sâmbătă, 16 aprilie 2011

AMENDAMENTE VRÂNCENE LA OUG 1/2011, ACCEPTATE DE COMISII ALE CAMEREI DEPUTAȚILOR

ASOCIAŢIA NAŢIONALǍ A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVǍ ŞI RETRAGERE
FILIALA JUD. VRANCEA “STEFAN CEL MARE”

Focşani,
Cercul Militar
Str. Cezar Boliac, nr.8
Jud. Vrancea
Data: 29.03.2011


AMENDAMENTE LA O.U.G. 1/2011 ( L 14 /2011)

Vă înaintăm alăturat propunerile de amendamente formulate de membri asociaţiei noastre, cadre militare în rezervă, care, analizând situaţia pensiilor militare, după emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr.1 din 28 ianuarie 2011, şi având în vedere asigurările factorilor politici că România a depăşit cu succes perioada de criză, vă solicită să introduceţi în legea de aprobare a actului normativ arătat, următoarele modificări:

1. Art. 1. -
„ (4) In cazul pensiilor prevăzute la alin. (1), pentru care, pană cel mai târziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizează cuantumul soldei de grad şi al soldei de funcţie minime corespunzătoare gradului militar deţinut, conform anexei nr. 1, dar nu mai puţin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizează salariul mediu brut pe economie.”
Propunere:
„ (4) In cazul pensiilor prevăzute la alin. (1), pentru care, pană cel mai târziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizează cuantumul mediu al soldei (venitului) dintre ultima lună înaintea perioadei lipsă, şi prima lună după perioada lipsă , dar nu mai puţin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioara anului 1952 se utilizează salariul mediu brut pe economie.”
Motivare:
Considerăm această măsură ca nelegală şi abuzivă, deoarece încadrările noastre în funcţii au avut un caracter pronunţat de stabilitate, lucru care a determinat o vechime fără întreruperi, în acelaşi loc de muncă, respectiv pe aceeaşi funcţie.
Pentru lipsa datelor pentru o anumită perioadă, lucru independent de voinţa noastră,
nu putem fi ”pedepsiţi”. Considerăm că acest cuantum este mult mai apropiat de valoarea reală a veniturilor, de care au beneficiat cadrele militare.

2. Art. 7. -
(1) În cazul pensiilor prevăzute la art. 5 şi 6, nu mai târziu de data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plată sau de recuperat, după caz, în funcţie de cuantumurile rezultate după luarea în considerare a tuturor documentelor care atestă veniturile realizate pe întreaga durată a stagiului de cotizare sau după aplicarea grilei prevăzute în anexa nr. 1.
Propunere:
să scoateţi textul ”sau de recuperat, după caz” şi să adăugaţi în continuare după punctul 2 punctul 3:
• (3) In cazul în care cuantumul pensiei revizuite este mai mic decât cel aflat în plată se menţine în plată cuantumul cel mai avantajos.



Restul articolelor se vor modifica corespunzător.
Motivare:
- Legea 263/ 2010 art. 169 alin (5) În situaţia în care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat în urma aplicării prevederilor alin. (1)-(4) este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine acest cuantum pană la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obţine un cuantum al pensiei mai mare.
- justificarea se găseşte şi în art. 1 al OUG 1/2011 . -(1) Pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 se revizuiesc, din oficiu, cel mai târziu pană la data de 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de beneficiari.
Legea 119 prevede :
art.4 (2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se stabileşte in baza punctajului mediu anual, determinat potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000… iar la
Art. 7 (1) Procedura de stabilire, plata, suspendare, recalculare, încetare şi contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevăzută de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
Cu privire la cuantumul pensiei, prevederile leg 19/2000 arată:
Art. 180. - (6) Cuantumul pensiilor se stabileşte pe baza prevederilor art. 76, …;
(7) În situaţia în care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plată cuantumul avantajos.
Iată că, principiul reglementat de Lega19/2000 şi de Legea 263/2010 ne dă dreptate şi susţin punctul nostru de vedere.
Având în vedere prevederea art. 7 al Legii 119/2010 şi prevederea contrară din art. 7 OUG1/ 2011 trebuie să remarcăm că, regulile de tehnică legislativă interzic existenţa dublei reglementări având acelaşi obiect, adică cuantumul pensiilor noastre în plată.

ANEXA Nr. 3 Metodologia din 28 ianuarie 2011
3. Art. 5. -
(3) Valoarea punctului de pensie prevăzută la alin. (1) este de 732,80 lei, stabilită prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010.
Propunere:
• (3) Valoarea punctului de pensie prevazută la alin. (1) este de 732,80 lei, stabilită prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010 şi se majorează cu procentul de creştere a soldelor de grad şi funcţie a cadrelor militare în activitate.
Motivare:
- Legea 80/1995 art. 4 Cadrele militare se pot afla în una dintre următoarele situaţii:
a) în activitate, când ocupă o funcţie militară….
b) în rezervă, când nu ocupă o funcţie militară, dar întrunesc condiţiile prevăzute de lege
pentru a fi chemate să îndeplinească serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi,
iar la nevoie, în calitate de cadre militare în activitate;
Aceste prevederi demonstrează faptul că militarii, şi după ieşirea la pensie, trebuie să răspundă „prezent” la chemarea tării şi pot fi concentraţi sau mobilizaţi, iar la nevoie, devin cadre militare active cu toate privaţiunile şi restricţiile vieţii militare. Din acest motiv trebuie să existe o permanentă corelare între valoarea punctului de pensie şi soldele militarilor activi.
- la aliniatul 3 al articolului 5 din Anexa 3 şi nici în Legea 119/2010, nu se prevede pentru pensiile cadrelor militare, nici o metodologie de creştere cu inflaţia sau bazată pe creşterea salariului mediu pe economie a punctului de pensie şi de aceea susţinem completarea dispoziţiei legale.

4. Art. 5. din Metodologie
După aliniatul (4) la acest articol, vă solicităm introducerea unui nou aliniat cu numarul (5)
Propunere:
• (5) La cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1) se aplica un spor în puncte pentru gradul militar după cum urmează:
a) subofiţeri şi maiştri militari- 5 puncte;
b) ofiţeri cu grade inferioare- 7 puncte;
c) ofiţeri cu grade superioare- 9 puncte;
d) generali şi amirali -11 puncte.

Motivare: Leg.80/1995 privind Statutul cadrelor militare
- art. 3 din Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar. Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
- art. 7 Îndatoririle, drepturile şi libertăţile cadrelor militare sunt cele stabilite de Constituţia României, de legile ţării şi de prezentul statut. Profesia de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în activitate incumbă îndatoriri suplimentare, precum şi interzicerea ori restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi, potrivit legii.
- art. 8 Cadrele militare au următoarele îndatoriri principale:
a) să fie loiale şi devotate statului român şi forţelor sale armate, să lupte pentru apărarea României, la nevoie până la sacrificiul vieţii, să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale;
b) să respecte jurământul militar şi prevederile regulamentelor militare, să execute întocmai şi
la timp ordinele comandanţilor şi ale şefilor, fiind responsabile de modul în care îndeplinesc
misiunile ce le sunt încredinţate…;
c) să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă;

5. Art. 9. din Metodologie
După aliniatul (6) la acest articol vă solicităm introducerea unui nou aliniat cu numărul (7)
• (7) Pentru perioadele de stagiu de cotizare, rezultate ca diferenţă între stagiul de cotizare prevăzut de lege şi vechimea calculată rezultată în urma aplicării sporului de vechime conform condiţiilor de muncă, se acorda pentru fiecare an diferenţă un spor de 0,5 puncte .
Motivare :
- Legea 263/ 2010 Art. 99. -
(1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectiva se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.

Vă mulţumim anticipat pentru înţelegere,
CU DEOSEBITĂ CONSIDERATIE ,

Preşedintele A.N.C.M.R.R. Filiala jud. Vrancea „Ştefan cel Mare”
Cpt. C.dor (r) ing. Chirica Aurelian
chiricaaurelian@yahoo.com

PS Vă rog, analizați , propuneți ! Zile inspirate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu