vineri, 1 aprilie 2011

Topul celor mai mari farse de 1 aprilie

Cu o istorie veche de sute de ani, Ziua Pacalelilor, "sarbatorita" in majoritatea tarilor pe 1 aprilie, a nascut farse pe cat de originale, pe atat de sugestive pentru naivitatea "victimelor", dispuse oricand sa creada ca tot ce zboara se mananca.

Cea mai veche pacaleala dateaza din 1915, cand, un pilot francez de pe frontul primului Razboi Mondial a survolat tabara germana si a aruncat o incarcatura ce parea a fi o bomba.
Soldatii germani au fugit speriati in toate partile, insa, dupa ce au constatat ca nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de "bomba" care, de fapt, era o minge de fotbal insotita de mesajul "Pacaleala de 1 Aprilie!".

La 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a dat publicitatii un comunicat prin care anunta ca a doua zi va veni sfarsitul lumii. Radio KYW a transmis: „Cele mai mari temeri ale noastre privind sfarsitul lumii sunt confirmate de astronomii de la Institutul Franklin. Maine, la ora 15:00, vine apocalipsa. Nu e o pacaleala de 1 aprilie". Panica a luat sfarsit abia dupa ce astronomii au negat teribila predictie.
Autorul farsei, ofiterul de presa al Institutului Franklin, William Castellini, a fost demis.

In 1957, una dintre cele mai respectate emisiuni de la BBC, Panorama, a lansat o alta "bomba": Datorita conditiilor meteo favorabile, fermierii elvetieni au reusit sa obtina o recolta senzationala de...spaghete.
Stirea a fost insotita de imagini cu oameni culegand spaghetele din copaci, astfel ca, aproape instantaneu, postul de televiziune a fost asaltat cu telefoane. "Cum pot cultiva si eu spaghete?", intreba majoritatea, iar cei de la BBC au raspuns, cu umor si diplomatie: "Plantati un bat din cutia de spaghete intr-o conserva cu sos de tomate si...sperati la tot ce e mai bun".

Si mai gogonata a fost minciuna mediatizata pe 1 aprilie 1962 de singurul post de televiziune din Suedia, care emitea alb-negru. Directorul tehnic al postului a aparut pe micul ecran si le-a spus telespectatorilor ca, datorita unei noi tehnologii, oricine va putea vedea programele in culori, cu conditia sa acopere ecranul cu o folie transparenta din plastic.
Mii de telespectatori i-au urmat sfatul, insa, programele au putut fi receptionate color de-abia in 1970 si, evident, fara nicio legatura cu tehnologia "revolutionara".

Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cat se poate de serios: "Parlamentul a votat ca toti cainii sa fie vopsiti obligatoriu in alb".
Multi cititorii nu au intuit farsa nici dupa ce au citit ratiunea acestei masuri, scrisa in aceeasi stire: "Scopul este cresterea securitatii pe sosele, in conditiile in care cainii albi sunt mult mai vizibili decat ceilalti".

n 1982, Daily Mail anunta ca un producator local a vandut 10.000 de sutiene care cauzeaza o problema fara precedent. Incuietorile acestora, fiind din metal, blocheaza semnalul radio-tv atunci cand sunt expuse la caldura corpului uman.
Nimic grav pana aici, dar pe 1 aprilie 1982, cand a fost publicata stirea, toate angajatele laboratoarelor din telecom-ul britanic au fost obligate sa dovedeasca ce sutien poarta la serviciu!

In 1986, Le Parisien a anuntat ca simbol national al Frantei, Turnul Eiffel, urmeaza sa fie demolat.
Stirea a socat poporul francez care si-a revenit cu greu chiar si dupa ce a aflat ca e o pacaleala de 1 aprilie .

Tot despre o lege noua vorbea, pe 1 aprilie 1993, postul german de radio Rundfunk.
"Practicantii jogging-ului in parcuri vor trebui, de-acum incolo, sa alerge cu cel mult 4 kilometri pe ora in aceasta perioada a anului, pentru a nu deranja veveritele, aflate in sezonul de imperechere".

In 1997, utilizatorii de internet din toata lumea au fost bombardati cu mesajul:
"Internetul se inchide intre 31 martie si 2 aprilie, pentru curatenia de primavara". In mesaj se spunea ca vor fi aruncate la gunoi toate casutele postale online nefolosite de multa vreme si paginile web inactive, pacaleala fiind, de fapt, un "up-date" la o farsa mondiala mai veche, care a vizat "curatenia de primavara" in retelele de telefonie.

Un an mai tarziu, tot pe internet s-a raspandit stirea ca, la initiativa unei asociatii americane "pentru Stiinta si Adevar", valoarea numarului Pi (3,14159), una dintre constantele matematicii, a fost schimbata, prin lege, de autoritatile statului Alabama, care, pentru a simplifica lucrurile, a hotarat ca aceasta sa fie egala cu 3. Fara a banui ca este vorba despre o gluma, sute de matematicieni au protestat fata de aceasta masura "abuziva".

Tot in 1998, lantul de fast-food-uri Burger King a publicat pe 1 aprilie o pagina publicitara in USA Today, anuntand ca lanseaza hamburgerul pentru stangaci, cu aceleasi ingrediente ca originalul, insa condimentele sunt rotite cu 180 de grade, pentru a furniza acelasi grad de satisfactie si celor care nu folosesc la masa mana dreapta.
Chiar daca, a doua zi, compania a revenit precizand ca a fost vorba despre o farsa, fast-food-urile au fost invadate de mii de clienti care cereau, dupa caz, hamburger-ul cel nou, pentru stangaci, sau pe cel "pentru dreptaci".

Una dintre cele mai rasunatoare farse de data relativ recenta a fost facuta in 2008 de postul TV BBC. In seria de emisiuni "Miracolele evolutiei", postul britanic a prezentat imagini cu pinguini zburatori care, satui chipurile de gerul din Antarctica, au plecat sa petreaca iarna la cald, in America de Sud.
Imediat, insa, BBC a difuzat un material in care explica faptul ca totul a fost o pacaleala de 1 aprilie, in care pinguinii zburatori au fost realizati cu ajutorul computerului.

sursa :http://www.9am.ro/top/Incredibil/149513/Topul-celor-mai-mari-farse-de-1-aprilie/10/1998-Pi-3-14.html

PS Asta la nivel de state, fiecare privite separat...Dacă e să vorbim despre grup de națiuni care ,,a furat-o ,, în același timp, una dintre cele mai mari farse i-a fost servită U.E. de către ROMÂNIA, prin ea însăși !

zile fericite !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu