marți, 5 aprilie 2011

MODIFICĂRI ALE LEGII PRIVIND STATUTUL CADRELOR MILITARE

Participarea militarilor la misiuni în străinătate devine obligatorie
Senatorii au aprobat, în şedinţa de plen de luni, modificarea legii privind statutul cadrelor militare în sensul instituirii obligativităţii participării acestora la misiuni în afara teritoriului statului român. Până în prezent, participarea se făcea pe bază de voluntariat.

Proiectul, iniţiat de Guvern, şi aprobat de Senat cu 112 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, prevede şi unele excepţii la această obligativitate: militarii care sunt întreţinători unici ai familiei, ai copilului, fratelui sau părintelui, militarii care au unul sau ambii părinţi invalizi de gradul I sau II şi care nu au fraţi sau surori majori, apţi de muncă, precum şi militarii care au soţul grav bolnav, încadrat în gradul I sau II de invaliditate. Totodată se exceptează cazurile în care ambii soţi sau fraţi urmează să participe la misiune în acelaşi timp.

De asemenea, senatorii au adoptat şi raportul favorabil cu amendamente întocmit de Comisia pentru apărare din Senat cu 115 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Printre amendamentele Comisiei admise de plenul Senatului se numără şi cel referitor la faptul că militarii nu vor mai putea fi trecuţi în rezervă ca urmare a demisiei pe timpul executării misiunilor în afara statului român.

De asemenea, este prevăzută majorarea limitelor de vârstă în grad, în vederea corelării Legii nr.80/1995 cu prevederile legii privind sistemul unitar de pensii.

Un alt amendament adoptat prevede faptul că, pe parcursul întregii cariere militare, cadrele militare în activitate pot beneficia de cel mult două înaintări în grad înainte de termen sau/şi în mod excepţional.

Cadrele militare – femei şi bărbaţi – au dreptul, potrivit proiectului legislativ adoptat de Senat, la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la 7 ani şi nu la 3 ani cum prevedea legea până la acest moment.

De asemenea, prin proiect se instituie posibilitatea acordării concediului fără plată, pe durata a cel mult patru ani, cadrelor militare care îşi urmează soţul pe timpul îndeplinirii unor misiuni permanente în străinătate şi în alte situaţii.

Proiectul de lege mai vizează crearea unor dispoziţii clare privind suspendarea şi punerea la dispoziţie a cadrelor militare atunci când sunt urmărite penal sau trimise în judecată, precum şi repunerea în drepturi.

Generalii şi amiralii vor avea rangul de demnitari ai statului român în exercitarea funcţiilor prevăzute cu grad de general/similar, fără a beneficia de drepturi suplimentare conferite de această calitate.

Camera Deputaţilor, care a fost prima Cameră sesizată în acest caz, a respins proiectul de lege în luna martie a acestui an.

Legea este organică, iar Senatul este Cameră decizională.

sursa :AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu