marți, 28 decembrie 2010

NOUL ȘEF AL SMG , DĂNILA-FĂT FRUMOS

Danila, unul dintre cei mai tineri generali din Armata romana, are 45 de ani, este casatorit si are o fiica.

- s-a nascut la 14 mai 1965, in Targu Neamt, judetul Neamt.

- a absolvit Liceul Militar “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc;

- a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie “Aurel Vlaicu” şi a fost brevetat pilot militar.

- în perioada 1987-1998, a indeplinit succesiv funcţii de pilot, pilot-sef, instructor de zbor si comandant patrula.

- în perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme. Dupa terminarea studiilor, a fost numit in functia de ofiter I in biroul operatii la Grupul 95 Aviatie Vanatoare;

- din anul 2001 a fost comandant escadrila la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriana.

- între anii 2005-2008, a indeplinit functia de sef sectie metodica pregatirii de zbor in Statul Major al Fortelor Aeriene.

- în aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar in septembrie, acelasi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.

- a obtinut succesiv calificările de pilot si instructor de zbor pe avionul de lupta, iar din anul 2009 a inceput zborul pe avionul de transport C-130 Hercules.

- în anul 2005, a urmat Cursul postuniversitar de perfectionare in conducerea marilor unitati operative din Fortele Aeriene, la Colegiul de Razboi;

- în anul 2007 a urmat cursul principal “Probleme actuale ale securitatii nationale” la Colegiul National de Aparare.

- în perioada 2006-2009, a fost doctorand in stiinte militare, obtinand titlul stiintific de doctor in 2009, cu lucrarea “Securitatea aeriana in contextul globalizarii”.

- la 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană;

- de la 1 octombrie 2010, a început activitatea în Statul Major General, îndeplinind funcţia de Locţiitor al şefului Statului Major General;

- la 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general-maior.

De asemenea, viitorul şef al Armatei a primit mai multe ordine şi distincţii, printre care: Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler; Ordinul „Virtutea aeronautică” în grad de Cavaler; Semnul Onorific „În Serviciul Armatei” pentru 20 ani de activitate, Emblema Onoarea Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major General.

Foarte probabil să asistăm la câteva mişcări spectauloase în organigrama Statului Major General. Zvonurile anunță aducerea generalului locotenent Dan Ghica în SMG pe o funcţie de locţiitor al generalului maior Dănilă şi posibila numire a generalului maior Valeriu Nicuţ în funcţia de şef al Statului Major al Trupelor de Uscat.

Deși se evidențiază că instalarea lui Dănilă în fruntea SMG are , printre altele, drept fundament principiul rotației la comanda SMG ( un vax pentru d-l băsescu), cel mai probabil a fost primul pas în urma căruia cei din MApN şi-au dat seama că amiralul Marin s-a opus nominalizări generalului locotenent Dan Ghica sau a generalului locotenent Ioan Sorin pentru preluarea funcţiei de şef al SMG. Nu a contat faptul că cei doi sunt militari cu o carieră deosebită, inclusiv în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak. Al doilea pas a fost făcut pe 1 Decembrie 2010, cînd generalul Dănilă a fost avansat la gradul de general maior-două stele, chit că prima stea o obţinuse cu numai un an în urmă.

Oricum, avem ocazia să asistăm la o comedie de cel mai prost gust : vom avea în premieră un aviator la conducerea Armatei României, dar riscăm să rămînem fără avioane de vânătoare capabile să execute serviciul de Poliţie Aeriană conform cerinţelor NATO !

O primă neșansă a noului şef al Statului major General este aceea că acesta îşi preia misiunea la sfârşitul unui an bugetar dificil pentru armată.Dacă mai adăugăm și puternicile suspiciuni legate de faptul că acesta era , până mai ieri, un neica nimeni printre decizionalii armatei, nejustificând astfel specatculoasa ascensiune din uitimul an ( pare ,,cscut,, pentru această funcție...două grade luate intr-un an de zile, doctorand-la timp, ), faptul că prin instalarea acestuia se încalcă grosolan art 74/ legea 80/1995 , noul șef SMG având în subordine generali mai înstelați decât el (...La numirea în funcţii se va respecta principiul potrivit căruia ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii să nu fie subordonaţi altora cu grade mai mici...,,), lucrurile nu încep sub auspicii grozave !

Sigur, că legat de ultimul aspect, d-l președinte are o soluție tip... băsescu,, : să-i mai dea o stea pe 1 ianuarie 2011 ca să îl pună pe picior de egalitate cu cei care sunt deja generali locotenenţi. Dar ar fi o premieră ca un general să fie avansat de două ori la un interval de o lună, chiar dacă lunile sunt în ani diferiţi (decembrie 2010-ianuarie 2011) !

Dom-le Dănilă- Făt Frumos, din partea mea, baftă ! Nu te grăbi , totuși , să-ți iei gradele prea repede (dă bine puțin bun simț), că nu mai sunt decât doua , iar mata mai ai de stat prin armată ! Nu știu dacă mă înțelegi dar ar cădea nasol la excepționalul dvs CV faptul că , în cei zece-cinșpe ani de șapcă pe care-i mai ai , să primesti cele două grade în primii 1-2 ani și dup-aia ... ciciu !

Asta, dacă nu te va trimite cumva comandantul tău suprem, după ce vei servi ,cu profesionalism ,firma sa portocalie,, , ambasador pe ici-pe colo...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu