marți, 26 aprilie 2011

POLITICUL A DECIS :

SENATUL :

1. Senatorii au respins, marti, legea lustratiei prin care ar fi fost limitat accesul persoanelor care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist la unele functii si demnitati publice, anunta Agerpres.

Senatorii au aprobat cu 75 de voturi pentru, trei voturi impotriva si doua abtineri raportul de respingere a legii, intocmit de Comisia juridica din Senat, in urma reexaminarii legii, care a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin decizia din 7 iunie 2010.

2. Plenul Senatului a respins, marti, propunerea legislativa care prevedea alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, anunta Agerpres.

Propunerea de lege, initiata de mai multi parlamentari PDL si PSD, a fost respinsa cu 45 de voturi pentru, 43 de voturi impotriva si o abtinere. Documentul prevedea ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin", iar al doilea tur de scrutin are loc doar in caz de balotaj.
Legea este organica, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

3. Legea combaterii difuzarii de materiale cu continut pornografic a fost respinsa, marti, de Senat, pentru ca nici opozitia, nici puterea nu au reusit sa intruneasca 69 de voturi, anunta Mediafax. Pentru adoptarea legii au votat 46 de senatori, in timp ce pentru respingere s-au pronuntat 38 de senatori, provenind din randurile opozitiei.

4. Senatul a adoptat, marti, Ordonanta de Urgenta prin care se impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, sub pedeapsa retinerii talonului auto si a unei amenzi de pana la 4.000 lei, anunta Mediafax. Ordonanta adoptata de Senat prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna, incepand cu 1 noiembrie al fiecarui an, pana la data de 1 martie.

Textul de lege a fost adoptat cu 63 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si cinci abtineri si stabileste ca neechiparea cu anvelope de iarna, precum si cu lanturi in cazul vehiculelor de transport marfa de peste 3,5 tone si a celor de transport persoane cu peste 9 locuri, atrage retinerea talonului auto si a unei amenzi intre 2.500 si 4.000 lei.

Proiectul de lege pentru adoptarea OUG 5/2011 urmeaza sa fie dezbatut si de Camera Deputatilor.

Soferii vor fi obligati ca, in perioada sezonului rece, incepand cu luna noiembrie, sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna sau tip all season, in caz contrar urmand sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei, anunta, la finele lunii ianuarie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

GUVERNUL :

ATENȚIE ANCMRR, CAR, ARPIA etc etc etc
(Z)GARDA FINANCIARĂ ARE MATERIAL DE LUCRU !
:>Guvernul a majorat amenzile in noua Lege a contabilitatii.
Guvernul a majorat o serie de amenzi si a reformulat cateva prevederi din legea contabilitatii, publicate in week-endul trecut. Astfel, potrivit versiunii oficiale a OUG nr. 37/2011 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii, detinerea de active si datorii sau efectuarea de activitati economice fara a fi inregistrate in contabilitate, se amendeaza cu pana la 10.000 lei. De asemenea, dintre reformulari le amintim pe cele legate de reevaluarea imobilizarilor corporale, care se efectueaza la valoarea justa si faptul ca persoanele care conduc contabilitatea utilizand un sistem informatic au obligatia pastrarii suportului tehnic 10 ani.

Persoanele ce in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mica de 35.000 euro, calculata la curs BNR de la 31 decembrie al anului precedent, pot opta pentru un sistem de contabilitate simplificat. Legea defineste sistem de contabilitate simplificat, utilizarea unui plan de conturi simplificat, iar pentru situatiile financiare anuale, se vor elabora numai bilantul si contul de profit si pierdere simplificat. Amintim si faptul ca de anul trecut din decembrie a fost aprobata scutirea la depunerea raportarilor contabile din timpul anului (raportari semestriale) pentru aceasta categorie de persoane.

Pentru persoanele ce conduc contabilitatea in sistem simplificat (cifra de afaceri mai mica de 35.000 euro) efectuarea lucrarilor contabile se poate face fie ca si pana acum de un director economic/contabil sef incadrat cu contract de munca, avand studii superioare economice sau de un tert membru CECCAR, fie se poate contracta aceasta activitate cu o persoana fizica cu studii economice superioare in baza unei conventii civile.

In corelatie cu aceste prevederi semnarea situatiilor financiare atat pentru persoanele ce conduc contabilitatea in sistem simplificat cat si pentru celelalte catagorii se face de catre persoana ce conduce contabilitatea cat si de administratorul societatii.

Mdificari:

Majorarea amenzilor. Recapitulam principalele fapte ce pot constitui contraventii si amenzile aferente: Detinerea de active si datorii sau efectuarea de activitati economice fara a fi inregistrate in contabilitate, sanctiune amenda de la 1.000 – 10.000 lei; Neorganizarea si netinerea contabilitatii sanctiune amenda de la 1.000 – 10.000 lei; Neaprobarea politicilor contabile, neutilizarea si netinerea registrelor contabile, neinregistrarea documentelor la perioada la care se refera, sanctiune amenda de la 300 – 3.000 lei; Neefectuarea inventarului, sanctiune amenda de la 1.000 – 3.000 lei. Nedepunerea situatiilor financiare anuale sau a raportarilor contabile la administratiile financiare, sanctiune amenda de la 2.000 – 5.000 lei; Nedepunerea si nepublicarea situatiilor financiare consolidate pentru societatile mama, sanctiune amenda de la 10.000 – 30.000 lei; Nefectuarea auditarii situatiilor anuale sau a situatiilor anuale consolidate cand este prevazuta aceasta obligatie, sanctiune amenda de la 30.000 – 40.000 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu