luni, 2 august 2010

Va veni era lui Flintstone...

Petrolul si gazele...lux peste 25 de ani...hai la o liniuta pana nu vand casa sa fac plinul:)) Detalii la pret minim.


 Conform proiectului de strategie energetica propus de Ministerul Economiei si Finanatelor, rezervele de petrol si gaze naturale ale României se vor reduce semnificativ pâna în anul 2025, iar rezervele de uraniu pot asigura necesarul pentru functionarea doar a doua reactoare nucleare, pâna în 2017.
"Zacamintele de hidrocarburi sunt limitate, pe fondul unui declin al productiei interne si în conditiile în care nu au mai fost identificate noi zacaminte cu potential important", se spune în document.Rezervele actuale de petrol se situeaza la 73,7 milioane tone, iar productia a scazut de la 14,7 milioane tone în 1976, anul cu cea mai ridicata productie, la 5 milioane tone anul trecut.

Rezervele de petrol sunt estimate sa scada pâna în 2025 de sapte ori, la 12 milioane tone, de la nivelul de 80 milioane tone aferent anului trecut. În acelasi timp, rezervele de gaze naturale se vor reduce de peste trei ori în 2025, la 50 miliarde metri cubi. Anul trecut, rezervele de gaze înregistrau un nivel de 170 miliarde metri cubi.

Productia de petrol va înregistra scaderi anuale de 2%-4%, iar cea de gaze scaderi de 2%-5%, se mai arata în strategie. Gradul de înlocuire a rezervelor de petrol exploatate nu va depasi 15%-20%, în timp ce pentru gaze procentul de înlocuire se va situa între 15% si 30%.
Proiectul mentioneaza ca, în conditiile diminuaarii resurselor de gaze si petrol, în balanta energetica nationala va creste rolul carbunelui, în special al lignitului. Resursele de uraniu asigura cererea centralei nucleare de la Cernavoda doar pâna în anul 2017, însa doar pentru doua reactoare nucleare, conform aceluiasi proiect. România intentioneaza însa ca, pâna în 2015, sa detina patru unitati nucleare de producere a electricitatii. Productia de minereu de uraniu este însa estimata sa creasca de patru ori pâna în 2015, de la 61.000 tone în 2005 la 244.000 de tone. Strategia nu ofera însa o solutie concreta pentru acoperirea deficitului de uraniu, mentionând doar ca "potentialele noi perimetre de zacaminte de minereu de uraniu nu pot modifica semnificativ aceasta situatie, ceea ce impune adoptarea unor masuri specifice pentru asigurarea resurselor de uraniu natural conform necesarului rezultat din programul de dezvoltare a energeticii nucleare".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu