joi, 28 aprilie 2011

Ruşii au găsit justificarea menţinerii flotei ruse la Sevastopol: protejarea Ucrainei în faţa expansionismului românesc

Unul din membrii Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării, Igor Korotcenko, a declarat că Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea, va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României.

„Noi constatăm cu satisfacţie progresele înregistrate în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia… În Ucraina a venit la putere o echipă pragmatică, care a decis să prelungească perioada de staţionare a Flotei ruse în Crimeea, ceea ce corespunde atât intereselor Rusiei, cât şi celor ale Ucrainei. Cunoaştem că există o serie de pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, în special din partea României. În virtutea acestui fapt, prezenţa Flotei ruse în Crimeea reprezintă un factor major pentru securitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a afirmat reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, partea rusă are în vedere înlocuirea navelor vechi de suprafaţă din cadrul Flotei din Marea Neagră cu unele noi, ce vor fi dotate cu noi sisteme de arme de atac.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării intenţionează să modernizeze şi flotila sa de submarine din componenţa bazei sale navale din Crimeea.

„Această modernizare a Flotei Rusiei din Marea Neagră va spori capacităţile acesteia, ceea ce este în interesul Ucrainei”, a mai spus Korotcenko, adăugând că „ministrul ucrainean al apărării a reiterat disponibilitatea Ucrainei de a oferi asistenţă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare şi reparaţii ale navelor ruseşti la şantierele din Herson şi Nikolaiev” (sudul Ucrainei).

Rusia a prelungit anul trecut contractul de închiriere a bazei navale din Sevastopol pentru încă 25 de ani, adică până în 2042, actualul acord expirând în 2017, în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului la gazele naturale livrate Ucrainei.

sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu