Potrivit proiectului elaborat de Guvern, propunerea de buget pentru 2011 pentru Ministerul Apărării este de 4,8 miliarde lei, cu 29% mai puţin comparativ cu suma de 6,7 miliarde de lei estimată pentru 2010.
Comparativ cu anul precedent, fondurile pentru plata pensiilor militare nu vor mai fi prevăzute în bugetul MApN, ci în Bugetul asigurărilor sociale de stat, plata făcându-se, potrivit noii legislaţii, prin Ministerul Muncii.
Raportul asupra proiectului legii bugetului urmează să fie întocmit de Comisiile de buget-finanţe, după care va fi supus aprobării plenului comun.
"S-au aprobat trei amendamente pe care le-am propus. Primul este ca MApN să aibă anul viitor posibilitatea de a angaja credite până la 2,38% din PIB pentru programele strategice", a explicat Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat.
El a spus că al doilea amendament are ca obiectiv ca trupele aflate în misiune în teatre să fie finanţate de la Guvern.
"Un al doilea amendament, pentru ca operaţiunile desfăşurate în străinătate, pe teatre de operaţiuni, să fie finanţate din fondurile Guvernului şi nu din fondurile MApN, pentru că Guvernul decide suplimentarea militarilor români aflaţi în teatre. De asemenea, am introdus suplimentarea cu 43 de milioane de lei a proiectului de buget, bani care să permită dotarea cu avioane fără pilot", a menţionat Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu a mai spus că, "din păcate", aceeaşi măsură care vizează achiziţionarea de avioane fără pilot a fost aprobată şi anul trecut, dar banii nu au venit la MapN.
"Dar asta nu ne face să renunţăm. Oamenii au nevoie de o protecţie suplimentară", a spus el.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) Viorel Oancea a declarat, joi, că bugetul alocat apărării în 2011 este în jur de 0,81% din PIB.
''Bugetul MApN a fost aprobat, au fost şi unele amendamente care au fost adoptate. Bineînţeles că bugetul este mic, dar sperăm că în plen să mai obţinem ceva. Bugetul este în jur de 0,81% din PIB, ţinând cont că pensiile (n.r.militarilor) s-au scos din bugetul MApN şi trec la Ministerul Muncii. Nu ne ajung (n.r. banii), dar încercăm să supravieţuim'', a spus Oancea.
El a precizat că bugetul are aceeaşi valoarea pe care a avut-o şi în 2010. ''Dar nu putem să îndeplinim unele lucruri, ca de altfel şi alte ţări. Să ştiţi că şi celelalte ţări au bugetele de apărare scăzute şi nu numai pe cele de apărare'', a explicat Oancea.
Referindu-se la programul multirol, acesta a spus că el a fost doar întrerupt şi că nu reprezintă o problemă reluarea sa.
''Programul multirol a fost doar întrerupt, nu este o problemă să-l reluăm, el este în vigoare. Ei (n.r. SUA) ne-au dat un termen dacă putem să facem rost de bani pentru achiziţionare. A fost atunci (termenul, n.red.), în prima parte, sfârşitul lui august. După aceea am spus că rămâne în vigoare şi în momentul în care găsim sursa de bani mergem în continuare. (...) F-16 este hotărârea CSAT, este hotărârea forţelor aeriene din cadrul MApN'', a mai spus secretarul de stat, Viorel Oancea.
sursa :http://www.ziuaveche.ro/007/armata/8835-comisiile-de-aparare-vor-suplimentarea-bugetului-mapn-cu-43-milioane-lei-pentru-avione-fara-pilot.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu