locală din România se ridica la 11,29 miliarde lei (2,63 miliarde euro), reprezentând aproximativ 6% din totalul datoriei publice, din care 10,53 miliarde lei este datorie directă iar 750 milioane lei este datorie garantată.
Administraţiile locale din România nu vor intra însă în faliment şi vor fi mereu "salvate" de stat, a declarat pentru gândul prim vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan. "Nu avem legislaţie ca SUA, care să permită falimentul unui oraş sau commune. Ar trebui însă să avem o astfel de legislaţie. Orice unitate teritorială care nu reuşeşte să se susţină din venituri proprii ar trebui să dispară şi să se comaseze cu alta. În România sunt peste 2.800 de commune, dintre care mai bine de jumătate ar trebui să dispară", a declarat Stolojan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu