joi, 20 iunie 2013

Vara-toamna anului 2013 va fi un test dificil pentru guvernul de la Chișinău

- mesaj ferm al Rusiei catre... oricine : cu cât mai aproape de UE este Republica Moldova cu atât mai departe va fi Transnistria .

-ceea ce se intampla acum in R Moldova seamana izbitor cu scenariul aplicat in cazul conflictului Rusiei cu Georgia
                                         - în timp ce in  Osetia de Sud soldații ruși, în mod agresiv, demarcau ”frontiera” cu Georgia, desfașurând sârmă ghimpată și separând pe alocuri casele etnicilor georgieni de loturile lor agricole sau cimitirele satelor,  la Tiraspol  ”autoritățile” transnistrene  încerca să delimiteze și să demarcheze ceea ce consideră ”granița de stat” conform   ”legii  adoptate privind frontiera de stat” (elaborată încă în 2006-07 în mandatul lui Smirnov) .


Este, totusi,  greu de imaginat că un astfel de scenariu se poate repeta în Moldova, însă acțiunile militarilor  ruși dersfasurate în Georgia nu lasă dubii că Rusia, prin intermediul Transnistriei, într-o formă mai atenuată, ar putea genera tensiuni în zona de securitate pentru a escalada gradual conflictul.

Ca atare, scopul principal al fostului  imperiu nu este blocarea negocierilor, ci blocarea parcursului european al Republicii Moldova, respectiv  împiedicarea implementării de catre  aceasta a unor măsuri specifice  în zona frontieriei administrative cu Transnistria, conform probabilului plan pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Unul dintre motive,dincolo de alterarea imaginii marelui imperiu de la rasarit care ar scapa printre degete o zona de muls, va fi ca eventuala ridicare a vizelor de catre  UE pentru cetățeni moldoveni ar face  pașapoartele moldovenești mai interesante pentru populația din Trasnistria,  alimentand astfel premisa  unei periculoase deschideri a acesteia catre Vest...

  Asadar, vara-toamna asta va fi  destul de  delicata pentru fratii de peste Prut.
Va fi nevoie ca vointa politica  interna sa fie hotarata, clar indreptata spre sustinerea  reformelor necesare intaririi statului, reforme aplicate rapid si nedureros. In acelasi timp, este nevoie de o abilitate diplomatica aparte pentru a atrage sprijinul mai clar al UE si al SUA  ceea ce ar trebui sa descurajeze agresivitatea Transnistriei si a sustinatorului sau...

sursa : realitatea moldo-transnistreana;http://www.contributors.ro/global-europa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu