joi, 16 august 2012

TOP 10 LUNETISTI

10. Thomas Plunkett



Un soldat irlandez din armata britanica. Si-a facut locul in top pentru ca a reusit sa ucida un important general francez al acelor vremuri. Intr-o batalie din 1809, Plunkett l-a impuscat pe general de la o distanta de 600 de metri. Avand in vedere cat de putin precise erau pustile in acele vremuri, nu existau decat doua posibilitati: ori irlandezul era un tintas absolut fabulos, ori avea un noroc fantastic.
Plunkett a aratat ca e vorba de prima varianta. Si-a reincarcat arma si a tras si in maiorul care venise in ajutorul generalului. L-a nimerit si pe acesta. Ca termen de comparatie, soldatii britanici erau antrenati sa nimereasca inamicul de la 50 de metri. Irlandezul a nimerit la o distanta de 12 ori mai mare. De doua ori.

9. Sergentul Grace



Pe data de 9 mai 1864, sergentul Grace, din armata Confederata, a reusit o lovitura incredibila. In batalia de la Spotsylvania tinta sa era generalul John Sedgwick, de la o distanta de aproape 1 km. Inca de la inceputul luptei, tragatorii confederatii i-au fortat pe soldatii unionisti sa se adaposteasca. Generalul insa a refuzat sa faca acelasi lucru, urland la oamenii sai: “N-ar putea nimeri nici o turma de elefanti de la distanta asta”. Cateva secunde mai tarziu sergentul Grace l-a impuscat chiar sub ochiul stang.

8. Charles ‘Chuck’ Mawhinney – 103 victime confirmate



S-a inrolat in Marina Americana in 1967 si a participat la razboiul din Vietnam. In doar 16 luni ucisese 103 soldati inamici si mai are inca 216 victime probabile. Cand a intrat in rezerva nu a povestit nimanui despre faptele sale de arme si a iesit din anonimat doar cand s-a scris o carte despre el. Citatul lui favorit: “Nu-mi spuneti niciodata ca e periculos sa vanezi lei sau elefanti: ei nu trag in tine”.

7. Rob Furlong



Fost caporal in armata canadiana, detine recordul pentru lovitura de la cea mai mare distanta din istorie: 2.430 metri. S-a intamplat in 2002, in timpul Operatiunii Anaconda. Echipa sa se confrunta cu 3 militanti Al-Qaeda. Primul foc l-a ratat, al doilea l-a nimerit in rucsac, iar al treilea “direct hit”. Trei secunde ii ia glontului sa ajunga la tinta de la acea distanta.

6. Vasily Zaitsev – 242 victime confirmate



Este cel mai popular lunetist din istorie, multumita filmului “Enemy at the Gates”. Nu tot ce e in fictiune e insa si adevarat. Iata povestea lui reala.
Era un functionar in Marina Sovietica, si s-a oferit voluntar pentru razboiul decisiv din Stalingrad. A infiintat acolo o scoala de lunetisti, iar soldatii antrenati de el au peste 3.000 de victime la activ. Zaitsev are in “palmaresul oficial” 242, dar numarul real este mai apropiat de 500.

5. Ludmila Pavlicenco – 309 victime confirmate



In iunie 1941, la data invaziei naziste, Ludmila avea doar 24 de ani. A fost printre primii voluntari. A luptat in principal in Ucraina si a avut 309 de victime confirmate. Dintre acestea, 36 erau lunetisti inamici.

4. Francis Pegahmagabow – 378 victime confirmate, peste 300 inamici capturati



Decorat de trei ori si ranit grav de doua ori, a fost un cercetas si un lunetist-expert, creditat cu 378 germani ucisi si peste 300 capturati. Razboinicul Ojibwa din fortele canadiene nu s-a multumit doar cu atat: a fost medaliat si pentru transmiterea de mesaje sub foc de artilerie si pentru misiuni de salvare. Intors acasa dupa finalul primului razboi mondial, a intrat total in anonimat.

3. Adelbert F. Waldron - 109 victime confirmate



Detine recordul de cel mai mare numar de victime confirmate dintre lunetistii americani. Ce il face insa special e insa incredibila sa precizie. In timpul unei patrulari cu o salupa de razboi, echipa sa a fost atacata de vietnamezi. Sergentul Waldron l-a impuscat pe lunetistul inamic aflat intr-un copac la 900 de metri distanta cu primul glont. Si a facut-o din mers!

2. Carlos Norman Hathcock II – 93 victime confirmate



Armata vietnameza a ajuns sa puna o recompensa de 30.000 $ pe capul sau, in conditiile in care pentru un lunetist American obisnuit aceasta era sub 10$. Hatchcock a reusit una dintre cele mai faimoase lovituri din istorie, chiar impotriva unui lunetist inamic trimis special sa-l execute. Cand a vazut o reflexie a luminii pe luneta vietnamezului, a tras instantaneu, direct prin luneta acestuia.
Poreclit “Pana Alba” pentru ca avea tot timpul una la palarie, si-a scos-o pentru o singura misiune. Una pentru care s-a oferit voluntar si pentru care a primit informatii de-abia dupa ce a acceptat-o. S-a tarat timp de 4 zile si 3 nopti, fara sa doarma, cm cu cm, pe o distanta de 1,5 km, pentru a impusca un general vietnamez. Misiunea a fost indeplinita.

1. Simo Häyhä – 705 victime confirmate



Supranumit “Moartea Alba”, a fost un soldat finlandez participant in “razboiul de iarna” dintre Finlanda si Rusia. Häyhä a indurat geruri de peste -40 de grade, dar in mai putin de 100 de zile are 505 victime confirmate, dar cifrele neoficiale spun ca a deposit lejer 800. In plus, mai are si 200 de inamici ucisi cu un pistol semi-automat.
Dar modul in care a reusit asta e absolut fantastic la randul sau. A facut-o de unul singur, colindand timp de 3 luni si impuscand rusi non-stop. Cand au aflat de el, sovieticii au trimis un “counter-sniper”, apoi o echipa intreaga. Nu s-a intors nimeni. Au trimis un batalion, au ordonat si focuri de artilerie, dar degeaba: nu l-au gasit.
Era imbracat complet in alb, folosea diverse trucuri pentru a-si imbunatati precizia, tinea inclusiv zapada in gura cand se pregatea de foc, pentru a nu scoate aburi si a-si deconspira pozitia.
Pana la urma, un glont ratacit l-a nimerit in falca pe 6 martie 1940. A fost gasit inconstient, dar nu a murit. Sapte zile mai tarziu si-a revenit. A trait pana in 2002.

SURSA http://debarbati.ro/top10/a-omorat-705-oameni-a-fost-impuscat-in-cap-dar-a-trait-97-de-ani-top-10-lunetisti-din-istorie.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu